Sterren aan het firmament

Tragikomedie voor 4 dames + 4 heren (+1fig) door Johan Couwelier 

Korte inhoud: 

Het is een publiek geheim dat veel toneelliefhebbers er van overtuigd zijn dat een tragikomedie niet aan hen is besteed. Al is de kans ontzettend groot dat zij, na het lezen van ‘Sterren aan het firmament’ die bevooroordeelde mening volledig zullen herzien. 

In de eerste plaats, omdat dit beklijvend toneelstuk elk van ons een spiegel voorhoudt en ons, willen of niet, confronteert met het feit dat wij het allemaal moeilijk hebben om het verlies van een dierbare te verwerken. 

Zo ook lukt het noch Mia, noch haar echtgenoot Luc, om hun leven weer volledig in handen te nemen na het overlijden van één van hun twee dochtertjes bij de geboorte van hun tweeling. Elk van hen gaat op zoek naar bemoedigende woorden, uitgestoken handen, schouderklopjes, wijze raad en steun van vrienden en kennissen. En dat allemaal met dat ene, ultieme doel voor ogen: zo snel mogelijk die zwarte bladzijde te kunnen omdraaien. Het is maar de vraag of ze daar beiden ook zullen in slagen. En vooral, hoe groot het overgebleven litteken dan nog zal zijn. Mia blijft het in elk geval moeilijk hebben om haar verdriet een plaats te geven. Ze sukkelt van de ene depressie in de andere. En als zelfs de psychiatrie niet onmiddellijk een pasklare oplossing kan bieden, zakt ze steeds maar dieper en dieper weg. Haar huisgenoten helpen haar waar dat ze kunnen. Maar…verdient Mia die steun wel? Is ze echt de persoon waar ze zich voor uitgeeft? Luc, van zijn kant, stort zich volledig op zijn werk in zijn tegelbedrijf. Op korte termijn misschien niet de slechtste keuze. Maar al snel blijkt dat ook hij er nauwelijks in slaagt om de draad met het verleden door te knippen. Steeds opnieuw wordt hij geconfronteerd met de naweeën van wat er zich 30 jaar geleden heeft afgespeeld. 

En dan is er tenslotte nog hun dochter Lara. Na een moeilijke periode lacht de toekomst haar eindelijk weer toe. Haar vriend Steven heeft haar ten huwelijk gevraagd en de voorbereidingen zijn in volle gang. Maar…Is Steven wel de man van haar dromen? Brengt Steven haar dichter bij de hemel? Of wordt haar leven met hem eerder een hel? 

Verhaallijnen genoeg om elke toneelliefhebber te boeien. Verder zal het diezelfde toneelliefhebber ontegensprekelijk verbazen hoe rijk, hoe meeslepend en hoe verslavend een tragikomedie wel kan zijn. Temeer, omdat er, als een soort kers op de taart, ook nog een fijn snuifje humor, tot de verbeelding sprekende ondersteuningsmuziek en enkele lijnen zinderende proza werden aan toegevoegd.