Ronny Waterschoot

Contact en info:
Oude Durme 3 bus 0202, 9160 Lokeren
Tel: 09/278 49 94
GSM: 0475/76 94 11
E-mail: [email protected]
Website: www.miekeverbelen-ronnywaterschoot.com

Jaloezie

Tragikomedie voor 2 dames + 3 heren door Ronny Waterschoot

Korte inhoud:

Vrouwen bedriegen mannen.

Mannen bedriegen vrouwen.

Vrouwen bedriegen vrouwen.

Mannen bedriegen mannen.

Mocht je denken dat de privédetective vrij is van jaloezie, denk dan maar vlug wat anders.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Driemanie

Een spel voor kinderen voor naargelang het aantal spelers dat beschikbaar is. Maar minstens drie.

Weinig of geen decor nodig.

Korte inhoud:

Een zolder ligt vol met oud speelgoed en boeken.

Drie jongeren hebben de opdracht gekregen deze zolder op te ruimen.

Tussen al die boeken vinden ze een sprookjesboek.

Eén van hen begint het luidop voor te lezen.

De anderen beginnen het uit te beelden met de hulp van de aanwezige kinderen.

Drie sprookjes komen aan bod.

Alles draait om het getal of het aantal drie.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

ROMEO EN JULIA

William Shakespeare

Drama voor 30 heren + 5 dames vertaald door Ronny Waterschoot

Korte Inhoud:

Capulets en Montagues, de twee voornaamste families in Verona. Ze haten mekaar. Romeo Montague wordt verliefd op Julia Capulet. Het is wederzijds. Wanneer Romeo en zijn beste vriend Mercutio uitgedaagd worden door Tybalt, de neef van Julia, komt het tot een gevecht. Tybalt doodt Mercutio, Romeo doodt Tybalt.

Julia en Romeo trouwen in het geheim, maar Romeo wordt omwille van de moord verbannen uit Verona. Julia wordt verplicht te trouwen met Paris. Maar Lorenzo, die haar huwelijk met Romeo inzegende, geeft haar een middeltje waardoor ze op de huwelijksdag schijndood in bed zal liggen. Iedereen denkt inderdaad dat ze dood is. Romeo verneemt het en haast zich naar Verona. Hij gaat naast haar liggen en pleegt zelfmoord. Julia ontwaakt en ziet hem dood naast haar liggen. Ze pleegt ook zelfmoord.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

TARTUFFE

Molière

Blijspel voor 4 dames + 5 heren vertaald door Ronny Waterschoot

Korte inhoud:

Het stuk begint met het beladen vertrek van Mevrouw Pernelle, moeder van Orgon, die teleurgesteld is en verontwaardigd om de levenswijze van haar kinderen, schoondochter en schoonzoon. Vervolgens komt Orgon op. Emotioneel vertelt hij Cléante over zijn eerste ontmoeting met Tartuffe en vraagt hoe het nu met hem is. Cléante maakt zich echter zorgen over het huwelijk van Mariane en Valère. Alleen Orgon en zijn moeder staan immers achter Tartuffe; de anderen verdenken die ervan hypocriet te zijn. Eigenlijk wil Orgon zijn belofte aan Valère breken en zijn dochter Mariane met Tartuffe laten trouwen, hoewel Mariane dit zelf niet wil. Dit nieuws veroorzaakt ruzie tussen beide geliefden, een ruzie die snel wordt opgelost door dienster Dorine, die een plan heeft om de rust in het huis te herstellen. Tartuffe probeert Elmire te verleiden. Damis hoort vanuit een aangrenzend vertrek het gesprek tussen hen en waarschuwt zijn vader. Maar Damis wordt niet geloofd, doordat Tartuffe uitstekend de vermoorde onschuld kan spelen. In plaats daarvan wordt Damis ervan beschuldigd Tartuffe zwart te maken, onterfd en uit het huis gezet. Ondanks de protesten van zowel

Cléante als Mariane probeert Orgon het huwelijk tussen Tartuffe en zijn dochter te bespoedigen. Cléante dringt er bij Tartuffe tevergeefs op aan te bemiddelen bij de verzoening tussen Damis en Orgon. Tartuffe trapt in de list van Elmire en Orgon ontdekt dat niet zijn zoon, maar Tartuffe de bedrieger is.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

DE PINEUT

Georges Feydeau

Komedie voor 6 dames + 10 heren + figuratie vertaald door Ronny Waterschoot

Korte inhoud:

De rokkenjager Pontagnac achtervolgt Lucienne tot bij haar thuis. Zijn avances zijn expliciet. Plots staat zijn vriend, en echtgenoot van Lucienne, ook in de leefkamer. Pontagnac en Vatelin maken grappen over het incident en blijven vrienden. En dan begint het pas echt. Maggy, een vroegere minnares van Vatelin (toen hij ooit voor het werk in Londen was) staat ineens voor zijn neus.

Pontagnac maakt van deze gelegenheid gebruik om Lucienne ervan te overtuigen dat haar man een affaire heeft met Maggy. Hij weet zelfs dat Maggy en Vatelin een afspraakje hebben in een rendez-vous-hotel. Maar, donderslag bij heldere hemel, Lucienne verkiest een zekere Redillon boven Pontagnac. Ze beslist zelfs om te scheiden van haar man. Vatelin weet zijn vrouw ervan te overtuigen dat Maggy niets voor hem betekent. En dus... geen scheiding. Ook Redillon verzoent zich met zijn geliefde, Armandine. Pontagnac is dus de Pineut, want hij blijft alleen achter.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

DOKTER –DOKTOOR

Vrij naar 'De Wonderdoktoor' van Jos Janssen door Ronny Waterschoot

Komedie voor 5 dames + 6 heren 

Korte Inhoud:

Manten en Cyriel groeiden samen op in hetzelfde dorp. Cyriel werd verliefd op Mantens zus, Angèle.

Toch ging hij studeren voor dokter en bleef in de stad zijn beroep uitoefenen.

Nu, ongeveer 30 jaar later, komt Cyriel terug naar zijn dorp waar iedereen zich laat behandelen, voor alles en nog wat, door Wiske Blommaert, een kruidendokter. Manten is verliefd op haar.

Er woedt algauw een hevige, maar serene strijd tussen de natuurlijke geneeskunde en de aangeleerde, chemische. De liefde leidt alles in goede banen.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst EEN VLO IN HET OOR

Georges Feydeau

Komedie voor 6 dames + 8 heren vertaald door Ronny Waterschoot

Korte Inhoud:

Mevrouw Raymonde Chandebise veronderstelt dat haar trouwe echtgenoot vreemd gaat. Ze wordt gesterkt in dit vermoeden wanneer zij tussen de post van haar man een pakje vindt met daarin bretellen van haar man. Afzender is “Hotel du Minet Galant”, een rendez-voushotel. Voeg daarbij een neef met een spraakgebrek en een tomeloos libido. En daar bovenop een Spaanse hidalgo die de jaloezie uitvond. Een hilarische deurenkomedie. Een klassieker in het genre.

  

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

FREULE JULIE

August Strindberg

(Een zeer vrije bewerking)

Drama voor 2 dames + 1 heer vertaald en bewerkt door Ronny Waterschoot

Duur: éénakter

Korte Inhoud:

De graaf is op vakantie en zijn personeel viert op een broeierige midzomeravond feest in de stallen van het landgoed. Terwijl het feest steeds heftiger wordt, lopen ook achter de schermen de spanningen hoog op tussen Julie, dochter van de graaf en Jean, zijn knecht. Wat begint als een verhit en gevaarlijk seksueel spel, wordt hoe langer hoe meer een oncontroleerbare wraakoefening waarvan niemand de gevolgen nog kan overzien. Freule Julie is een indrukwekkende karakterstudie die een compromisloze sociale spiegel voor houdt.
Beschikbaar in de digitale uitleendienst