Smet Marc

Contact en info:
Adres:
Max Havelaarplein 16, app. 02.01, 3111 Rotselaar
Tel: 016/58.05.50
E-mail: [email protected]
Website: http://www.marcsmet.be
De stukken van de auteur zijn uitsluitend verkrijgbaar bij Toneelfonds Janssens.

Harten troef

Tragikomedie voor 8 dames + 6 heren (+ fig) door Marc Smet
(in deze bezetting is enige soepelheid mogelijk)
Korte inhoud:
Lisa, de vrouw van Jef, wordt ziek en zal ook sterven. Als tuinman op het kerkhof wordt hij daar dagelijks geconfronteerd met de dood. Hij vindt troost in gesprekken met bezoekers, vooral met de alleenstaande Agnes en haar gehandicapte dochtertje Grietje. Bij volle maan komen de doden tot leven. Ze houden zich vooral bezig met kaarten: harten troef. Eén jaar na de dood van Lisa brengen de doden Jef en Agnes samen en bezorgen Grietje een nieuwe papa: harten troef.

Uitgegeven bij: Toneelfonds Janssens

Kattetongen

Tragikomedie voor 4 dames + 5 heren door Marc Smet       
Korte inhoud:
Drie broers verzamelen bij hun oude, zieke moeder. Zij droomt over vroeger en beleeft de tijd opnieuw waar haar kinderen nog tevreden waren met "kattetongen," een eenvoudig snoepje.
Wanneer zij echter geconfronteerd wordt met de realiteit - haar erfenis wordt onder haar ogen verdeeld - vlucht zij weg. Enkel met haar kleinzoon blijft ze nog intens verbonden; hij is immers nog steeds tevreden met kattetongen.

Uitgegeven bij: Toneelfonds Janssens

Het evangelie volgens Marcus 

Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 6 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
BEZETTING: 4 à 5 dames + 6 à 10 heren. Figuratie mogelijk. Het is goed mogelijk een aantal dubbelrollen te spelen. Het leven van Jezus Christus... maar niet fanatiek. Het stuk is ontsproten uit een geschifte geest... die van de heilige Marcus natuurlijk. Als je katholiek bent dan helpt dit om het geheel te begrijpen. Als je niet katholiek bent dan helpt dit nog beter. Het leven van Jezus, gezien door de ogen van Marcus, boordevol anachronismen en met een tikkeltje waarzin. Van vóór de geboorte tot en met de Hemelvaart. Overbekende taferelen uit de bijbel worden met een ironisch sausje overgoten. In een eerste laag is het stuk een pretentieloze komedie, in een tweede laag zit het vol zoetzure ironie en in een derde laag worden op een lichtjes shockerende, sarcastische manier heilige huisjes gesloopt. Het stuk biedt de mogelijkheid om muziek en zang in te passen zodat het de allure van een minimusical kan krijgen... voor hen die daarvan houden tenminste, want zonder muziek kan uiteraard ook.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Twee plus twee is twee 

Genre: Komedie
Voor: 2 dames, 2 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Scènes uit een huwelijksleven... maar origineel verpakt. Een ouder echtpaar komt naar een toneelvoorstelling kijken. Door toedoen van de regisseur belanden ze op de scène. Een jong echtpaar speelt daar toneel: scènes uit een huwelijksleven. De ouderen geven daar ongezouten commentaar op. Na de pauze willen zij zelf toneelspelen, terwijl de jongeren nu toekijken. Uiteindelijk verplicht de regisseur hen om samen te spelen. Een ongeloofwaardige confrontatie is het resultaat. Dit stuk is dikwijls grappig, altijd herkenbaar en eigenlijk totaal onmogelijk... een beetje geschift. Het is een pretentieloze komedie waarin geprobeerd werd een zekere originaliteit in te bouwen. Het gaat over gewone mensen, over heel herkenbare situaties. Dit alles werd in een totaal ongeloofwaardig verhaal gegoten. De acteurs krijgen de kans zich uit te leven in een aantal doldwaze situaties. Een komedie... maar net iets anders.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Vincent ... slaap kindje slaap 

Genre: Tragikomedie
Voor: 4 dames, 6 heren, ad lib figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
BEZETTING: 8 dames+8 heren+fig. of 4 dames + 6 heren + fig. Heel wat rollen kunnen zowel door dames als heren vertolkt worden. Dubbelrollen zijn zeker mogelijk. Bezetting, relatie, vervreemding, agressie, bezinning, gehandicapten, poëzie, liefde. Erik en Sara krijgen een zoontje: Vincent. Geleidelijk neemt de stress door de werksituatie toe en vervreemden ze van elkaar. In een banale ruzie slaat Erik zijn 12–jarige zoon met het hoofd tegen de muur. Na een coma belandt Vincent, lichtjes mentaal gehandicapt, in een tehuis. Erik zit een gevangenisstraf uit. Jaren later durft hij zijn inmiddels volwassen zoon bezoeken. Samen beleven ze een heerlijke week, met eenvoudige dingen. Toch beseffen ze dat het tehuis een echte 'thuis' is voor Vincent. Erik trekt hieruit voor zichzelf de enig mogelijke conclusie. 'Vincent' is een stuk dat mijzelf zeer nauw aan het hart ligt. Niet alleen door de behandelde thema's maar ook door de aparte sfeer die ervan uitgaat. Het is een hard stuk... confronterend. Maar daarnaast is het ook komisch, vertederend, poëtisch en warm.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Dansen op de heuvels van de stad 

Genre: Toneelspel
Voor: 4 dames, 1 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Deel 1: In 'De stank van de dood' maken we kennis met vier vrouwen. Ze vertellen een deel van hun leven. Het zijn stukjes van een puzzel die ons moeten toelaten hen een beetje te begrijpen. Is er een verband tussen de vrouwen? Wie zal het zeggen? Feit is dat de 'eenzaamheid' als een donkere wolk over hun leven schuift. Deel 2: In 'De geur van naakte vrouwen' vertelt Roland een soort verhaal. Dit verhaal zien we ook, in stukken en brokken. Hierin neemt Roland zelf een belangrijke plaats in. Alles loopt naadloos in elkaar over waarbij er dikwijls wordt geswitcht tussen 'het verhaal' en 'de rest'. De vrouwen in het verhaal zijn de vrouwen uit deel 1. Zij zijn ook tragische figuren. Ze zijn als het ware gehuld in mist; ze dragen ieder voor zich hun mysterie. Uiteindelijk verdwijnt het tijdsbesef...de perceptie van de realiteit. Alles wat overblijft zijn illusies, frustraties, eenzaamheid, verlangen, seks, onderdrukking en dood. 'De geur van naakte vrouwen' bestaat als eenakter en kan afzonderlijk worden opgevoerd. Voor 'De stank van de dood' ligt het iets moeilijker.Beide delen vullen mekaar aan.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De Laatste Nacht 

Genre: Toneelspel
Voor: 1 heer
Duur: Eenakter (25 minuten)


Korte inhoud
Samenvatting: De man (vrouw) vertelt. Over het verleden. In dat verleden praat hij over een verder verleden. Een verwarrend verhaal? Nee, toch niet. Een verhaal dat eenvoudig is, helder. Een verhaal dat ook genezend is, als bronwater, als helder bronwater .... Een monoloog die nu eens grijs is, en donker en duister, maar dan terug ontploft in duizenden heldere kleuren. Verblindend mooi. Koud en warm. Haat en liefde. En hoe beiden moeiteloos in elkaar overgaan. Door de geur van "Noten" ....

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De zoon van de avondzon 

Genre: Toneelspel
Voor: 2 dames, 3 heren, ad lib figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Vader is klinisch dood. Machines houden hem in leven. Waarom aarzelt moeder met haar toestemming tot euthanasie? Waarom is de dochter zo apathisch? Waarom is de mongoloïde zoon Benjamin stilzwijgend alomtegenwoordig? Dit vernemen we wanneer de moeder haar dochter als toeschouwer meevoert in hun eigen verleden, dikwijls hard, soms aangrijpend en bij momenten sprookjesachtig vertederend. Tot slot wordt het duidelijk waarom Benjamin 'de zoon van de avondzon' is.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Een beeld van ijs 

Genre: Toneelspel
Voor: 1 dames, 1 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Ilse, een volwassen vrouw, komt na vele jaren op bezoek bij haar vader. Na een aarzelende kennismaking komen we via een aantal flashbacks meer te weten over het ontstaan en de evolutie van de incestverhouding tussen de vader en zijn toen nog jonge dochter. We ontdekken de diepgewortelde haat–liefde verhouding van de dochter t.o.v. de vader. We ontdekken de schrik, de twijfels, de passie... de liefde misschien van de vader t.o.v. de dochter. Het stuk werd geschreven voor de ''affaire Dutroux' en werd daar ook niet door beïnvloed. Het geeft een genuanceerde benadering van het probleem. Het geheel in niet moraliserend, maar biedt wel voldoende stof tot discussie. Dit toneelwerk bestaat ook als eenakter met als titel:' Krullen op de maan'.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Krullen op de Maan 

Genre: Toneelspel
Voor: 1 dames, 1 heren, X figuranten
Duur: Eenakter (45 minuten)


Korte inhoud
Ilse, een volwassen vrouw, komt na vele jaren op bezoek bij haar vader. Na een aarzelende kennismaking komen we via een aantal flash-backs meer te weten over het ontstaan en de evolutie van de incestverhouding tussen de vader en zijn toen nog jonge dochter. We ontdekken de diepgewortelde haat-liefde verhouding van de dochter t.o.v. de vader. We ontdekken de schrik, de twijfel, de passie en de liefde misschien van de vader t.o.v. de dochter. Het einde is een bevrijding voor beiden of misschien toch niet.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Prik 

Genre: Toneelspel
Voor: 3 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een jonge vrouw wacht op iets of iemand. Zij fantaseert over later. Haar dromen beginnen vrolijk maar eindigen tragisch, zodat zij wegvlucht uit haar eigen illusies. Stilaan komen haar dromen dichter bij de realiteit. Deze realiteit zal haar dromen als ballonnen doorprikken. Misschien waren haar dromen slechts een afspiegeling van haar eigen verleden. Gebroken en alleen verlaat zij het toneel. Dit is een stuk waarbij de grondtoon tragisch is maar dat zeer dikwijls ook grappig is, hilarisch zelfs. De herkenbaarheid is een grote troef.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
The musicbox 

Genre: Toneelspel
Voor: 3 dames, 2 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het begint als een doodgewoon stuk, bij een doorsnee gezin: vader, moeder, zoon en dochter. De kleinburgerlijkheid en de clichés druipen van de muren. De komst van een mysterieus meisje legt een bom onder dit modelgezinnetje, dit kaartenhuis van cliché's, dit paradijs voor eenzame mensen. Bij iedereen in het gezin worden de maskers afgerukt, soms subtiel, soms brutaal. Door toedoen van het mysterieuze meisje krijgt het stuk een onverwachte wending: de totale ontmaskering gaat verder. Het stuk wordt een liefdesverhaal, tragisch en tegelijk hartverwarmend en poëtisch. De sleutel in dit alles is de muziekdoos of beter the musicbox. Het is enerzijds het bindmiddel tussen de verschillende personages, anderzijds een soort symbool, een metafoor voor dromen die gevangen zitten, voor onvervulde dromen, voor onvervulde verlangens en gevoelens. Als men ze toch vrijlaat, hoort men alleen muziek. Een stuk over macht en onmacht, het maken van keuzes, hypocrisie, lafheid, routine, liefde en haat, liefde en poëzie, liefde en muziek...over liefde.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Het albino monster 

Genre: Thriller
Voor: 1 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
In een afgesloten ruimte worden één na één verschillende personen opgesloten: Ingrid, een vrij jonge vrouw, Vercammen, een psychiater, Depoorter, een schooldirecteur en een jongen van ongeveer 18 jaar. Zij worden gegijzeld door onbekenden. Afzonderlijk worden zij uit de kelder gehaald en op een subtiele manier gefolterd. Wie zijn die beulen? Wie zijn de slachtoffers? Hebben zij iets met elkaar gemeen? Waarom worden zij opgesloten? Dit wordt verteld...misschien zelfs opgelost in een spannend verhaal met een open einde... Men hoort niets meer...tenzij de lach van het albino monster. Het speelt zich af op de grens tussen het reële en het irreële, tussen droom en werkelijkheid. De sfeer is drukkend, vernietigend. De hele omgeving ademt vochtigheid uit, schimmel, rottigheid, stank. De figuren zijn ruw getekend, sterk en breekbaar tegelijk.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De geur van naakte vrouwen 

Genre: Eenakter
Voor: 4 dames, 1 heren, 0 figuranten
Duur: 60 min.


Korte inhoud
Roland praat tegen het publiek. Daarbij vertelt hij een verhaal of wat het ook is. Dit verhaal zien we ook, in flarden, in stukken en brokken. Hierin neemt Roland zelf een heel belangrijke plaats in. Alles loopt bijna naadloos in elkaar over, waarbij er dikwijls geswitcht wordt tussen het verhaal en de rest. De vrouwen in het verhaal zijn ook allen tragische figuren. Ze zijn als het ware gehuld in mist...ze dragen ieder voor zich hun eigen mysterie. Uiteindelijk verdwijnt het tijdsbesef...de perceptie van de realiteit. Alles wat overblijft zijn dromen, illusies, frustraties, obsessies, eenzaamheid, verlangen, seks, onderdrukking en dood. De uiteindelijke interpretatie van het stuk wordt heel bewust aan het publiek overgelaten. Hierbij blijven tal van mogelijkheden over.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
In Paradisum 

Genre: Monoloog
Voor: 0 dames, 1 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Karel, een vijftigjarige vrijgezel, vertelt zijn leven en ook dat van zijn moeder en hoe hun leven door elkaar verstrengeld is. Hij doet dat ironisch, soms zelfs sarcastisch. Het is een subtiele, niet te onderscheiden mengeling van fictie en realiteit. Heel wat heilige huisjes worden met de grond gelijk gemaakt. De humor is nooit vrijblijvend maar heeft steeds een wrange nasmaak. In Paradisum is in de eerste plaats een verhaal over frustraties, gemiste kansen, onderdrukking, hypocrisie, onverschilligheid, eenzaamheid, over haat misschien....of is het liefde?

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Klaprozen 

Genre: Monoloog
Voor: 1 dames, 1 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De eerste monoloog is 'Down'. Het verhaal van een man, Gert of Gertje voor de vrienden, die het syndroom van Down heeft of eerder een mongooltje is. Het is niet evident zo een rol te spelen, het is eerder een grote uitdaging. Het stuk neemt ons mee in de gedachtewereld van deze man. De leeftijd van de acteur is van ondergeschikt belang. De geloofwaardigheid komt hier geenszins uit het voorkomen van de acteur, wel uit de manier waarop de tekst wordt gezegd. De tweede monoloog is 'I don't let you down'. De interpretatie van de titel kan op verschillende manieren gebeuren. We zien het levensverhaal van de moeder, Ria, vanuit het standpunt van de moeder. Ze heeft veel ongelukkige momenten gehad, maar is niet meelijwekkend. Zij is een gewone vrouw met verlangens, gevoelens, lusten. Alhoewel de ondertoon dramatisch is, is alles overgoten met zoveel humor, met zoveel zalvende, cynische humor dat alles draaglijk blijft. Er zijn verschillende raakvlakken tussen beide monologen: ze vullen elkaar aan maar ketsen ook op elkaar af. Klaprozen behaalde in 2003 de VVTS–toneelschrijfprijs in de categorie Vrijetijdstheater–Volwassenen.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Noten 

Genre: Monoloog
Voor: 0 dames, 1 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een man. Een vrij donkere kamer. Een oud beddeke tegen de muur. Een gammele stoel. Een klok die tikt. De man vertelt. Over het verleden. In dat verleden praat hij met zijn vader. En in dat verleden praat hij over een verder verleden. Een verwarrend verhaal? Nee, toch niet. Een verhaal dat eenvoudig is, helder. Een verhaal dat ook genezend is, als bronwater, als helder bronwater...

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Beschikbaar in de digitale uitleendienst