Van Meir Guido

Contact & info:
E-mail: [email protected]

De stoel van Stanislavski 

Eenakter voor 5 dames + 3 heren door Guido Van Meir 

Duur: 60 minuten 

Korte inhoud: 

De beruchte avant-garde theaterregisseur Jari Keyzer gaat voor zijn nieuwste productie op zoek naar een acteur of actrice en organiseert daarom een auditie, expliciet voor niet-professioneel gevormde acteurs. Een aantal mensen biedt zich vol verwachting aan. Doorheen een aantal geïmproviseerde opdrachten leert het publiek hen kennen, maar ook Jari Keyzer zelf. Het stuk is opgebouwd met de nodige humor, maar vooral met suspense en thrillerelementen en een onverwachte ontknoping. Auteur Guido Van Meir noemt "De Stoel van Stanislavski" niet alleen een satire op een bepaald soort 'modern' regisseurstheater, maar ook een metafoor over de jeugdwerkloosheid. De relatie tussen werkgever en werklozen leidt in het stuk tot extreme situaties. Het pure marktmechanisme, de survival of the fittest, krijgt ieder in zijn greep: iedereen bekampt iedereen. De titel "De stoel van Stanislaviski" verwijst overigens naar een bekende improvisatieoefening van de grote Russische toneelvernieuwer Konstantin Stanislavski (1863- 1938): een speler zet zich op een stoel en de tegenspeler heeft de opdracht hem door zijn argumenten, spel en geloofwaardigheid van de stoel te doen opstaan. 

 

Uitgegeven bij Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 
 

Het huisbezoek 

Komedie voor 1 dame + 2 heren door Guido Van Meir 

Korte inhoud: 

Een heetgebakerde echtgenoot komt onverwacht thuis en treft een onbekende man aan in het gezelschap van zijn vrouw. Om zich uit de penibele situatie te redden geeft de minnaar zich uit voor een politicus is die toevallig op huisbezoek is. Niet zo’n best idee, want de bedrogen echtgenoot staat erg vijandig tegenover politici. Maar de indringer praat hem zo glad naar de mond dat de achterdocht altijd weer wordt weggemasseerd. Improviserend ontpopt de gladjanus zich op hilarische wijze tot een populistische manipulator die het huishouden op de duur overneemt en finaal in de vernieling helpt. 

 

Uitgegeven bij ALMO 

Het schoonste van al 

Monoloog voor 1 dame door Guido Van Meir 

Duur: 20 minuten 

Korte inhoud: 

Rozeke (70), een volkse weduwe, is overvallen in haar appartementje in een Antwerpse volksbuurt en wacht in het politiebureau op de confrontatie met mogelijke verdachten. Terwijl ze wacht, vertelt ze over haar leven, haar vereenzaming, de verloedering van de buurt, en de 'vreemdelingen' die zij hiervoor verantwoordelijk acht. De confrontatie met de dader zorgt voor een onverwachte en bittere ontknoping. 

 

Uitgegeven bij ALMO 

Petrus en den doodendraad 

Tragedie voor 1 dame + 1 heer door Guido Van Meir 

Korte inhoud: 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de grens tussen België en Nederland door de Duitsers hermetisch afgesloten door een elektrische draadversperring. Tegen de achtergrond van dit historisch gegeven speelt deze tragische love-story, maar evenzeer een bloedstollend smokkel– en spionageverhaal dat de Groote Oorlog in al zijn facetten weer tot leven brengt. De oude Petrus verblijft in een bejaardentehuis en krijgt bezoek van Sofie, een jongedame die zich voorstelt als vrijwilliger. Maar gaandeweg wordt duidelijk dat Sofie meer weet over de rol van Petrus in een passionele vete die zich afspeelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. De ontdekking dat Sofie ook nog eens de kleindochter is van het meisje waar Petrus toen verliefd op was, zet de situatie op scherp. 

 

Uitgegeven bij ALMO 

Wees gul met uw organen

(de memoires van Corneel) 

Monoloog voor 1 heer door Guido Van Meir 

Korte inhoud: 

25 jaar lang kenden we hem alleen van het intrigerende fotootje bij zijn Humo-column, maar vandaag is het eindelijk zover: Cornelius Bracke verschijnt in levende lijve voor het publiek! In opdracht van de Vlaamse overheid nog wel, die Corneel als BV heeft ingeschakeld om overal te lande reclame te gaan maken voor orgaandonatie. Maar Corneel zou Corneel niet zijn als dit niet ontaardde in een hilarische egotrip. Corneel heeft namelijk een zwarte lijst opgesteld van mensen die uitgesloten zijn van genot zijner organen omdat ze ooit eens tegen zijn kar hebben gereden. De meanderende memoires van Corneel, verteld met het olifantengeheugen van een misantroop. 

 

Uitgegeven bij ALMO 

Midzomerzotheid 

Komedie voor 3 dames + 4 heren door Guido Van Meir 

Korte inhoud: 

Patrick, de sponsor van het tv-programma, landt met zijn verloofde (Tetjana) op het eiland om orde op zaken te stellen. Mia wil ervandoor gaan met Leo, terwijl de kijkers veel enthousiaster waren over haar relatie met Danny. Ondertussen oefenen John en Jos voor een opdracht. Er landen ufo's op het eiland. Of is het slechts een droom? 

 

Uitgegeven bij ALMO