Vinck Fons

Contact en info: Adres: Welvaartstraat 91A, 9300 Aalst
E-mail: fons.vinck@telenet.be  Website: http://www.fonsvinck.be
Tel: 0479 78 23 79

De kleine vrede 

Genre: Blijspel
Voor: 7 dames, 3 heren, enkele figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het toneelgezelschap repeteert in de zaal van herberg De Kleine Vrede. Er loopt van alles mis en iedereen wordt zenuwachtig. De uitbater is vertrokken om zijn nichtje Ann uit Amerika op te halen aan het station. Terwijl de dochter van de uitbater en de regisseur de laatste schikkingen voor de komende opvoeringen doornemen, wandelt het wicht echter zelf binnen. Na achttien jaar van afwezigheid herkent niemand haar. Als de uitbater wat later arriveert met een meisje dat ook Ann uit Amerika schijnt te zijn, ontstaat er consternatie. Wie is nu de echte en wie speelt vals? Op de koop toe komt er later nog een derde exemplaar op de proppen die zich eveneens voor Ann uitgeeft. De chaos is compleet.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De rampzalige revue 

Genre: Blijspel
Voor: 11 dames, 6 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een enthousiaste groep jonge vrouwen en mannen besluit om een denderende show in mekaar te steken. Het zou een avond moeten worden van zang, dans en van muziek doorheen de tijd, van de charleston tot de rock and roll. Helaas gaat dit niet zonder horten of stoten. Ze worden tijdens de opvoering en (of) generale repetitie telkens onderbroken door onvoorziene voorvallen. Onverwachte bezoekers komen plots uit het niets opdagen en zetten de zaal in rep en roer, sommige spelers zien het plots niet meer zitten, het podium wordt in het donker gezet tijdens de opvoering, er is de verkeerde muziek en er gebeuren verdachte dingen voor en achter de coulissen. Chaos alom dus met vooral verkleedpartijen die voor het doek gebeuren in plaats van achter de coulissen. De toeschouwer wordt getuige van alles wat er leeft in de groep.

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Kiss me, kwik 

Genre: Blijspel
Voor: 6 dames, 6 heren, 0 figuranten
Duur: 45 min


Korte inhoud
Margriet haar vriend Pieter, komt voor de eerste keer samen met zijn ouders op bezoek. De voorbereiding loopt echter chaotisch.
Moeder loopt er zo zenuwachtig bij, als was ze een kip die haar ei niet kwijt kan. Marie neemt de hele tijd de badkamer in bezit en de taart is nog niet gebracht. Polleken is er mee in de gracht gesukkeld, samen met zijn brommerken.
Onverwachte personen komen de boel nog eens verpesten, zoals Jennie, de vriendin van oma en Octaaf, de loodgieter. Deze zorgen samen met Polleken, voor een nog grotere chaos. De deftige familie van Pieter, weet niet waar ze eerst moet kijken.
Alsof dat nog niet genoeg is, zal het slot nog zorgen voor de kers op de taart. Er komt nog een vervelende scène voor de ganse familie.

Decor: living

Uitgegeven bij: De auteur
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Mama doet gek 

Genre: Blijspel
Voor: 3 dames, 5 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Rosie en Daisie zouden heel goed op elkaar gelijken, moesten ze niet een verschillende haarkleur hebben. De ene is een rosse, de andere pikzwart.
Maar vergis u niet. Er is iets grondig mis met die twee. Eigenlijk houden ze iedereen zo wat voor de gek.
Zelfs hun eigen mama weet nog altijd niet wie wie is. Het is duidelijk: mama zelf is aan de drugs en gedraagt zich als een puber.
Dan komt Mickey ook nog op de proppen. Hij hoort stemmen, maar beweert dat dit zijn tweede “ik” is. Mama valt wel op die jonge man en vindt hem het einde.
Verder verschijnen er nog rare snuiters zoals John, haar zoveelste vriendje, Jimmy drugsdealer, een agent die zonder dat hij het weet drugs slikt en een inspecteur die serieus om de tuin wordt geleid.
De verrassing en ontmaskering houden we voor het slot.
Dolle situaties zorgen voor een avond heerlijk amusement.
Decor: Een living.

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Mijn Man Is Een Voddenpop 

Genre: Blijspel
Voor: voor: 3 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Monniek heeft van een zigeunerin een levensgrote pop gekocht op de rommelmarkt. Stel u haar verbazing en ontsteltenis voor als deze pop begint te praten. Bovendien blijkt het de stem van haar overleden man te zijn. Zijn ziel doolt rond omdat hij samen met Scheef Lowieken geld heeft achtergehouden van een zigeunerin. Ze hadden namelijk een tuinkabouter van haar gekocht en Lowieken heeft die thuis laten vallen. Tussen de brokstukken vinden zij een enveloppe met een dik pak bankbiljetten. Zolang dit niet terug is bij de wettige eigenaar, zal zijn ziel blijven ronddwalen.
Johnnie, de niet zo snuggere zoon van Monniek, moet dit oplossen.
Hoe dat allemaal goed moet komen, is zeer de vraag.
Het wordt een kluwen van jewelste en de chaos is niet te overzien...
In elk geval staat dit hilarische gedoe borg voor puur amusement en zullen de lachsalvo's niet uitblijven.

Uitgegeven bij: De auteur 
Money! Money! 

Genre: Blijspel
Voor: 5 dames, 5 heren, 3 figuranten
Duur: 90 min


Korte inhoud
Iedereen zal al wel gehoord hebben over de eeuwige discussie bij het verdelen van een erfenis. Hier barst ook de bom, als het testament van vader wordt voorgelezen.
Er doen zich namelijk hilarische en uit de hand lopende situaties voor. De twee zussen nemen het op tegen hun twee eigengereide broers. Er verschijnen ook vreemde vogels ten tonele zoals Winny, een vrolijke negerin en een stuntelige boy, Jean-Marie, beiden uit Afrika. Neem daarbij dat vader er rare ideeën op nahield inzake de erfeniskwestie.
Ze moeten, op zijn minst gezegd, nogal vreemde toeren uithalen om de erfenis in handen te krijgen. Er wordt geschoten met een alarmpistool, drie pompiers verschijnen voor een niemendalletje, Zorro en Fred Flinstone worden nagespeeld en zowat iedereen wordt natgespoten.
Man, man, man: waar gaat dat eindigen?
Decor: huiskamer uit 1960

Uitgegeven bij: De auteur
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Spoed op wieltjes 

Genre: Blijspel
Voor: 7 dames, 7 heren, 0 figuranten
Duur: 60 min.


Korte inhoud
In de spoedafdeling van het ziekenhuis is het weer één chaos en drukte van jewelste. Dokters en verplegend personeel rennen als gekken door de gangen.
Wachtende patiënten zitten dit alles met argusogen of schuddebollend aan te zien.
Zij maken een deel uit van de verschillende lagen van de bevolking. Het zijn deftige burgers die zijn overvallen, drugsverslaafden, van mensen met verbanden rond hun armen tot ratelende oude vrouwtjes wiens kleinzoon op school gevochten heeft. Enfin, we maken hier kennis met het bontje wereldje van klagers, betweters en zenuwlijders. Op de stoelen in de gang wachten ze bang af tot men hen komt roepen. Er is bv. Tom die men van straat heeft opgeraapt. Hij is versuft van de drank en ziet er niet uit. Hij probeert tevergeefs een sigaret op te steken. Verder zijn er Louise, een chique madam, die met afgrijzen naar hem kijkt, Melanie , een jonge vrouw, wiens handen volledig zijn ingepakt en William, een zenuwlijder die last heeft van zijn tics.
En wie er nog allemaal verschijnt?….Niet te doen.
Decor: De balie van de spoedafdeling

Uitgegeven bij: De auteur 
De Schat van de Galliërs 

Genre: Komedie
Voor: 26 dames, 8 heren, X figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het stuk gaat over twee verschillende stammen die grondig met elkaar overhoop liggen. Enerzijds heb je de stam van Aquarius, anderzijds heb je het kamp van Agressivus. Het verhaal doet de ronde dat er een kist met een schat zou begraven liggen. De plek waar de ”schat“ zich bevindt, ligt binnen het grensgebied van de stam van Aquarius. Agressivus van zijn kant eist hem ook op, want hij zou daar begraven zijn door zijn voorvaderen. Het komt tot een heus gevecht tussen de woeste krijgers van Agressivus en die van Aquarius. Maar de strijd tussen de twee stammen eindigt in een onvoorziene gebeurtenis . Als uiteindelijk de schat wordt opgegraven, is de verrassing ongemeen groot. Vooral de humor is niet weg te denken uit dit onwaarschijnlijk turbulent verhaal. En wat is nu de schat? Wacht maar af.

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Meisjes met ballen 

Genre: Komedie
Voor: 26 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het gaat er soms hevig aan toe als een groep meisjes besluit om een voetbalploeg op te richten.
De passie, de woede tegen de arbiter als ze zich bekocht voelen, de zotte uitspattingen op de bus en in de kantine en de uitgelaten sfeer van de overwinning (al gebeurt dit zelden), maken van dit stuk een boeiend en leuk gegeven.
Toch zijn er ook de mindere kantjes. De emotie bij verlies, de transfer van Lisa en diens ontgoocheling als ze bij een grote club niet aan haar trekken komt, het verhaal van het blinde meisje en nog tal van andere tegenslagen duiken plots op midden hun zotte kuren.
Het is bijna uitzonderlijk dat er toneel over hen wordt gemaakt. Het werd dus tijd dat we ze eens aan het woord laten en in de spotlights zetten. Het kan een meeslepend verhaal worden van een tomeloze bende, avontuur, muziek en show, of misschien is het wel een sprookje van deze tijd.
Decor: Kantine van een voetbalploeg.

Uitgegeven bij: De auteur 
Pa Ligt Dwars 

Genre: Komedie
Voor: voor: 7 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Papa heeft het niet zo voor vreemden en zeker niet in zijn eigen huis.
Wat doe je dan als je dochter haar Marokkaan in huis ontvangt en je zoon met een Chinese aanpapt?
Bovendien komt oma (je bloedeigen schoonmoeder) aandraven met een oliesjeik.
De 'geliefden' moeten zich dus even verborgen houden in de keuken, in het bureau en zelfs op de wc tot vader het huis uit is.
Moeder Louise is ervan aan de drank geraakt. Nelly, de huishoudster en Wendy, de Limburgse vriendin van de dochter, moeten alles in goede banen leiden.
Maar dat loopt totaal, maar dan ook totaal uit de hand.
Hilarische toestanden en vergissingen maken iedereen knotsgek.
De familie zit als het ware op een draaimolen. Vandaar 'Huisje weltevree'.
Hoe het afloopt? Ook hilarisch natuurlijk.

Uitgegeven bij: De auteur
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De ziel van nonkel Emiel 

Genre: Klucht
Voor: 4 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Willy is totaal de kluts kwijt als zijn twee etalagepoppen hem plots aanspreken. Het zijn de dolende zielen van Emiel en diens zuster Eveline die een jaar geleden aan hun einde kwamen na een bankoverval. Dronken als ze waren, botsten ze met de wagen tegen café 'De Welkom' en overleefden de klap niet. De buit van drie miljoen werd nooit teruggevonden. Tot het geld is teruggebracht, blijven ze rusteloos rondwaren in de ruimte. Willy krijgt de opdracht vanuit het hiernamaals om de klus te klaren. Hij moet echter Ronny, zijn toekomstige schoonzoon, inschakelen maar die is verre van snugger. Brigitte, zijn vriendin, krijgt ook bezoek uit de ruimte, maar daar is een heel verhaal over. En andere figuren sturen alles nog meer in de war. Enfin, het wordt een hele onderneming, vol chaotische toestanden.

Uitgegeven bij: Almo 
Hallo, is 't ministerie open? 

Genre: Klucht
Voor: 6 dames, 10 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Er is weer volop chaos in het kantoor op 't ministerie. De discussies zijn legio. Maurice, de vergrijsde, mopperende ambtenaar bij uitstek, doet weer moeilijk. Dirks tante Jeanne blijft hem hardnekkig voor alle pietluttigheden op het kantoor bellen. Dit drijft de chef tot ergernis en grote wanhoop. De nieuwe directeur neemt er zijn intrek. Monniek zoekt het hele stuk door naar haar secretaris die overal en nergens is en tot overmaat van ramp, hangt er een enorme rel boven het hoofd van Nicole. Lola, een beruchte stripteasedanseres, komt de boel op het einde nog wat meer op stelten zetten want ze heeft geld te goed van Nicoles vriendje. Jeanine en Marie–Louise, de schoonmaaksters, hebben een geheim. Dirk dreunt inhoudloze gedichten af, een boer komt reclameren, een Turk - die niemand begrijpt - verschijnt, de chef krijgt een taart in zijn gezicht. Enfin, de lol kan niet op.

Uitgegeven bij: Almo 
Het leven volgens Frederik 

Genre: Tragikomedie
Voor: 3 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het leven van Frederik wordt hier in al zijn aspecten ten tonele gevoerd op een haast satirische wijze. Zijn dromen, zijn ontgoochelingen, zijn hoop, maar vooral zijn blunders en zijn mislukkingen worden op een - zeg maar humoristische - noot naar voren gebracht. Twee mannen spelen zowel presentator als politieagent, schoolmeester, vriend, uitgever en noem maar op. Drie vrouwen vergaat het niet beter. Zij zijn achtereenvolgens presentatrice, serveerster, uitdagende secretaresse, maar ze zijn vooral die vrouwen die zijn leven binnendringen. Het belooft alleszins geen gemakkelijke klus te worden om al die verschillende personages neer te zetten. Toch loont het de moeite voor wie geen uitdaging uit de weg gaat. De enige die zichzelf mag spelen, is Frederik, zij het dan wel dat we hem in verschillende situaties zullen te zien krijgen, wat op zich ook al geen sinecure is. De humor en de filosofische scènes overlappen mekaar met de regelmaat van de klok. Eigenlijk zal Frederik het geluk niet kunnen grijpen, al scheelt het maar een haar. Herkenbaar toch?

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Die zomer van negentienhonderd veertien 

Genre: Drama
Voor: 9 dames, 13 heren, 3 figuranten
Duur: 90 min


Korte inhoud
Een dorpsplein ergens in Vlaanderen. We zien de waterpomp aan de afgebrokkelde muur. Er is het cafeetje, met groene of bruine luiken, bloemen op de vensterbank en een bank voor de gevel. Op de achtergrond prijkt de toren van de kerk, symbool van de beschermende Kerk. Mannen spelen bolspel of kaarten. Een muzikant speelt op de accordeon of er speelt een orgelman of muzikanten van de plaatselijke fanfare spelen een lustig deuntje. Vrouwen breien of haken en zitten te kletsen over de dingen des levens. Mannen praten over de duiven of over de oogst. Er hangen vlaggetjes: het is blijkbaar kermis in het dorp.

De processie heeft net plaatsgevonden. Vlaanderen was indertijd devoot en katholiek. Ze geloofden ook nog in kwade geesten: er was veel bijgeloof. Het gemoedelijke sfeerbeeld als decor, oogt als een schilderij van het dorpsleven uit die tijd. Ze leefden zo simpel, ze dachten dat het zo eeuwig zou blijven duren. Niemand had een vermoeden dat hun eenvoudige leventje, straks zo bruusk zou verstoord worden. Het monster lag op de loer. Nog even, dan zou het toeslaan, het monster dat oorlog heette en alles zou verwoesten wat op zijn weg kwam.
Decor: caféterras uit 1914

Uitgegeven bij: De auteur 
Schuilen kan niet meer 

Genre: Drama
Voor: 8 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: 90 min


Korte inhoud
In de sloppenwijken van Rio de Janeiro, wroeten kinderen als ratten tussen de afval die er elke week wordt gestort aan de rand van de stad. Ze vechten om de etensresten die de rijken van hun welgevulde tafels vegen. Kinderen van acht jaar, stelen uit honger en worden opgesloten als dieven. Velen onder hen snuiven lijm om deze kwelduivel te vergeten. Ze leven in een roes en stappen in een visioen waar alles onwezenlijk is, vrij van de pijn en de honger. Meisjes en jongens worden ingeschakeld om te gaan werken in de prostitutie en het drugsmilieu. Daarover gaat dit stuk: een aanklacht tegen de corruptie en het uitbuiten van armen en kinderen. Het is een schreeuw naar rechtvaardigheid en een oproep naar de overheden: geef ze een kans om te overleven. Hun dromen zijn haast opgebrand. Wie geeft ze hun dromen weer? Wie luistert nog naar hun hart? Gelukkig hebben de jonge mensen waarover het hier gaat, nog hun muziek. Maar ook die dreigt hen afgenomen te worden. In de muziek ligt hun ziel. Voor sommigen is het hun bestaan. Zullen gewetenloze ondernemers ook hun schamele bestaan vernietigen, omwille van grootschalige projecten, zoals het neerzetten van luxehotels? Rosa zegt in dit toneelstuk: ‘Geef de kinderen van Rio hoop. Geef de kinderen een kans, want schuilen kan niet meer. Noch voor de regen, noch voor de honger, noch voor de genadelozen.’
Decor: sloppenwijk – Rio de Janeiro

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Sluiers van het verleden 

Genre: Drama
Voor: 9 dames, 5 heren, 1 kind figurant
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Ana wordt neergeslagen in een groezelige barak in Rupea, een dorp in midden Roemenië. Het gevolg is dat zij zich zelfs twee jaar later niets meer kan herinneren van wat er toen gebeurde. Haar geheugen is één donkere vlek. Als de dader na twee jaar weer opduikt, herkent zij hem dan ook niet meer. In het woelige en opstandige Roemenië van 1989, vinden we haar terug als sociale helpster in een opvangcentrum voor daklozen en verwaarloosde kinderen. Haar zoektocht naar de geheimen van het verleden schijnt vruchteloos te zijn. Zij hoopt en bidt dat haar herinneringen terugkomen. Soms belanden we in een storm van geweld, vervolging en foltering, veroorzaakt door de Securitate, de geheime politie en persoonlijke lijfwacht van Ceauscescu, de corrupte president van Roemenië. In heel deze chaos tracht Ana haar weg te zoeken tot er plots een lichtpunt komt in de nevel van haar verleden.

Uitgegeven bij: Almo 
Veel liefs 

Genre: Realistisch drama
Voor: 5 dames, 5 heren
Duur: 60 minuten


Korte inhoud
Dit verhaal is gebaseerd op de brieven, geschreven van en naar soldaat Valery Vinck, in de ‘groote oorlog’. Fictie en waarheid weven samen een ontroerend verhaal over de gruwel, de honger en de eenzaamheid van die periode.
Ze hadden hun huis en geliefde verlaten voor een strijd, waarvan ze dachten dat die niet lang zou duren. In de loopgraven en onder het geschut van de vijand, telden ze de dagen af en hoopten dat er weldra een einde zou komen aan hun ellende.
We nemen u mee naar de kapotgeschoten aarde, maar ook naar de gewonde zielen. De laatste zin van Valery is: “Vergeet hen niet.”
En dat is meteen de boodschap van dit toneelstuk.

Uitgegeven bij: De auteur
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Afscheid van Thebe 

Genre: Toneelspel
Voor: 14 dames, 12 heren, + danseressen figura
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Circa 2000 jaar voor Christus regeerde farao Menthoehotep over Egypte. Dit verhaal vertelt over de mysteries en het leven in Thebe, toen de hoofdstad van een machtig rijk. Als Ravic, een slaaf, weet te vluchten van het schip, wordt hij opgevangen en verborgen gehouden door de groep Chione en Schavi. Dat is een grote misdaad, en verraad zal hen treffen. Schavi zal een hartverscheurende keuze moeten maken: zal zij voor eeuwig op de vlucht zijn met haar Ravic of zal zij kiezen voor haar geliefde Thebe en haar vrienden?

Uitgegeven bij: Almo 
Boven de wolken 

Genre: Toneelspel
Voor: 8 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Net zoals vele meisjes droomde Hanne van succes, van die mooie prins, beroemd worden.
Later wou ze journaliste worden of boeken schrijven of toneelstukken. De juf vond haar gedichten zo mooi.
In haar dagboek schreef ze al haar geheimpjes neer, ook haar kleine verdrietjes waar niemand, maar dan ook niemand van wist. Of misschien Irina, haar allerbeste vriendin, met haar ouders gevlucht uit haar land.
Thuis was er de armoede, dat zwarte beest dat haar jeugd heeft verpest en haar geluk. Er was de dreiging van uit het huis te worden gezet en er was die vreselijke kou, de honger, de vernederingen en de hoop en de wanhoop.
Ondanks hun miserie lachten ze wat af en vergaten ze wat hen boven het hoofd hing. In het begin toch.
Dit is Hanne’s verhaal.
Decor: Huiskamer, terrein achter warenhuis (enkel afvalcontainer).

Uitgegeven bij: De auteur
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Dorp zonder vlinders 

Genre: Toneelspel
Voor: 4 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De oorlog is bijna ten einde. Bob en Saskia hebben mekaar gevonden op de ruïnes van de strijd. Samen beleven ze het sprookje van de vlinders: overal gaan ze de mensen oproepen om de wapens neer te leggen. Op Kerstmis zal een grote internationale bijeenkomst plaatsvinden van jongeren van de hele wereld. De machthebbers der aarde zullen die dag hun ambt neerleggen en luisteren naar de jeugd. Die zal onder zijn rangen een president(e) verkiezen die voor één dag zal heersen. Hun grote doelstelling is de wapens te doen zwijgen voor één etmaal. Maar net zoals in het sprookje eindigt de werkelijkheid in dramatische omstandigheden. Hoop maakt plaats voor angst, de oorlog steekt weer de kop op en de toekomst is onzeker voor iedereen. Deze geschiedenis is universeel. Nochtans verwijzen sommige liedjes naar de periode van de jaren '40–'50. Het land waar het zich afspeelt, ligt enigszins ergens in West–Europa. Een uitdaging voor groepen die jonge mensen kansen willen geven.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Wilde distels 

Genre: Toneelspel
Voor: 18 dames, 3 heren, ad lib figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
In een Zuid–Amerikaanse staat zitten jonge vrouwen hun straf uit wegens lidmaatschap van één of andere revolutionaire beweging. Het leven is er hard en de bewakers zijn meedogenloos. Toch blijven ze dromen van en vechten voor een nieuwe, vrije wereld. Ze komen in opstand. De revolutie kan niet uitblijven. Dit is een stuk voor zowel volwassenen als jeugd.

Uitgegeven bij: Almo 
De rosse van... 

Genre: Massaspektakel
Voor: 7 dames, 14 heren, figuranten
Duur: 60 minuten


Korte inhoud
Rosse Tist werd als jonge gast, verliefd op de dochter van de baron. Ze vormden een koppeltje, tot grote ergernis en woede van deze laatste. Dan gebeurt er van alles, dingen die gebeuren in zo een dorp: mensen met hun ruzies, kermis, er duikt een soort van Wannes Raps op, zelfs een vechtpartij van twee boeren die strijden voor een lap grond, enzovoort.

Op een dag hebben de twee jonge mensen afgesproken in de schuur. Clothilde is reeds binnen wanneer er plots rook uit de schuur opsteekt. Terwijl de vlammen reeds uit het dak slaan, vormen de bewoners een levende ketting met emmers water. De Baron en zijn vrouw arriveren. Ook Tist stormt op en verdwijnt in de reeds brandende schuur. Hij komt buiten met Clothilde in de armen. Dit zal niet direct de mening van de Baron wijzigen, maar later heeft hij wroeging en stemt toe in een verloving.
Een paar jaar later zijn Tist en Clothilde getrouwd en hebben jonge kinderen. Dan gebeuren er zaken in het leven die niet te voorspellen zijn. Er dreigt bijvoorbeeld oorlog, er komen nieuwe tijden.

Uitgegeven bij: De auteur 
Het lied van de maïs 

Genre: Thriller
Voor: 3 dames, 7 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
We maken kennis met een doorsnee Vlaamse familie waar pa zich opmaakt om met zijn sax een eerste concert te geven. De nervositeit zet zich ook door op zijn vrouw Hélène, zijn drie kinderen en zijn broer Ward. In dit eerste tafereel wordt meteen het fundament gelegd voor een verdere ontwikkeling van het thema. Ward heeft Hélène intiem benaderd, de oudste dochter is daar getuige van. In de slotscène neemt zij een mes en gaat Ward achterna. In de black–out horen we hem schreeuwen. In het tweede tafereel zijn we 15 jaar later. De moeder is overleden en de kinderen zijn volwassen. Toch blijft het trauma uit het vorige tafereel hem achtervolgen. Ward ontpopt zich als een gewetenloze dealer die noch geweld, noch chantage schuwt om zijn wraak tegemoet te komen. Het loopt echter anders af dan iedereen had gedacht.

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Het medaillon van Mussolini 

Genre: Thriller
Voor: 8 dames, 4 heren, eventueel figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De dirigent van het vrouwenkoor houdt het na vijfentwintig jaar voor bekeken. De dames bereiden een passende show voor om hem te verrassen en op datzelfde feest zullen zij ook de nieuwe koorleider inhuldigen. Natuurlijk loopt de voorbereiding niet van een leien dakje en worden ze zelf verrast door onvoorziene gebeurtenissen. Dat Roos zoals verwacht weer te laat toekomt, dat ze suf is van de pilletjes, dat tante Cecile met haar gedachten nog in de oorlog leeft en dat alles in het honderd dreigt te lopen, kon men min of meer nog inschatten. Dat er echter twee dirigenten zouden opduiken met dezelfde naam en er zelfs verdachte pakjes in huis zouden verborgen zijn, leidt tot komische en chaotische toestanden. Een medaillon van Mussolini, een echt levend hondje, schiet– en verkleedpartijen en een wervelend shownummer kruiden het geheel.

Uitgegeven bij: Almo 
Irish coffee 

Genre: Thriller
Voor: 10 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Marga keert na zeven jaar terug in het dorp. Ze komt in het café waar de gebeurtenissen zich toen hebben afgespeeld. Samen met Annie, de uitbaatster, haalt ze herinneringen op. Maar kan zij nog leven met het verleden? Is haar waanzin van toen voorgoed voorbij en haar haatgevoelens? Toch ging het er soms vrolijk aan toe en werd er heerlijk de beest uitgehangen. Aan de hand van dit verhaal maakt zij de balans op van al die jaren. Ze is nooit meer welkom geweest na haar uitbarstingen en geweldplegingen. Na al die jaren in het gesticht wil zij de band weer opnemen met haar vroegere vrienden. Maar of dat nog zal lukken is zeer de vraag.

Uitgegeven bij: De auteur 
Het goud van de Far-West 

Genre: Jeugdtoneel
Voor: 16 dames, 16 heren, 0 figuranten
Duur: 60 min.


Korte inhoud
In 1848 ontdekte James Marchall als eerste het goud langsheen de oever van de Sacramento–rivier in Californië. Sindsdien werd het een ware stormloop om dit edel en voor de blanken dure metaal op te graven. Men spreekt over 350.000 goudzoekers die over de Rocky Mountains in huifkarren een tocht van 3000 km. aflegden. De aanwezige indianen moesten van hun grondgebied wijken voor de avonturiers. Ons verhaal begint veertig jaar later. De indianen worden van alle rampen beschuldigd en Maankind, een dochter van de Shoshone–indianen, wordt als slachtoffer ten tonele gevoerd. De strop wordt haar rond de hals gelegd, men hoort de prairiewolf huilen, er komt een heuse indianendans bij te pas en de Sjamaan roept de Grote Geest aan. Cowboys en indianen worden met elkaar geconfronteerd, er volgt een duel en Maankind wordt valselijk beschuldigd van diefstal.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Kinderen in de mist 

Genre: Jeugdtoneel
Voor: 11 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: 60 min.


Korte inhoud
In een opvangtehuis voor kinderen heerst er een tirannieke sfeer. De uitbaters zijn uitermate streng en behandelen de kinderen op een onmenselijk manier. Ze worden zelfs fysiek mishandeld. De angst om dingen verkeerd te doen, zit er bij de kinderen dik in. De straffen variëren van in de diepvriezer te worden gestoken, tot schoppen en slagen en het verplicht eten van rauwe aardappelschillen. Als zevenendertig gedupeerden – intussen volwassen mensen – na jaren besluiten om een klacht neer te leggen, komt er eindelijk een proceszitting. De beslissing om de uitbaters vrij te spreken, wordt op ongeloof en verbijstering onthaald. De feiten zijn verjaard en er zijn geen bewijzen. Verslagen blijven de ex–bewoners achter met een gevoel van onmacht en teleurstelling. Zullen zij ooit het geluk vinden dat ze niet mochten ervaren in het instituut en blijven ze niet verweesd achter met de littekens uit hun jeugd?

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Ork, de verzonken stad 

Genre: Jeugdtoneel
Voor: 18 dames, 21 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Diep onder de aarde ligt Ork, een verzonken en vergeten stad. De mensen leven er sinds honderden jaren tussen de rotsen, stalactieten en stalagmieten. Aan het hoofd van dit machtige rijk staat Menes, een hard en tiranniek leider. Het water druipt van de rotsen en kegels naar beneden. In deze grillig gevormde pegels branden soms lampen zodat het decor een mysterieus beeld schept. Thamurat, de magiër is door Menes verbannen naar de diepten der aarde. Omdat Demostena zijn dochtertje is kwijtgeraakt tijdens een tocht, heeft Thamurat haar omgetoverd tot ijskoningin. Al haar emoties en warmte zijn weggenomen. Haar gezicht is wit, net zoals haar kledij en er waait een wind doorheen de gangen als zij verschijnt. Maar er gebeuren dingen die niemand kon voorzien.

Uitgegeven bij: Almo 
De wilde boerendochter 

Genre: Eenakter
Voor: 4 dames, 5 heren, 0 figuranten
Duur: 30 min.


Korte inhoud
Jefke, een doodeenvoudige jongen, gaat werken op de boerderij van Charel en Gusta. Hij maakt er kennis met Anna, de wilde boerendochter. Zij heeft echter een lief uit de stad, Gerrit genaamd. Deze Gerrit en zijn zus hebben snode plannen. Zij maken Anna wijs dat Gerrit met haar wil trouwen, al beschouwt hij dat zelf als een gruwel. Niets is het koppel te veel om de familie een dubieus contract te laten tekenen. Ze doen drugs in de taartjes en bijna iedereen wordt er stoned van, met alle gevolgen en komische situaties van dien. Als Femke, de zus van Jefke, op de proppen komt, wordt het pas echt hilarisch.

Uitgegeven bij: Almo