Van Ransbeek Roger

Contact en info:
Adres:
Hagenbeuk 23, 1785 Brussegem
E-mail: [email protected]
Website: http://www.roger-van-ransbeek.be

De engelenvijver 

Thriller voor 4 dames + 8 heren door Roger Van Ransbeek 

Korte inhoud: 

Aan de rand van de ‘Engelenvijver’ wordt het levenloze lichaam van garagist Mark Stoop aangetroffen. 

De man was een gewaardeerd iemand. 

Als voormalig waterpolospeler was hij een uitmuntend zwemmer. Hoe kwam hij dan in het water terecht? 

Wat is er gebeurd en waarom? 

 

Verkrijgbaar bij de auteur 

Corona

Avondvullende komedie voor 2 dames + 1 heer door Roger Van Ransbeek 

Korte inhoud:
Corona is een speelse komedie (zes tafereeltjes) in coronatijden. Twee vrienden willen een derde helpen, vooral op aandringen van zijn vrouw. De drie acteurs (2H en 1 D) respecteren, op een caféterras, de anderhalve meter regel.

Decor: De zes korte taferelen spelen zich af op hetzelfde caféterras (een tafeltje en een paar terrasstoelen).
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Caféblues

Volkstoneel voor 3 dames door Roger Van Ransbeek
Duur: 30 minuten

Korte inhoud:
Vrouwen gaan niet graag alleen op café, beweert men.  In een drukbezet café vraagt Daisy, een jonge vrouw, aan Leen, een iets oudere vrouw, of ze aan haar tafeltje mag plaatsnemen. Na een eerder moeizame kennismaking ontspint er zich tussen beide vrouwen een plezierig gesprek. Ze praten over alles en nog wat, ja zelfs over zeer persoonlijke en intieme dingen. Uiteindelijk komen we ook te weten waarom ze zich in het café verschuilen.
Decor: gelagzaal van een café
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Ciao Ciao Napoli

Komedie voor 5 dames + 4 heren door Roger Van Ransbeek

Korte inhoud:
Erna, de dochter van het gezin Van Mechelen, blaast, tot ontzetting van iedereen, haar huwelijk met Tony di Napoli op, twee dagen voor het gebeuren. Daardoor dreigt er een levenslange vete tussen deze twee gezinnen te ontstaan. De di Napoli’s, met sterke familiale en andere banden in Napels en Sicilië, zijn hoogst verbolgen en eisen dat alle gemaakte kosten in baar geld worden terugbetaald. Zowel de kleren van de reeds aanwezige Italiaanse familieleden, als de vliegtuigtickets en cadeaus worden in rekening gebracht. Ook de andere genodigden willen, als ze dit vernemen, op dezelfde manier behandeld worden…  Deze financiële aderlating zadelt de familie Van Mechelen met een haast onoverkomelijke schuld op. Komen ze dit nog ooit te boven?

Decor: Een keuken en woonkamer. Er staan meerdere kartonnen dozen van huishoudapparaten (stofzuiger, haardroger, senseo, strijkijzer, kookpannen, wekkerradio, radio, tv e.a.) opgestapeld in de woonkamer. Verder zijn er in de keuken nog allerlei ingepakte huwelijkscadeaus zoals vazen, tafelkleden, borstels, messen e.a.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De Mise-en-scène

Tragikomedie voor 7 dames + 4 heren door Roger Van Ransbeek

Korte inhoud:
Het bestuur van een toneelgezelschap komt samen om de programmatie van het daaropvolgende seizoen vast te leggen. De huisregisseur, theatermaker, wil het over een totaal andere boeg gooien. Om iedereen te overtuigen van zijn bedoelingen, bedenkt hij een bijzonder ingenieus plan… Dat niet iedereen, van het bestuur, het met hem eens is, lijkt eerder normaal en ook vanzelfsprekend… of niet? Heeft het bestuur gelijk of niet?
Decor: vergaderlokaal: lange tafel met stoelen, een bar met allerlei drankjes en een staande kapstok.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De papabili

Komedie voor 6 dames + 1 heer door Roger Van Ransbeek
Korte inhoud:
We kwebbelen onszelf en de anderen in de vernieling. Vier vrouwen op een bureau, twee poetsvrouwen, een jonge half-allochtone baas en een baby? Hoe komt de baby onverwachts ’s nachts op het bureau terecht. Wie is de moeder en vooral wie is de vader?
Decor: twee aanpalende bureaus - lokaal 1: bureau bedienden  - lokaal 2: bureau van Driss
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De Triefelaars

Komedie voor 2 heren door Roger Van Ransbeek
Duur: 60 min
Korte inhoud:
Een man komt thuis in een lege woning. Midden de woonkamer is demonstratief een kruikje jenever neergezet. Dat herinnert hem aan een gesprek dat hij en zijn vrouw ooit hadden, bij een bevriend echtpaar. 
Wanneer er, even later, een kennis aanbelt, weet hij niet welke houding aan te nemen. 
Tussen beide mannen ontstaat er een verbaal steekspel, niet gespeend van humor, maar waarin ze elkaar niet sparen of ontzien.
Decor: lege scène. enkel jeneverfles
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De vlucht van de kakkerlakken

Satire voor 6 dames + 6 heren door Roger Van Ransbeek

Korte inhoud:

Een speelse komedie over de ‘klimaatverandering’ zonder dat het woord één keer valt. Ook de ‘opwarming van de aarde’ komt niet ter sprake, omdat de personages er zich niet bewust van zijn.  Alleen Minoe, de poes van Flor, stuurt signalen uit die echter door niemand echt begrepen worden.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Een Sans-papiers

Romantische komedie voor 2 dames + 2 heren door Roger Van Ransbeek
Korte inhoud:
Charly gaat op een avond om een biefstuk en ontmoet onderweg een oude vriend, die matroos is op de wilde vaart. Samen gaan ze op de rol en verzeilen ergens op de buiten. Daar willen ze ervandoor gaan met een taxi. Ongewild begaan ze een misdaad. Charly vlucht met zijn vriend aan boord van zijn schip. Pas na vijftien jaar verjaart zo’n misdrijf. 
Wanneer hij na die tijd weer thuiskomt, wil hij terug zijn plaats aan de haard innemen. Dit is echter niet naar de zin van zijn echtgenote… 
Zal Charly zijn verdere leven op zee moeten blijven rondzwalpen zoals De Vliegende Hollander?

Decor: Het decor suggereert een doorsnee vlaamse huiskamer. Het stuk speelt zich af in de flat van mena, gelegen op de Eerste verdieping van een klein burgershuis.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Hakkelgaren

Drama voor 4 heren door Roger Van Ransbeek
Korte inhoud:
De buurvrouw van John Swart en haar vierjarig dochtertje zijn al negen maanden spoorloos. Weet John wat er met hen is gebeurd? Misschien is hij wel hun moordenaar? De politie vermoedt ook dat hij samenwoonde met zijn buurvrouw. En waarom zou hij niet de vader van het kind zijn? John blijft echter ontkennen en dist het ene onwaarschijnlijke verhaal na het andere op… 
Drie politiemannen (kan ook met een vrouw) verhoren de verdachte.
Decor: Het decor stelt een tweedelige ruimte voor: het lokaal (lok.1) waar de verdachte door inspecteurs van politie wordt ondervraagd en het aanpalende (of achterliggende) lokaal (lok.2) van waaruit hij geobserveerd wordt. Door een speciale doorzichtige wand (of raam) kan men vanuit lok.2 het gebeuren in lok.1 volgen.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Is daar iemand?

Monoloog voor 1 heer door Roger Van Ransbeek

Duur: 50 minuten
Korte inhoud:
‘Is daar iemand?’ gaat over de angst die een mens overvalt wanneer hij de controle over zijn leven verliest. In het stuk is een man eerder toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Hij reageert –zeker de eerste keer- vrij onhandig en impulsief op wat hem overkomt met als gevolg, dat zijn leven een vreemde wending neemt. Niemand wil uiteindelijk nog naar hem luisteren en niemand wil hem nog geloven (ook zijn eigen moeder niet). Hierdoor geraakt hij op de dool en stelt hij telkens, als hij ergens komt, de vraag: Is daar iemand?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Kastaar

Komedie voor 2 dames + 1 heer door Roger Van Ransbeek
Korte inhoud:
Een man zit in een rolstoel. Duidelijk spreken kan hij niet meer. Hij wordt door zijn vrouw verzorgd, maar moet er een hoge prijs voor betalen. 
Voor al diegenen die in instellingen, ziekenhuizen of thuis in min of meerdere mate ‘zo’ behandeld worden.
Decor: Vlaamse huiskamer kan, zwarte doeken volstaan. Op de scene staat een tafel met twee stoelen.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Last Minute

Satire voor 2 dames + 1 heer door Roger Van Ransbeek
Duur: 60 minuten
Korte inhoud:
Een vrouw heeft ingetekend voor een goedkope verre vliegreis, zonder haar echtgenoot erbij te betrekken. Omdat het om een ‘Last Minute’ ging, was heel snel beslissen de boodschap. 
De echtgenoot van de vrouw is echter niet bepaald opgezet met deze niet voorziene vakantie.  
Had hij andere plannen of heeft hij een verborgen agenda?  
In volle voorbereiding van de afreis komt haar schoonzuster even langs om te buurten, wat de vrouw als storend ervaart.
Decor: Gewone huiskamer. Deur naar hal en deur naar keuken.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Louis va à Paris!

Komedie voor 5 dames + 4 heren door Roger Van Ransbeek
(gebaseerd op een waar gebeurd feit)

Korte inhoud:
Louis is met de gepensioneerden op uitstap naar Parijs met de autobus. Wanneer men aldaar terug naar huis wil vertrekken, daagt hij niet op. Uiteindelijk keert men zonder hem huiswaarts. Drie medereizigers worden met het brengen van de onheilsboodschap, aan zijn dochter en schoonzoon, belast…

Decor: huiskamer 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Ontwricht

Drama voor 2 dames + 5 heren door Roger Van Ransbeek
Korte inhoud:
Een jonge man wordt verdacht van vluchtmisdrijf. Na één maand voorarrest komt hij weer vrij. Wat is er juist gebeurd?  
Hoe gaat hij er persoonlijk mee om? Wat is de weerslag ervan op zijn broers en op zijn familie? Is de band nog hecht genoeg om het allemaal te verwerken? Wat met de anderen?
Decor: Woonkamer
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst The Beatles forever

Komedie voor 1 dame + 1 heer door Roger Van Ransbeek
Korte inhoud:
De jaren ’80 van vorige eeuw. Bea en Ivo trouwden in de lente van 1959. Na meer dan twintig jaar huwelijk houden ze nog van elkaar. “The golden sixties” zinderen nog na. Bea en Ivo zijn er nog in de ban van. Zij hebben twee volwassen kinderen die hun weg gaan. Zeventien jaar voor zijn pensioen valt Ivo zonder werk. Uiterlijk verliest hij er zijn goed humeur niet bij. Hij blijft – in de geest van de sixties- geloven in de toekomst… of verbergt hij zijn ongerustheid voor Bea?
Decor: Een driedelig decor: een woonkeuken met uitzicht op de tuin en een klein atelier met werkbank en allerlei gereedschap, tussenin een hal met een grote spiegel en trap naar boven (via de hal komt men bij de voordeur- niet zichtbaar).
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Walsen op de waterlijn

Thriller voor 3 dames door Roger Van Ransbeek
Korte inhoud:
Drie vriendinnen, van begin de zestig, ontmoeten elkaar voor hun wekelijkse uitstap. Wat op het eerste gezicht een doodgewone conversatie tussen vrouwen lijkt, evolueert tot een bizar, haast surrealistisch geklets. 
Bij een van de dames is een man ingebroken… Hoe gaan haar vriendinnen ermee om? Hoe helpen ze haar uit haar netelige positie?
Decor: Een lege scène met een paar zitstukken (2-zit en 1-zit). Op een ervan ligt een magazine.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Wegwerpproducten

Drama voor 5 dames + 3 heren door Roger Van Ransbeek
Korte inhoud:
Hilda en Rik zijn veertig jaar getrouwd. Ze willen het met heel de familie vieren door die avond op restaurant te gaan. Hilda wil dat iedereen erbij is: haar demente moeder (die ben hen inwoont) , haar ongehuwde dochter Leen, haar dochter Olga en haar man Karel, haar kleindochter Kim en ook Albert, de broer van Rik, die op zeer jeugdige leeftijd naar het vreemdelingenlegioen is getrokken (en voor het eerst terugkomt). Allen werden uitgenodigd op het diner. Rik heeft aan de sluiting van zijn bedrijf een ernstig trauma overgehouden. Hij heeft… enz., enz.
Decor: Woonkamer-keuken
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst