Roekedekoe

Blijspel voor 4 dames + 10 heren door René Gybels

Korte inhoud:

Sinds mensenheugenis vertroebelt een vete tussen duivenmelkers en biljartspelers de goede verstandhouding in het dorp. Een biljartspeler zal nooit een voet zetten in het duivenlokaal “De Vroege Jongen” en iedere duivenmelker mijdt het biljartlokaal “ De billentikkers” als de pest. Het duivenlokaal wordt uitgebaat door Pol, een gekend duivenmelker, samen met zijn vrouw Lowies en hun dochter Bieke. In het biljartlokaal worden de klanten verwend door Josfien, de bazin, bijgestaan door haar onderdanige echtgenoot Prosper en hun zoon Tuurke.

Bieke wordt openlijk het hof gemaakt door mijnheer Maurice, een flierefluiter van de stad en eerste klas stoeffer en opschepper die tot wanhoop van Bieke veel indruk maakt op Lowies. In haar ogen is hij de ideale schoonzoon.

Het hart van Bieke hoort echter iemand anders toe. Want ook al is het water tussen beide clans veel te diep, Tuurke en Bieke zijn stapelverliefd op elkaar. Wanneer hun heimelijke verkering uitlekt slaan zowel bij de ‘vroege jongen’ als bij ‘de billentikkers’ de stoppen door.

Ook Stoffel, een doorbrave dorpsidioot, is in alle staten. Hij aanbidt Bieke en draagt haar op handen. Hij heeft zelfs zijn lievelingsduif naar haar genoemd.  Gelukkig kan hij rekenen op de onvoorwaardelijke steun van zijn al even simpele vriend Staafke. Wanneer echter twee fanatieke billentikkers zijn duif Bieke de nek omwringen stort zijn wereld in en is er geen troosten meer mee gemoeid.

Bieke en Tuurke hebben de gebeurtenissen niet afgewacht en zijn samen naar de stad gevlucht. Ze worden door beide partijen opgespoord en uiteindelijk ook gevonden; Na veel ruziën en bekvechten mogen ze trouwen en sluiten ‘vroege jongen’ en ‘billentikkers’ een heel broos bestand. Stoffel blijft alleen achter met zijn liefdesverdriet en met Staafke, zijn vriend voor het leven. Als troost krijgt hij een koppel jonge duiven, die hij Bieke en Stoffel noemt. Zo wordt zijn droom toch nog waar: Stoffel en Bieke kunnen samen ‘roekedekoe’ doen.