Rudy Goes

Contact en info:
Adres:
Roomakkerwegel 8, 9140 Temse
E-mail: rudygoes@gmail.com     Website: https://www.rudygoes.be/index.html
Tel: +32 486 266 505

Buiten Gebruik        

Komische thriller voor 5 dames + 5 heren door Rudy Goes
Korte inhoud:
In een appartementsgebouw van 6 verdiepingen werkt op een dag één van de twee liften niet meer en de nog werkende lift heeft zo zijn kuren.
We maken kennis met de levens van, op het gelijkvloers, gestrande bewoners. Door het wachten op de lift verandert de inkomhal in een ontmoetingsplaats waar mensen over zichzelf vertellen en naar elkaar toe groeien. Wanneer de liften hersteld zijn wordt iedereen terug koel en afstandelijk.

Duur: 100 min.
Doelgroep: volwassenen
Uitgegeven bij: de auteur

Pallieter

Toneelspel voor 4 dames + 6 heren + figuratie door Rudy Goes
Korte inhoud:

Naar de roman van Felix Timmermans.

Een meesterlijke roman met de simpele schoonheid van een eenvoudige vertelling, over het leven op het platteland en de belevenissen van de kleine luiden. Pallieter werd een symbool van het Vlaamsche volk.

Doorheen de wisseling van de seizoenen volgen we Pallieters kinderlijke verwondering voor het leven, de schoonheid en het genot. Maar tegelijkertijd legt hij ook de spanning bloot tussen vooruitgang en ecologie.


Duur: 100 min.

Doelgroep: volwassenen
Uitgegeven bij: de auteur

KATO 2.0

Toneelstuk voor 1 actrice + 1 humanoïde robot. (+ 3 personen op video) door Rudy Goes

Korte inhoud:
De 15-jarige Kato is door een ongeluk verlamd geraakt. Ze droomt van een nieuw leven, eentje waarin ze weer kan lopen. De kracht en het doorzettingsvermogen om haar droom werkelijkheid te laten worden, vindt ze bij Zora. Die denkt met haar mee, troost haar en stimuleert haar. En dat terwijl Zora zelf niet meer is dan een hoop metaal en plastic. Of zit er toch écht leven in die robot?
Werd gespeeld door Theater van A tot Z.
Het stuk werd ook vertaald in het Engels.

Duur: 60 min.
Doelgroep: 11+
Uitgegeven bij: de auteur 

Tiresias

Nieuw Grieks drama voor 1 dame + 2 heren door Rudy Goes
Korte inhoud:

Tiresias is één van de boeiendste theaterpersonages uit de Griekse oudheid. Zijn verhaal begint wanneer hij gepassioneerd staat te gluren naar de oogverblindende godin Athena, die naakt aan het baden is. Als straf maakt ze hem blind, maar in ruil geeft ze hem de gave in de toekomst te kijken.
Wordt momenteel gespeeld door Theater van A tot Z.
Dit stuk werd ook vertaald in het Pools.

Duur: 70 min.
Doelgroep: 15+
Uitgegeven bij: de auteur

Darwin en de bliksemstaartmuis

Toneelspel voor 1 dame + 1 heer door Rudy Goes
Korte inhoud:
Toneelstuk over Darwin en zijn evolutietheorie.
1835. Na een storm spoelt de jonge natuurkundige, Charles Darwin, aan op een exotisch eiland van de Galàpagosarchipel. Hij leert er Jean kennen, een man die er 8 jaar eerder achtergelaten werd door zijn kapitein. Samen onderzoeken ze de natuur en komen ze tot de bevinding dat alle planten en dieren niet altijd waren zoals zenu  zijn.
Maar ... is Jean zelf wel wie hij is?
Een avontuurlijk, spannend verhaal dat de evolutietheorie op een speelse wijze toegankelijk maakt.

Duur: 60 min.
Doelgroep: 10+
Uitgegeven bij: de auteur

Smoor

Toneelspel voor 1 dame + 1 heer door Rudy Goes
Korte inhoud:

Toneelstuk over tabakspreventie, i.s.m. Rebecca Tanghe.

Professor Nicolaï is tabakoloog en houdt samen met zijn assistente Bernadette voordrachten over de schadelijke gevolgen van roken. Aan de hand van veel foto’s, video’s en allerhande prularia toont hij wat roken met het lichaam en de geest doet. Op die manier probeert hij jongeren te sensibiliseren om niet met roken te beginnen. Maar Bernadette komt te laat en er is iets met haar waardoor de voordracht van de professor bijna in rook opgaat. Op een interactieve en zeer visuele manier komen jongeren in contact met de gevolgen van roken.

 

Duur: 60 min.

Doelgroep: 14+
Uitgegeven bij: de auteur

De wereld van Sofie

Toneelspel voor 5 dames + 4 heren (dubbelrollen mogelijk) door Rudy Goes
Korte inhoud:

Toneelbewerking naar Jostein Gaarders wereldbekende boek.  i.s.m. Rebecca Tanghe

Een spannend verhaal over een ondernemend meisje en een geheimzinnige briefschrijver. Een speurtocht die tot antwoorden leidt. Maar die antwoorden roepen op hun beurt weer nieuwe vragen op, dankzij een reeks bekende filosofen. Maar dat is niet erg, een echte filosoof blijft altijd vragen stellen.


Duur: 70 min.

Doelgroep: 14+
Uitgegeven bij: de auteur

Bobbel

Monoloog voor 1 dame door Rudy Goes
Korte inhoud:

Toneelbewerking van  ‘Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden’ van Joke van Leeuwen. (I.s.m. Annelies de Wolf)
We zien een volwassen Bobbel haar verhaal vertellen van toen ze nog met haar ouders in de bakfiets woonde en ze zich had voorgenomen om rijk te worden.
Op de scène staat de bakfiets met daarnaast enkele tekeningen en houtsnijwerken  van haar ouders (het museum), ter nagedachtenis aan hen.
In de eerste plaats is het een vertelling, maar na een tijdje haalt ze tekeningen of houtsnijwerken uit haar museum ter illustratie, bvb een zelfportret van haar moeder, een houten beeld die haar oom voorstelt. Die objecten gaan op den duur een eigen leven leiden waarbij Bobbel de stemmen van die personen speelt en soms zelfs helemaal de rol van het object overneemt.
 
Duur: 60 min
Doelgroep: 6+
Uitgegeven bij: de auteur

Othello

Drama voor 4 dames + 7 heren (dubbelrollen mogelijk) door Rudy Goes
Korte inhoud:

Hedendaagse vertaling en bewerking van Shakespeares meesterwerk.

'Othello' is het drama van de liefde en de jaloezie, dat door velen als het beste werk van Shakespeare wordt beschouwd.

Wanneer generaal Othello niet Jago, maar Cassio tot officier benoemt ontketent hij onbewust een niets en niemand ontziende afrekening. Genadeloos druppelt Jago het gif van de jaloezie in het gelukkige huwelijk van Othello met Desdemona. Het leven van Othello ontaardt in een complete chaos waarin de eens zo succesvolle krijgsheer elke controle over zijn gevoelens en gedachten verliest.

 

Duur: 90 min.

Doelgroep: 16+
Uitgegeven bij: de auteur

Too bitch or not too bitch

Komedie voor 4 dames + 7 heren (dubbelrollen mogelijk) door Rudy Goes
Korte inhoud:

Hedendaagse vertaling en bewerking van Shakespeares 'komedie 'De Getemde feeks.'

Vader Baptista wil zijn jongste dochter Bianca niet uithuwe­lijken voordat zijn oudste, uiterst onhandelbare en tegendraadse dochter Katharina, bijgenaamd 'de feeks',  een man gevonden heeft.

Twee jongemannen, die dingen naar Bianca 's hand, gaan op zoek naar een man voor Katharina. Ze vinden ene Petruchio, die in ruil voor veel geld, besluit te trouwen met de wilde Katharina. Hij zal haar wel temmen, door haar te behandelen zoals zij andere mensen behandelt. Tot ze er bij neervalt en als een 'gebroken' paard zwicht voor eten, warmte en mooie kleren.


Duur: 90 min.

Doelgroep: 16+
Uitgegeven bij: de auteur

Mariken van Nieumeghen

Toneelstuk voor 13 personages door Rudy Goes
Korte inhoud:

Hedendaagse vertaling en bewerking van het oudste Nederlandstalige toneelstuk, ism Walter Degroote.

Mariken woont bij haar oom, priester Gijsbrecht. Op een dag moet ze naar de markt in Nijmegen, waar ze bij haar tante zal blijven overnachten. De tante beschuldigt haar ervan een relatie met haar oom te hebben. Mariken keert gekrenkt en wanhopig terug naar huis. Ze bidt om hulp, waarbij ze zo wanhopig is dat het haar niet uitmaakt of God of de duivel haar komt helpen. De duivel hoort dit en verschijnt aan haar. Hij  belooft Mariken de zeven vrije kunsten te leren. Ze zwicht voor zijn charmes en samen vertrekken ze naar Antwerpen. Daar leiden ze een zondig leven. Na zeven jaar keert Mariken terug naar Nijmegen,  Ze krijgt berouw en zoekt vergiffenis voor haar zonden bij de paus in Rome. Tijdens de reis probeert de duivel Gijsbrecht en Mariken te doden.

 

Duur: 90 min.

Cast: 13 personages (min. 4 acteurs)

Doelgroep: 15+
Uitgegeven bij: de auteur

Dorian Gray

Toneelstuk voor 2 heren door Rudy Goes
Korte inhoud:

Theaterbewerking van Oscar Wildes roman 'The picture of Dorian Gray.'
Dorian Gray is een knappe jongeman. Een vriend van hem, een schilder, maakt een portret van hem. Het is zo perfect dat hij het niet wil tentoonstellen en hij geeft het aan Dorian. Dorian wenst dat hij altijd zo knap zou blijven, en dat het schilderij in zijn plaats ouder zou worden. Gedurende de 18 jaar daarna wordt Dorian steeds kwaadaardiger, maar zijn uiterlijk blijft hetzelfde. De Dorian op het schilderij wordt echter steeds ouder en lelijker, totdat hij onherkenbaar is geworden.

Duur: 90 min.
Doelgroep: 16+
Uitgegeven bij: de auteur

Sprook

Musical voor 4 dames + 10 heren + figuratie door Rudy Goes
Korte inhoud:

Een moderne musicalbewerking van Sneeuwwitje

Net afgestudeerd en vol idealen springt Jana in de wereld der volwassenen.

Door werkomstandigheden ontmoet ze 7 Man-figuren, die door haar jonge impulsiviteit bruusk uit hun gesynchroniseerde bestaantje geschud worden. Jana op haar beurt wordt geconfronteerd met een oogverblindende, wedijverende maatschappij, waarvan ze nu net niet droomde. Deze realiteit wordt beheersd door Frank Valuta, Tuur De Wijzer, en Su Superlatief.

Elk doet op zijn manier zijn best om te overleven of te heersen in deze jungle, maatschappij genoemd. De grote overwinnaar is weeral eens de liefde. Eén van de zeven mannen blijkt voor Jana de prins van haar dromen te zijn...


Duur: 90 min.

Doelgroep: 12+
Uitgegeven bij: de auteur

De aap van Kafka

Monoloog voor 1 heer door Rudy Goes
Korte inhoud:

Een theaterbewerking van Kafka's  'Ein Bericht für eine Akademie,' geschreven in 1917.

Een 'beschaafde' aap komt een voordracht houden over zijn vroeger leven als vrije aap. Zijn gevangenneming heeft hem ertoe gedwongen een uitweg te zoeken om in leven te blijven. De enige uitweg was mens worden. Nu als 'mens' blijkt hij er beter aan toe te zijn dan vroeger als aap.


Duur: 70 min.

Doelgroep: 16+
Uitgegeven bij: de auteur

De intrede van Ensor te Oostende

Toneelspel voor 5 dames + 14 heren + figuratie door Rudy Goes
Korte inhoud:

Een toneelstuk over de mens achter de kunstenaar: James Ensor, i.s.m. Pat Opsomer.

James Ensor, 27 jaar, de verkondiger er van een nieuwe tijd.

Zijn zes tekeningen: "De aureolen van Christus" vormen als het ware een dagboek waarin zijn innigste gevoelens tot uiting komen.  We komen terecht in de ensorieke absurditeit van 100 jaar terug en de decadente travestie van vandaag.

Gemaskerden lijken reële personen en niet gemaskerden schijnen een mombakkes te dragen.  In de "Intrede van Christus te Brussel" tenslotte, lijkt het hele gedoe op een ritueel feest ter ere van de hoofdzonden.

Toch schuilt er onder dit overweldigend meesterschap een mens.


Duur: 120 min.

Doelgroep: 16+
Uitgegeven bij: de auteur