Vinck Fons

Contact en info:
Adres:
Welvaartstraat 91A, 9300 Aalst
E-mail: [email protected]
Website: http://www.fonsvinck.be
Tel: 0479 78 23 79

De rampzalige revue 

Blijspel voor 11 dames + 6 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
Een enthousiaste groep jonge vrouwen en mannen besluit om een denderende show in mekaar te steken. Het zou een avond moeten worden van zang, dans en van muziek doorheen de tijd, van de charleston tot de rock and roll. Helaas gaat dit niet zonder horten of stoten. Ze worden tijdens de opvoering en (of) generale repetitie telkens onderbroken door onvoorziene voorvallen. Onverwachte bezoekers komen plots uit het niets opdagen en zetten de zaal in rep en roer, sommige spelers zien het plots niet meer zitten, het podium wordt in het donker gezet tijdens de opvoering, er is de verkeerde muziek en er gebeuren verdachte dingen voor en achter de coulissen. Chaos alom dus met vooral verkleedpartijen die voor het doek gebeuren in plaats van achter de coulissen. De toeschouwer wordt getuige van alles wat er leeft in de groep.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het leven volgens Frederik 

Tragikomedie voor 3 dames + 3 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
Het leven van Frederik wordt hier in al zijn aspecten ten tonele gevoerd op een haast satirische wijze. Zijn dromen, zijn ontgoochelingen, zijn hoop, maar vooral zijn blunders en zijn mislukkingen worden op een - zeg maar humoristische - noot naar voren gebracht. Twee mannen spelen zowel presentator als politieagent, schoolmeester, vriend, uitgever en noem maar op. Drie vrouwen vergaat het niet beter. Zij zijn achtereenvolgens presentatrice, serveerster, uitdagende secretaresse, maar ze zijn vooral die vrouwen die zijn leven binnendringen. Het belooft alleszins geen gemakkelijke klus te worden om al die verschillende personages neer te zetten. Toch loont het de moeite voor wie geen uitdaging uit de weg gaat. De enige die zichzelf mag spelen, is Frederik, zij het dan wel dat we hem in verschillende situaties zullen te zien krijgen, wat op zich ook al geen sinecure is. De humor en de filosofische scènes overlappen mekaar met de regelmaat van de klok. Eigenlijk zal Frederik het geluk niet kunnen grijpen, al scheelt het maar een haar. Herkenbaar toch?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Boven de wolken 

Toneelspel voor 8 dames + 4 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
Net zoals vele meisjes droomde Hanne van succes, van die mooie prins, beroemd worden.
Later wou ze journaliste worden of boeken schrijven of toneelstukken. De juf vond haar gedichten zo mooi.
In haar dagboek schreef ze al haar geheimpjes neer, ook haar kleine verdrietjes waar niemand, maar dan ook niemand van wist. Of misschien Irina, haar allerbeste vriendin, met haar ouders gevlucht uit haar land.
Thuis was er de armoede, dat zwarte beest dat haar jeugd heeft verpest en haar geluk. Er was de dreiging van uit het huis te worden gezet en er was die vreselijke kou, de honger, de vernederingen en de hoop en de wanhoop.
Ondanks hun miserie lachten ze wat af en vergaten ze wat hen boven het hoofd hing. In het begin toch. 
Dit is Hanne’s verhaal.
Decor: Huiskamer, terrein achter warenhuis (enkel afvalcontainer).
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De geest van het pretpark

Jeugdtoneel voor ongeveer 30 jongeren door Fons Vinck

Korte inhoud:

De jeugdbeweging verheugt zich op een heerlijk en spannend kamp. Dat laatste zit er echter vlugger aan te komen dan ze denken.
 Ze komen terecht op een verlaten en wat lugubere plek. Het is een uitgebrand pretpark. Tussen de verkoolde wrakstukken vinden ze een fluit die wonderwel de brand heeft doorstaan. Als één van de jongens op het instrument blaast, begint voor hen een mysterieus avontuur.

De koning, Dame Fortuna, de boer en de vier azen van het kaartspel verschijnen en vertellen wat er gebeurd is. Natuurlijk willen de jeugdige kampeerders het geheim ontsluieren en desnoods de confrontatie met de geest aangaan.

Een geheimzinnige zigeunerin, een ziek meisje en een groep vuurduivels zullen hun pad kruisen zonder nog te praten over de geest zelf.

De geluiden van het pretpark, het spektakel op het einde, muziek, dans en humor zijn kwistig in het verhaal gemengd.

Er is wat werk aan de winkel, maar met de nodige fantasie en zin voor creativiteit, moet dit alles voor een onvergetelijke en kleurrijke avond zorgen.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het lied van de maïs 

Thriller voor 3 dames + 7 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
We maken kennis met een doorsnee Vlaamse familie waar pa zich opmaakt om met zijn sax een eerste concert te geven. De nervositeit zet zich ook door op zijn vrouw Hélène, zijn drie kinderen en zijn broer Ward. In dit eerste tafereel wordt meteen het fundament gelegd voor een verdere ontwikkeling van het thema. Ward heeft Hélène intiem benaderd, de oudste dochter is daar getuige van. In de slotscène neemt zij een mes en gaat Ward achterna. In de black–out horen we hem schreeuwen. In het tweede tafereel zijn we 15 jaar later. De moeder is overleden en de kinderen zijn volwassen. Toch blijft het trauma uit het vorige tafereel hem achtervolgen. Ward ontpopt zich als een gewetenloze dealer die noch geweld, noch chantage schuwt om zijn wraak tegemoet te komen. Het loopt echter anders af dan iedereen had gedacht.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Fele groesen aus Tirol 

Klucht voor 7 dames + 9 heren door Fons Vinck 

Korte inhoud: 

De vriendenkring van het ministerie gaat op reis naar Tirol. 

Ze belanden in de gezellige kroeg  “Die schwarze Katze.” Natuurlijk zijn er weer 

de onvermijdelijke komische situaties, kleine twisten en geroddel. 

Er wordt gezwansd, gezongen en zelfs Maurice, de eeuwige grompot, bezondigt zich aan 

de schnaps. 

Vaak moet de chef weer tussenbeide komen als het de spuigaten uitloopt. 

Sommigen proberen zich in het Duits verstaanbaar te maken, al valt dat niet zo goed  mee. 

Dirk wordt verliefd op de knappe serveerster Friedl en de meisjes doen een Tirolerdans. 

Uiteindelijk wordt het een onvergetelijke reis voor de bedienden en het publiek. 

Met een kleurrijk uitgedoste bende en hilarische toestanden wordt dit weer een knaller van formaat. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Circus op stelten 

Jeugdtoneel voor ongeveer 50 kinderen door Fons Vinck 

Korte inhoud: 

Het gaat helemaal niet goed met het circus van Harrie. Er gebeuren eigenaardige ongelukken, er zijn schulden die hij niet kan afbetalen en dus krijgt het personeel ook geen geld. Als Adolfo, de messenwerper, wil gooien naar Lulu, gaat plots het licht uit. Lulu wordt zwaar gekwetst weggebracht en even later is zij verdwenen. De kooi van de leeuw is opengebroken en deze is kunnen ontsnappen. Zo gebeuren er tal van « ongelukken ». Gelukkig zijn er nog de clowns en de apen die hun nummer kunnen opvoeren en is er het grote showballet dat de hele zaal in de nodige sfeer brengt. Toch blijft er de dreiging om het circus te sluiten. Hoe gaan ze dat oplossen? Het publiek zal in ieder geval genieten van klank en kleur en de afwisseling van humor en spanning. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De heilige bron

Jeugdtoneel voor 37 kinderen door Fons Vinck

Korte inhoud:

Een groep kinderen is op schoolreis in een vreemd land. De meest avontuurlijke trekken er stilletjes van onder. Ze verdwalen maar blijven er de pret in houden.Ze vertellen over de jongens  en meisjes van hun klas, over de leraar, over de liedjes van nu, ze plagen elkaar enz.. Plots ontdekken ze een rotsspleet waarin zich een kruik bevindt. Daarin vinden ze een boodschap. Kapitala en zijn moneymakers hebben de keizer en diens dochter Raika gevangen genomen. Raika is door Machtipur in een diepe slaap gedompeld. Machtipur is de mysterieuze monnik die het water van de Heilige bron heeft betoverd. Degene die er van drinken, worden slaafs en volgen alle bevelen op die de nieuwe heersers hen opleggen. Als een kind het water echter aanraakt, wordt de vloek opgeheven. De bron wordt echter bewaakt door Indische krijgers. Het betoverde bronwater zou over de hele wereld worden geleverd in alle restaurants, scholen, bars enzovoort. De uitbaters zouden rijkelijk vergoed worden. Natuurlijk doen onze vrienden er alles aan om dat te voorkomen. Er staan hen echter nare avonturen te wachten. Het thema van dit verhaal gat dus over macht en rijkdom.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Mijn Man Is Een Voddenpop 

Blijspel voor 3 dames + 3 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
Monniek heeft van een zigeunerin een levensgrote pop gekocht op de rommelmarkt. Stel u haar verbazing en ontsteltenis voor als deze pop begint te praten. Bovendien blijkt het de stem van haar overleden man te zijn. Zijn ziel doolt rond omdat hij samen met Scheef Lowieken geld heeft achtergehouden van een zigeunerin. Ze hadden namelijk een tuinkabouter van haar gekocht en Lowieken heeft die thuis laten vallen. Tussen de brokstukken vinden zij een enveloppe met een dik pak bankbiljetten. Zolang dit niet terug is bij de wettige eigenaar, zal zijn ziel blijven ronddwalen.
Johnnie, de niet zo snuggere zoon van Monniek, moet dit oplossen.
Hoe dat allemaal goed moet komen, is zeer de vraag.
Het wordt een kluwen van jewelste en de chaos is niet te overzien...
In elk geval staat dit hilarische gedoe borg voor puur amusement en zullen de lachsalvo's niet uitblijven. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De betoverde braambessen 

Jeugdtoneel voor 32 kinderen + fig. door Fons Vinck 

Korte inhoud: 

Dit is het verhaal van de kinderen en de dieren uit het Prikkelbos. Ze spelen en ravotten dat het een plezier is om zien. Helaas, op een dag komen er mannen met gele helmen, overalls en laarzen om het bos te vernietigen. Al de dieren moeten vluchten want hun woning wordt afgepakt. Alle bomen zullen worden omgehakt, alle planten zullen uitgeroeid worden en de kinderen zullen nergens meer kunnen spelen. Ze komen in opstand en sturen de bijen af op de vernielers. Zullen zij er in slagen om hun mooie bos te redden van de ondergang? Welke plannen hebben zij nog om die mannen weg te jagen?  Er is nog hoop, maar de oplossing komt uit een wel zeer onverwachte hoek. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Pa Ligt Dwars 

Komedie voor 7 dames + 4 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
Papa heeft het niet zo voor vreemden en zeker niet in zijn eigen huis.
Wat doe je dan als je dochter haar Marokkaan in huis ontvangt en je zoon met een Chinese aanpapt?
Bovendien komt oma (je bloedeigen schoonmoeder) aandraven met een oliesjeik.
De 'geliefden' moeten zich dus even verborgen houden in de keuken, in het bureau en zelfs op de wc tot vader het huis uit is.
Moeder Louise is ervan aan de drank geraakt. Nelly, de huishoudster en Wendy, de Limburgse vriendin van de dochter, moeten alles in goede banen leiden.
Maar dat loopt totaal, maar dan ook totaal uit de hand.
Hilarische toestanden en vergissingen maken iedereen knotsgek.
De familie zit als het ware op een draaimolen. Vandaar 'Huisje weltevree'.
Hoe het afloopt? Ook hilarisch natuurlijk. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De duistere heuvel

Jeugdtoneel voor 30 jongeren door Fons Vinck

Korte inhoud:

Barbara droomt al jaren om ooit eens beroemd te worden. Ze droomt zich een wereld waarin de mensen haar zien als een idool en alles doen om haar vriendschap te winnen. Helaas blijft het bij dromen want zij blijft maar het verlegen meisje dat slechts twee vriendinnetjes heeft. Tot zij op een nacht het bezoek krijgt van een vreemd mannetje, Poliep genaamd. Hij vertelt haar dat zij om twaalf uur 's nachts naar de behekste heuvel moet komen met Mops en Lotte. De volgende nacht begeven zij zich naar de geheimzinnige heuvel. Daar wacht hen een onwaarschijnlijk avontuur met een dansende heks en haar trawanten. Als ze over de heuvel geraken , weliswaar met de hulp van Poliep, dan komen zij in een paradijselijk land. Er zijn echter vele valkuilen die zij moeten overwinnen.

Dan pas zullen haar dromen uitkomen.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De ziel van nonkel Emiel 

Klucht voor 4 dames + 4 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
Willy is totaal de kluts kwijt als zijn twee etalagepoppen hem plots aanspreken. Het zijn de dolende zielen van Emiel en diens zuster Eveline die een jaar geleden aan hun einde kwamen na een bankoverval. Dronken als ze waren, botsten ze met de wagen tegen café 'De Welkom' en overleefden de klap niet. De buit van drie miljoen werd nooit teruggevonden. Tot het geld is teruggebracht, blijven ze rusteloos rondwaren in de ruimte. Willy krijgt de opdracht vanuit het hiernamaals om de klus te klaren. Hij moet echter Ronny, zijn toekomstige schoonzoon, inschakelen maar die is verre van snugger. Brigitte, zijn vriendin, krijgt ook bezoek uit de ruimte, maar daar is een heel verhaal over. En andere figuren sturen alles nog meer in de war. Enfin, het wordt een hele onderneming, vol chaotische toestanden.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Geesten in het kasteel

Jeugdtoneel voor 35 kinderen door Fons Vinck

Korte inhoud:

Er gebeuren vreemde dingen in het kasteel van de Barones. Vooral s’ nachts is er een geroezemoes en hoort men plots deuren dichtslaan. Voetstappen, gefluister en gekreun dringen door de muren. Wij weten echter van in het begin wat er gaande is. Als het doek wordt opgetrokken zwieren witte figuren aan touwen over de scène. Als er anderen uit kisten en kasten kruipen, dan is het zo laat: Er wonen geesten in het kasteel. Het is een echte nachtmerrie voor de bedienden. Enkel de Barones is zich van geen kwaad bewust. Zij heeft het te druk met haar zangcarrière en het organiseren van feestjes. Toch wordt het van kwaad tot erger, al lijken deze spoken vriendelijke wezens te zijn. Maar wat komen zij hier doen en waarom juist in dit kasteel? Het antwoord vindt U op het einde van dit verhaal. Dit is een stuk met muziek en dans en spektakel. Spelen maar.  

En je hoeft niet bang te zijn, het komt allemaal wel goed.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het heksenbal

Jeugdtoneel voor ongeveer 50 kinderen

Korte inhoud:

In het grote heksenbos komt het tot een confrontatie van een paar kinderen met de heksen. Ze staan plots oog in oog met elkaar. De heksen bereiden hun sabbat voor en deze kinderen kunnen als offer worden gebruikt. Of het zo ver komt is een andere vraag!  Gelukkig zijn er nog elfjes die komen helpen en er is ook nog Tibbie.  Tibbie studeert nog voor heks. Ze is goed in theorie maar niet in praktijk. Uiteindelijk zal zij op het altaar worden gelegd. Het klinkt misschien erg luguber, maar dat is het helemaal niet want de grappige situaties kruiden dit spektakel.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het Jumanji-mysterie

Jeugdthriller voor 30 jongeren door Fons Vinck

Korte inhoud:

Een groep kinderen van een jeugdbeweging komt zijn vakantie doorbrengen in een oud kasteel. Ze gaan er een paar dagen doorbrengen vol avontuur en ontspanning.
 Toch draait het anders uit dan verwacht. Er gebeuren de vreemdste dingen in het huis. Aanvankelijk had de leiding tal van activiteiten bedacht, maar de vreemde geluiden, deuren die vanzelf sluiten en geheimzinnige teksten en foto’s doen bij sommigen de haren ten berge rijzen. En dan is er nog het mysterieuze Jumanji spel.

Lekker kippenvlees krijgen en bibberen staan op het menu van dit spannend avontuur.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Juffrouw Puis aan het kruis

Kindermusical voor ongeveer 30 jongeren door Fons Vinck

Korte inhoud:

Het internaat staat in rep en roer. De leerlingen komen in opstand tegen de tirannie van Juffrouw Puis. Dat is een strenge en meedogenloze lerares die aan de lopende band straffen uitdeelt en de leerlingen constant intimideert en aanklaagt bij de directrice. Zij spaart de roede niet en dat wordt niet meer gepikt. Er moet dus dringend wat aan gedaan worden. De fratsen die ze met haar uithalen zijn dan ook niet van de poes.

Het wordt dus een dolle, hilarische bedoening op het podium. Maar het schoolfeest komt dichterbij en er moet nog veel gerepeteerd worden. Naast de muzikale en humoristische scènes, zijn er ook de onvermijdelijke kleine en grote tragedies waarbij de emoties hoog oplaaien.

Het wordt dus een mix van denderende muzikale en gekke toestanden, maar ook van hoog oplopende conflicten en innerlijke pijnen en dromen.

Aan afwisseling zal het dus zeker niet ontbreken.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Piraten aan boord

Jeugdtoneel voor 33 kinderen door Fons Vinck

Korte inhoud:

In het jaar zestienhonderd en zo veel ligt het schip”De Havik” aan de kade van een kleine havenstad. Matrozen van alle slag melden zich aan om in te schepen. Ze beleven de wildste en vreemdste avonturen. Ze krijgen af te rekenen met een woeste zeestorm en met Cortes, de beruchte Spaanse kaper die hen op volle zee aanvalt. Ze komen echter terecht op een paradijselijk eiland, er gaat een man overboord, er ligt een schat op de bodem van de Javazee en er ontspint zich een gevecht tussen kapers. Uiteindelijk verkiezen ze om zelf piraat te worden, maar wel om de schepen ter hulp te komen die door zeeschuimers worden aangevallen. Maar naast de spanning en de strijd is er ook een beetje romantiek en veel humor.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Zo(o) aan zee

Jeugdtoneel voor kleuters en volwassenen door Fons Vinck

Korte inhoud:

De zoo staat in rep en roer. De apen hebben de sleutels van Bart de oppasser

gestolen. Daarmee hebben ze de kooien van al de dieren geopend.

Bart is op reis naar de zee en daar willen ze ook naar toe.

Stel je voor: zonnen en wandelen langs het strand.

Natuurlijk schrikken de mensen zich een hoedje als ze zo een olifant zien afkomen. En wat gezegd van de apen die fruit stelen aan een karretje?

Ze beleven er natuurlijk tal van avonturen en maken het er werkelijk te bont.

Tot de apen worden gevangen om verkocht te worden aan een goede prijs.

Hoe gaat dat aflopen en wat gaat er nog allemaal gebeuren?

U ziet het allemaal in dit plezante toneelstukje ‘ZO(O) AAN ZEE.’
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Schuu wijveken

Klucht voor 7 dames + 6 heren door Fons Vinck
Korte inhoud:
Anna is een temperamentvolle boerendochter. Met haar rubberlaarzen en iet wat vervuilde boerenoutfit, ziet ze er inderdaad uit als een ongeleid projectiel. Wee degene die haar tegenwerkt. Vraag het maar aan de postbode die nog altijd thuis zit omdat ze een riek in zijn achterste gestoken heeft. Nu komt het bizarre: haar lief is een Hollander en een geniepige. Zijn zus is nog sluwer. Ze overtuigt haar broer om met Anna te trouwen en zo de erfenis op te strijken. Nadien zou hij scheiden en de hele boerderij inpalmen. Maar of het zo ver komt, is een andere vraag. Ze beramen tal van pogingen om de ouders te doen tekenen. Er komen tal van komische verwikkelingen en er verschijnen vreemde vogels die het hen niet gemakkelijk maken. Dolkomische taferelen kleuren het verhaal. De chaos is soms niet te overzien. Als dat maar goed komt. Dialect mag.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Johnny

Toneelspel voor 2 dames + 2 heren (+2 fig) door Fons Vinck (30 minuten) 

Korte inhoud:
Dit is het allereerste toneelstukje van de auteur dat officieel werd uitgegeven. Het gaat over Johnny die geestelijk gehandicapt is en inwoont bij zijn gehuwde zuster. Hij kan wel zijn zinnen vormen, maar hij praat langzaam en met enige moeite. Klassieke muziek kalmeert hem. Het huwelijk van Paul en Inge vertoont barsten. Als Paul gedronken heeft, wordt hij agressief en dat maakt Johnny angstig. Johnny is stiekem verliefd op Nicole die hem begeleidt en komt verzorgen. Paul probeert haar in een dronken bui het hof te maken en dat is niet naar de zin van Johnny. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Kiss me, kwik 

Blijspel voor 6 dames + 6 heren door Fons Vinck
Duur: 45 min

Korte inhoud:
Margriet haar vriend Pieter, komt voor de eerste keer samen met zijn ouders op bezoek. De voorbereiding loopt echter chaotisch. 
Moeder loopt er zo zenuwachtig bij, als was ze een kip die haar ei niet kwijt kan. Marie neemt de hele tijd de badkamer in bezit en de taart is nog niet gebracht. Polleken is er mee in de gracht gesukkeld, samen met zijn brommerken. 
Onverwachte personen komen de boel nog eens verpesten, zoals Jennie, de vriendin van oma en Octaaf, de loodgieter. Deze zorgen samen met Polleken, voor een nog grotere chaos. De deftige familie van Pieter, weet niet waar ze eerst moet kijken. 
Alsof dat nog niet genoeg is, zal het slot nog zorgen voor de kers op de taart. Er komt nog een vervelende scène voor de ganse familie.
Decor: living
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Mama doet gek 

Blijspel voor 3 dames + 5 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
Rosie en Daisie zouden heel goed op elkaar gelijken, moesten ze niet een verschillende haarkleur hebben. De ene is een rosse, de andere pikzwart.
Maar vergis u niet. Er is iets grondig mis met die twee. Eigenlijk houden ze iedereen zo wat voor de gek.
Zelfs hun eigen mama weet nog altijd niet wie wie is. Het is duidelijk: mama zelf is aan de drugs en gedraagt zich als een puber.
Dan komt Mickey ook nog op de proppen. Hij hoort stemmen, maar beweert dat dit zijn tweede “ik” is. Mama valt wel op die jonge man en vindt hem het einde. 
Verder verschijnen er nog rare snuiters zoals John, haar zoveelste vriendje, Jimmy drugsdealer, een agent die zonder dat hij het weet drugs slikt en een inspecteur die serieus om de tuin wordt geleid.
De verrassing en ontmaskering houden we voor het slot.
Dolle situaties zorgen voor een avond heerlijk amusement.
Decor: Een living.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Money! Money! 

Blijspel voor 5 dames + 5 heren + 3 fig. door Fons Vinck
Duur: 90 min

Korte inhoud:
Iedereen zal al wel gehoord hebben over de eeuwige discussie bij het verdelen van een erfenis. Hier barst ook de bom, als het testament van vader wordt voorgelezen. 
Er doen zich namelijk hilarische en uit de hand lopende situaties voor. De twee zussen nemen het op tegen hun twee eigengereide broers. Er verschijnen ook vreemde vogels ten tonele zoals Winny, een vrolijke negerin en een stuntelige boy, Jean-Marie, beiden uit Afrika. Neem daarbij dat vader er rare ideeën op nahield inzake de erfeniskwestie. 
Ze moeten, op zijn minst gezegd, nogal vreemde toeren uithalen om de erfenis in handen te krijgen. Er wordt geschoten met een alarmpistool, drie pompiers verschijnen voor een niemendalletje, Zorro en Fred Flinstone worden nagespeeld en zowat iedereen wordt natgespoten. 
Man, man, man: waar gaat dat eindigen?
Decor: huiskamer uit 1960
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Spoed op wieltjes 

Blijspel voor 7 dames + 7 heren door Fons Vinck
Duur: 60 min.

Korte inhoud:
In de spoedafdeling van het ziekenhuis is het weer één chaos en drukte van jewelste. Dokters en verplegend personeel rennen als gekken door de gangen.
Wachtende patiënten zitten dit alles met argusogen of schuddebollend aan te zien.
Zij maken een deel uit van de verschillende lagen van de bevolking. Het zijn deftige burgers die zijn overvallen, drugsverslaafden, van mensen met verbanden rond hun armen tot ratelende oude vrouwtjes wiens kleinzoon op school gevochten heeft. Enfin, we maken hier kennis met het bontje wereldje van klagers, betweters en zenuwlijders. Op de stoelen in de gang wachten ze bang af tot men hen komt roepen. Er is bv. Tom die men van straat heeft opgeraapt. Hij is versuft van de drank en ziet er niet uit. Hij probeert tevergeefs een sigaret op te steken. Verder zijn er Louise, een chique madam, die met afgrijzen naar hem kijkt, Melanie , een jonge vrouw, wiens handen volledig zijn ingepakt en William, een zenuwlijder die last heeft van zijn tics.
En wie er nog allemaal verschijnt?….Niet te doen.
Decor: De balie van de spoedafdeling

Uitgegeven bij: De auteur 

De Schat van de Galliërs 

Komedie voor 26 dames + 8 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
Het stuk gaat over twee verschillende stammen die grondig met elkaar overhoop liggen. Enerzijds heb je de stam van Aquarius, anderzijds heb je het kamp van Agressivus. Het verhaal doet de ronde dat er een kist met een schat zou begraven liggen. De plek waar de ”schat“ zich bevindt, ligt binnen het grensgebied van de stam van Aquarius. Agressivus van zijn kant eist hem ook op, want hij zou daar begraven zijn door zijn voorvaderen. Het komt tot een heus gevecht tussen de woeste krijgers van Agressivus en die van Aquarius. Maar de strijd tussen de twee stammen eindigt in een onvoorziene gebeurtenis . Als uiteindelijk de schat wordt opgegraven, is de verrassing ongemeen groot. Vooral de humor is niet weg te denken uit dit onwaarschijnlijk turbulent verhaal. En wat is nu de schat? Wacht maar af.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Meisjes met ballen 

Komedie voor 26 dames + 4 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
Het gaat er soms hevig aan toe als een groep meisjes besluit om een voetbalploeg op te richten. 
De passie, de woede tegen de arbiter als ze zich bekocht voelen, de zotte uitspattingen op de bus en in de kantine en de uitgelaten sfeer van de overwinning (al gebeurt dit zelden), maken van dit stuk een boeiend en leuk gegeven.
Toch zijn er ook de mindere kantjes. De emotie bij verlies, de transfer van Lisa en diens ontgoocheling als ze bij een grote club niet aan haar trekken komt, het verhaal van het blinde meisje en nog tal van andere tegenslagen duiken plots op midden hun zotte kuren.
Het is bijna uitzonderlijk dat er toneel over hen wordt gemaakt. Het werd dus tijd dat we ze eens aan het woord laten en in de spotlights zetten. Het kan een meeslepend verhaal worden van een tomeloze bende, avontuur, muziek en show, of misschien is het wel een sprookje van deze tijd.
Decor: Kantine van een voetbalploeg.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Hallo, is 't ministerie open? 

Klucht voor 6 dames + 10 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
Er is weer volop chaos in het kantoor op 't ministerie. De discussies zijn legio. Maurice, de vergrijsde, mopperende ambtenaar bij uitstek, doet weer moeilijk. Dirks tante Jeanne blijft hem hardnekkig voor alle pietluttigheden op het kantoor bellen. Dit drijft de chef tot ergernis en grote wanhoop. De nieuwe directeur neemt er zijn intrek. Monniek zoekt het hele stuk door naar haar secretaris die overal en nergens is en tot overmaat van ramp, hangt er een enorme rel boven het hoofd van Nicole. Lola, een beruchte stripteasedanseres, komt de boel op het einde nog wat meer op stelten zetten want ze heeft geld te goed van Nicoles vriendje. Jeanine en Marie–Louise, de schoonmaaksters, hebben een geheim. Dirk dreunt inhoudloze gedichten af, een boer komt reclameren, een Turk - die niemand begrijpt - verschijnt, de chef krijgt een taart in zijn gezicht. Enfin, de lol kan niet op. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst Die zomer van 1914

Drama voor 9 dames + 13 heren + 3 fig. door Fons Vinck
Duur: 90 min

Korte inhoud:
Een dorpsplein ergens in Vlaanderen. We zien de waterpomp aan de afgebrokkelde muur. Er is het cafeetje, met groene of bruine luiken, bloemen op de vensterbank en een bank voor de gevel. Op de achtergrond prijkt de toren van de kerk, symbool van de beschermende Kerk. Mannen spelen bolspel of kaarten. Een muzikant speelt op de accordeon of er speelt een orgelman of muzikanten van de plaatselijke fanfare spelen een lustig deuntje. Vrouwen breien of haken en zitten te kletsen over de dingen des levens. Mannen praten over de duiven of over de oogst. Er hangen vlaggetjes: het is blijkbaar kermis in het dorp.

De processie heeft net plaatsgevonden. Vlaanderen was indertijd devoot en katholiek. Ze geloofden ook nog in kwade geesten: er was veel bijgeloof. Het gemoedelijke sfeerbeeld als decor, oogt als een schilderij van het dorpsleven uit die tijd. Ze leefden zo simpel, ze dachten dat het zo eeuwig zou blijven duren. Niemand had een vermoeden dat hun eenvoudige leventje, straks zo bruusk zou verstoord worden. Het monster lag op de loer. Nog even, dan zou het toeslaan, het monster dat oorlog heette en alles zou verwoesten wat op zijn weg kwam.
Decor: caféterras uit 1914

Uitgegeven bij: De auteur 

Sluiers van het verleden 

Drama voor 9 dames + 5 heren + 1 fig. kind door Fons Vinck

Korte inhoud:
Ana wordt neergeslagen in een groezelige barak in Rupea, een dorp in midden Roemenië. Het gevolg is dat zij zich zelfs twee jaar later niets meer kan herinneren van wat er toen gebeurde. Haar geheugen is één donkere vlek. Als de dader na twee jaar weer opduikt, herkent zij hem dan ook niet meer. In het woelige en opstandige Roemenië van 1989, vinden we haar terug als sociale helpster in een opvangcentrum voor daklozen en verwaarloosde kinderen. Haar zoektocht naar de geheimen van het verleden schijnt vruchteloos te zijn. Zij hoopt en bidt dat haar herinneringen terugkomen. Soms belanden we in een storm van geweld, vervolging en foltering, veroorzaakt door de Securitate, de geheime politie en persoonlijke lijfwacht van Ceauscescu, de corrupte president van Roemenië. In heel deze chaos tracht Ana haar weg te zoeken tot er plots een lichtpunt komt in de nevel van haar verleden.

Uitgegeven bij: Almo 

Veel liefs 

Realistisch drama voor 5 dames + 5 heren door Fons Vinck
Duur: 60 minuten

Korte inhoud:
Dit verhaal is gebaseerd op de brieven, geschreven van en naar soldaat Valery Vinck, in de ‘groote oorlog’. Fictie en waarheid weven samen een ontroerend verhaal over de gruwel, de honger en de eenzaamheid van die periode.
Ze hadden hun huis en geliefde verlaten voor een strijd, waarvan ze dachten dat die niet lang zou duren. In de loopgraven en onder het geschut van de vijand, telden ze de dagen af en hoopten dat er weldra een einde zou komen aan hun ellende.
We nemen u mee naar de kapotgeschoten aarde, maar ook naar de gewonde zielen. De laatste zin van Valery is: “Vergeet hen niet.”
En dat is meteen de boodschap van dit toneelstuk.

Uitgegeven bij: De auteur
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Afscheid van Thebe 

Toneelspel voor 14 dames + 12 heren + fig. danseressen door Fons Vinck

Korte inhoud:
Circa 2000 jaar voor Christus regeerde farao Menthoehotep over Egypte. Dit verhaal vertelt over de mysteries en het leven in Thebe, toen de hoofdstad van een machtig rijk. Als Ravic, een slaaf, weet te vluchten van het schip, wordt hij opgevangen en verborgen gehouden door de groep Chione en Schavi. Dat is een grote misdaad, en verraad zal hen treffen. Schavi zal een hartverscheurende keuze moeten maken: zal zij voor eeuwig op de vlucht zijn met haar Ravic of zal zij kiezen voor haar geliefde Thebe en haar vrienden?

Uitgegeven bij: Almo 

Wilde distels 

Toneelspel voor 18 dames + 3 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
In een Zuid–Amerikaanse staat zitten jonge vrouwen hun straf uit wegens lidmaatschap van één of andere revolutionaire beweging. Het leven is er hard en de bewakers zijn meedogenloos. Toch blijven ze dromen van en vechten voor een nieuwe, vrije wereld. Ze komen in opstand. De revolutie kan niet uitblijven. Dit is een stuk voor zowel volwassenen als jeugd.

Uitgegeven bij: Almo 

De rosse van... 

Massaspektakel voor 7 dames + 14 heren + fig. door Fons Vinck
Duur: 60 minuten

Korte inhoud:
Rosse Tist werd als jonge gast, verliefd op de dochter van de baron. Ze vormden een koppeltje, tot grote ergernis en woede van deze laatste. Dan gebeurt er van alles, dingen die gebeuren in zo een dorp: mensen met hun ruzies, kermis, er duikt een soort van Wannes Raps op, zelfs een vechtpartij van twee boeren die strijden voor een lap grond, enzovoort.

Op een dag hebben de twee jonge mensen afgesproken in de schuur. Clothilde is reeds binnen wanneer er plots rook uit de schuur opsteekt. Terwijl de vlammen reeds uit het dak slaan, vormen de bewoners een levende ketting met emmers water. De Baron en zijn vrouw arriveren. Ook Tist stormt op en verdwijnt in de reeds brandende schuur. Hij komt buiten met Clothilde in de armen. Dit zal niet direct de mening van de Baron wijzigen, maar later heeft hij wroeging en stemt toe in een verloving.
Een paar jaar later zijn Tist en Clothilde getrouwd en hebben jonge kinderen. Dan gebeuren er zaken in het leven die niet te voorspellen zijn. Er dreigt bijvoorbeeld oorlog, er komen nieuwe tijden.

Uitgegeven bij: De auteur 

Het medaillon van Mussolini 

Thriller voor 8 dames + 4 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
De dirigent van het vrouwenkoor houdt het na vijfentwintig jaar voor bekeken. De dames bereiden een passende show voor om hem te verrassen en op datzelfde feest zullen zij ook de nieuwe koorleider inhuldigen. Natuurlijk loopt de voorbereiding niet van een leien dakje en worden ze zelf verrast door onvoorziene gebeurtenissen. Dat Roos zoals verwacht weer te laat toekomt, dat ze suf is van de pilletjes, dat tante Cecile met haar gedachten nog in de oorlog leeft en dat alles in het honderd dreigt te lopen, kon men min of meer nog inschatten. Dat er echter twee dirigenten zouden opduiken met dezelfde naam en er zelfs verdachte pakjes in huis zouden verborgen zijn, leidt tot komische en chaotische toestanden. Een medaillon van Mussolini, een echt levend hondje, schiet– en verkleedpartijen en een wervelend shownummer kruiden het geheel.

Uitgegeven bij: Almo 

Irish coffee 

Thriller voor 10 dames + 3 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
Marga keert na zeven jaar terug in het dorp. Ze komt in het café waar de gebeurtenissen zich toen hebben afgespeeld. Samen met Annie, de uitbaatster, haalt ze herinneringen op. Maar kan zij nog leven met het verleden? Is haar waanzin van toen voorgoed voorbij en haar haatgevoelens? Toch ging het er soms vrolijk aan toe en werd er heerlijk de beest uitgehangen. Aan de hand van dit verhaal maakt zij de balans op van al die jaren. Ze is nooit meer welkom geweest na haar uitbarstingen en geweldplegingen. Na al die jaren in het gesticht wil zij de band weer opnemen met haar vroegere vrienden. Maar of dat nog zal lukken is zeer de vraag.

Uitgegeven bij: De auteur 

Ork, de verzonken stad 

Jeugdtoneel voor 18 dames + 21 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
Diep onder de aarde ligt Ork, een verzonken en vergeten stad. De mensen leven er sinds honderden jaren tussen de rotsen, stalactieten en stalagmieten. Aan het hoofd van dit machtige rijk staat Menes, een hard en tiranniek leider. Het water druipt van de rotsen en kegels naar beneden. In deze grillig gevormde pegels branden soms lampen zodat het decor een mysterieus beeld schept. Thamurat, de magiër is door Menes verbannen naar de diepten der aarde. Omdat Demostena zijn dochtertje is kwijtgeraakt tijdens een tocht, heeft Thamurat haar omgetoverd tot ijskoningin. Al haar emoties en warmte zijn weggenomen. Haar gezicht is wit, net zoals haar kledij en er waait een wind doorheen de gangen als zij verschijnt. Maar er gebeuren dingen die niemand kon voorzien.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De wilde boerendochter 

Eenakter voor 4 dames + 5 heren door Fons Vinck
Duur: 30 min.

Korte inhoud:
Jefke, een doodeenvoudige jongen, gaat werken op de boerderij van Charel en Gusta. Hij maakt er kennis met Anna, de wilde boerendochter. Zij heeft echter een lief uit de stad, Gerrit genaamd. Deze Gerrit en zijn zus hebben snode plannen. Zij maken Anna wijs dat Gerrit met haar wil trouwen, al beschouwt hij dat zelf als een gruwel. Niets is het koppel te veel om de familie een dubieus contract te laten tekenen. Ze doen drugs in de taartjes en bijna iedereen wordt er stoned van, met alle gevolgen en komische situaties van dien. Als Femke, de zus van Jefke, op de proppen komt, wordt het pas echt hilarisch.

Uitgegeven bij: Almo 

De kleine vrede 

Blijspel voor 7 dames + 3 heren + fig. door Fons Vinck

Korte inhoud:
Het toneelgezelschap repeteert in de zaal van herberg De Kleine Vrede. Er loopt van alles mis en iedereen wordt zenuwachtig. De uitbater is vertrokken om zijn nichtje Ann uit Amerika op te halen aan het station. Terwijl de dochter van de uitbater en de regisseur de laatste schikkingen voor de komende opvoeringen doornemen, wandelt het wicht echter zelf binnen. Na achttien jaar van afwezigheid herkent niemand haar. Als de uitbater wat later arriveert met een meisje dat ook Ann uit Amerika schijnt te zijn, ontstaat er consternatie. Wie is nu de echte en wie speelt vals? Op de koop toe komt er later nog een derde exemplaar op de proppen die zich eveneens voor Ann uitgeeft. De chaos is compleet.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Schuilen kan niet meer 

Drama voor 8 dames + 4 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
In de sloppenwijken van Rio de Janeiro, wroeten kinderen als ratten tussen de afval die er elke week wordt gestort aan de rand van de stad. Ze vechten om de etensresten die de rijken van hun welgevulde tafels vegen. Kinderen van acht jaar, stelen uit honger en worden opgesloten als dieven. Velen onder hen snuiven lijm om deze kwelduivel te vergeten. Ze leven in een roes en stappen in een visioen waar alles onwezenlijk is, vrij van de pijn en de honger. Meisjes en jongens worden ingeschakeld om te gaan werken in de prostitutie en het drugsmilieu. Daarover gaat dit stuk: een aanklacht tegen de corruptie en het uitbuiten van armen en kinderen. Het is een schreeuw naar rechtvaardigheid en een oproep naar de overheden: geef ze een kans om te overleven. Hun dromen zijn haast opgebrand. Wie geeft ze hun dromen weer? Wie luistert nog naar hun hart? Gelukkig hebben de jonge mensen waarover het hier gaat, nog hun muziek. Maar ook die dreigt hen afgenomen te worden. In de muziek ligt hun ziel. Voor sommigen is het hun bestaan. Zullen gewetenloze ondernemers ook hun schamele bestaan vernietigen, omwille van grootschalige projecten, zoals het neerzetten van luxehotels? Rosa zegt in dit toneelstuk: ‘Geef de kinderen van Rio hoop. Geef de kinderen een kans, want schuilen kan niet meer. Noch voor de regen, noch voor de honger, noch voor de genadelozen.’
Decor: sloppenwijk – Rio de Janeiro

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 

Dorp zonder vlinders 

Toneelspel voor 4 dames + 4 heren door Fons Vinck

Korte inhoud:
De oorlog is bijna ten einde. Bob en Saskia hebben mekaar gevonden op de ruïnes van de strijd. Samen beleven ze het sprookje van de vlinders: overal gaan ze de mensen oproepen om de wapens neer te leggen. Op Kerstmis zal een grote internationale bijeenkomst plaatsvinden van jongeren van de hele wereld. De machthebbers der aarde zullen die dag hun ambt neerleggen en luisteren naar de jeugd. Die zal onder zijn rangen een president(e) verkiezen die voor één dag zal heersen. Hun grote doelstelling is de wapens te doen zwijgen voor één etmaal. Maar net zoals in het sprookje eindigt de werkelijkheid in dramatische omstandigheden. Hoop maakt plaats voor angst, de oorlog steekt weer de kop op en de toekomst is onzeker voor iedereen. Deze geschiedenis is universeel. Nochtans verwijzen sommige liedjes naar de periode van de jaren '40–'50. Het land waar het zich afspeelt, ligt enigszins ergens in West–Europa. Een uitdaging voor groepen die jonge mensen kansen willen geven.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 

Het goud van de Far-West 

Jeugdtoneel voor 16 dames + 16 heren door Fons Vinck
Duur: 60 min.

Korte inhoud:
In 1848 ontdekte James Marchall als eerste het goud langsheen de oever van de Sacramento–rivier in Californië. Sindsdien werd het een ware stormloop om dit edel en voor de blanken dure metaal op te graven. Men spreekt over 350.000 goudzoekers die over de Rocky Mountains in huifkarren een tocht van 3000 km. aflegden. De aanwezige indianen moesten van hun grondgebied wijken voor de avonturiers. Ons verhaal begint veertig jaar later. De indianen worden van alle rampen beschuldigd en Maankind, een dochter van de Shoshone–indianen, wordt als slachtoffer ten tonele gevoerd. De strop wordt haar rond de hals gelegd, men hoort de prairiewolf huilen, er komt een heuse indianendans bij te pas en de Sjamaan roept de Grote Geest aan. Cowboys en indianen worden met elkaar geconfronteerd, er volgt een duel en Maankind wordt valselijk beschuldigd van diefstal.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Kinderen in de mist 

Genre: Jeugdtoneel
Voor: 11 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: 60 min.


Korte inhoud
In een opvangtehuis voor kinderen heerst er een tirannieke sfeer. De uitbaters zijn uitermate streng en behandelen de kinderen op een onmenselijk manier. Ze worden zelfs fysiek mishandeld. De angst om dingen verkeerd te doen, zit er bij de kinderen dik in. De straffen variëren van in de diepvriezer te worden gestoken, tot schoppen en slagen en het verplicht eten van rauwe aardappelschillen. Als zevenendertig gedupeerden – intussen volwassen mensen – na jaren besluiten om een klacht neer te leggen, komt er eindelijk een proceszitting. De beslissing om de uitbaters vrij te spreken, wordt op ongeloof en verbijstering onthaald. De feiten zijn verjaard en er zijn geen bewijzen. Verslagen blijven de ex–bewoners achter met een gevoel van onmacht en teleurstelling. Zullen zij ooit het geluk vinden dat ze niet mochten ervaren in het instituut en blijven ze niet verweesd achter met de littekens uit hun jeugd?

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens