Reynaert Marc

Contact en info: Adres: Houtkaai 34/0102, 8000 Brugge
E-mail: [email protected]
Website: www.theatermelanie.net

Niets gaat voorbij 

Drama voor 2 dames + 1 heer door Marc Reynaert 

Korte inhoud: 

Nadja vindt een ongeopende briefomslag die dateert van maart 1984. De bestemmeling, Thomas Danneels, is haar neef en rond die tijd vertrokken, naar waar weet zij niet, ze denkt dat hij overleden is. Ze kent ook de afzender, Fleur Windels, die nu minister in de Vlaamse regering is. 

En plots staat Thomas Danneels voor de deur. Hij vertelt dat hij na de antirakettenbetoging in 1983 België heeft verlaten, nu in Spanje woont en schrijver is en dat hij terug in het land is omdat hij de begrafenis van de stichter van zijn uitgeverij bijgewoond heeft. 

Nadja geeft Thomas de brief en nodigt hem uit op het wijkfeest waar ook Fleur Windels aanwezig zal zijn. 

De brief bevat een noodkreet van een zwanger meisje, dat de hulp inroept van haar vriend. 

 

Verkrijgbaar bij de auteur 

Huys

Tragidrama voor 3 dames door Marc Reynaert

Korte inhoud:

De ouderlijke woning van de gezusters Huys komt in het vizier van de bouwpromotoren. De zussen Lilly en Marianne zijn het oneens over de bestemming van hun landgoed. Marianne kiest voor 'de vooruitgang', de renovatie van de buurt en wil het domein verkopen. Lilly kiest voor 'het behoud, het milieu' en wil het verder verhuren. De relatie tussen beide zussen verzuurt. Lilly wordt door Marianne onder druk gezet.

En plots is er sprake van hun zus Rosie. Ze was op haar zestiende na een vreselijke aanvaring met haar vader van huis weggelopen en niet meer teruggekeerd. Dertig jaar later ontmoet Marianne Rosie in een nachtclub en kort daarna botst Rosie op Lilly … tijdens de afbraak van het ouderlijk huis. 

Lilly is al van in het begin op zoek naar een oude foto van haar kleine zus Rosie met de serre van de buurman op de achtergrond. Een link naar verzwegen erge feiten?

De verhaallijnen komen samen en dat veroorzaakt kortsluiting. Het slot is grimmig, hard tot aandoenlijk, mooi.

 Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Olga 

Drama voor 3 dames + 1 heer door Marc Reynaert

Korte inhoud:
Olga trekt haar stoute schoenen aan en begeeft zich onaangekondigd naar een bijeenkomst van oud streekgenoten. Ze ontmoet er haar jeugdliefde, Noël, ondertussen actief als magistraat, en confronteert hem met zware feiten uit het verleden die in de doofpot werden gestopt.
Rachida is ook van de partij. Ze vertegenwoordigt haar overleden man, Alex, een jeugdvriend van Noël en Olga. Zij heeft een brief en een cahier met gedichten meegebracht die herinneren aan toch wel problematische puberteitsjaren. En ze heeft thuis ook nog een oud deken liggen.
En dan is er nog de vrouw van Noël, Masja, een gedreven politica die wil scoren en zich vastgebeten heeft in de jongerencriminaliteit en in het bijzonder bij migranten. Zij is de tegenpool van Alex zaliger die ervan overtuigd was dat elke criminele jongere kan heropgevoed worden, “want,” zo zei hij, “wij waren in onze jeugd ook schoften!”
Een drama over de vernietigende kracht van het verleden, over schuld en boete.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Andermans 

Drama voor 3 dames + 1 heer door Marc Reynaert
Duur: 80 minuten

Korte inhoud:
De dood van een dokter brengt vier mensen samen: zijn vrouw Marie, zijn dochter Anne, haar collega Gert, en buurvrouw Flosje.
Het verleden eiste zijn tol.
En buiten is de wereld in de ban van vluchtelingen.
Het verhaal komt op gang als er tijdens een actie van de ordediensten een vluchteling in het been wordt geschoten en weet te ontkomen. Anne, net als haar vader arts van beroep, treft de zwaargewonde man aan. Kiest zij voor haar beroepsgeheim, voor zwijgplicht of doet zij haar burgerplicht en geeft ze de man aan?
Individu versus gezag.
Antigone 2018.
Decor: Geen decor, enkel rekwisieten.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Randschade 

Drama voor 4 dames + 1 heer door Marc Reynaert
Duur: 75 min.

Korte inhoud:
Zakenman Fred Debeuckelaere komt in een auto-ongeval om het leven. Zijn kinderen, Lynn en Lotte, zijn zwaar gewond, zijn vrouw, Alice, is licht gekwetst en in shock.

Vijftien jaar later. Lynn en Lotte wonen nog bij hun moeder Alice in. Lynn, die in een rolstoel zit, heeft een baan als lerares. Lotte's leven verloopt als gevolg van hersenbeschadiging zeer chaotisch. Lynn en Lotte zijn er meer en meer van overtuigd dat het ongeluk niet had moeten gebeuren. Ze herinneren zich voorvallen, conflicten waarbij hun tante Lucy en nonkel Eric, Freds broer, die allebei een functie in het familiebedrijf hadden, betrokken waren.

Voor Lotte wordt het leven ondraaglijk. Voor Lynn is de tijd gekomen om tante Lucy, jarenlang persona non grata, te confronteren met haar moeder. Het onverwerkte verleden komt weer tot leven.
In een laatste, aangrijpende fase roept Lynn de geest van haar vader op en in een denkbeeldige wereld roept zij de hoofdrolspelers ter verantwoording.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Pleegzus

Toneelspel voor 4 dames door Marc Reynaert

Korte inhoud:

‘Pleegzus’ is het verhaal van een jonge vrouw, die zich te pletter werkt om de demonen uit het verleden, zijnde haar afkomst en kinderjaren bij een verstandelijk gehandicapte moeder, geen kans te geven. Maar ze moet er eens uit. De reis eindigt met een delirium. De doos van Pandora, de doos met de demonen die ze angstvallig wou gesloten houden, klapt open.

Scherpe, rauwe dialogen en venijnige uitvallen wisselen af met geestige prikjes en sappig dialect. Een brok kunstig volkstoneel.

 Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Een gewone jongen

Tragikomedie voor 4 dames + 1 heer door Marc Reynaert
Korte inhoud:
‘Vrouw gecarjackt terwijl omstanders toekeken … Eén vrouw heeft niet willen getuigen omdat ze illegaal in het land is’. Dit fait divers is het uitgangspunt van de nieuwe theatertekst. Thema van het stuk: hoe manipuleerbaarheid tot misdrijf en doodslag kan leiden of hoe goedaardigheid kan omslaan in kwaadaardigheid. Dries Vandewege, een jonge kunstenaar, ziet, na het exposeren van zijn installatie, een dampende mesthoop met fiere vlaggen, zijn carrière in de knop gebroken en verdient nadien de kost met allerlei losse baantjes. Hij doet seizoenswerk aan de kust en ontmoet er de rebelse, racistische dienster Siska Pelgrims, dochter van de alleenstaande pittige Vanessa Pelgrims die een bar openhoudt en zwarte minnaars heeft. De drie ontmoetingen tussen Dries en Siska, die evolueren van amicaal tot onthutsend, zijn de rode draad in het stuk. Dries’ pad wordt ook doorkruist door een miss marpleachtige metroreizigster en het illegale, kunstminnende meisje, Helena, dat filmpjes maakt.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Een mens zonder dromen

Tragikomedie voor 2 dames + 3 heren door Marc Reynaert
Korte inhoud:
Het stuk handelt over twee broers, Harry en Stijn, die na de dood van hun vader de in beslag genomen en weer vrijgegeven loods elk een andere bestemming willen geven. Ze hebben alle twee de loods broodnodig om hun levensdroom waar te maken. Harry, ontslagen bankmanager, wil er samen met zijn ex-collega en vriendin Yasmine, een toneelatelier oprichten en Stijn, stratenmaker en beginnend ondernemer, wil er met behulp van zijn handlanger Jovi, materialen en goederen opstapelen. Moeder wil de kerk in het midden houden. Maar het noodlot slaat toe en beslecht de broederstrijd. Maar het venijn zit in de staart.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

God beware ons van de schande

Drama voor 3 dames + 2 heren door Marc Reynaert
Korte inhoud:
Lut en Bet runnen een yoghurtbedrijfje in de voormalige ouderlijke boerderij. Het gaat hen niet voor de wind en Bet heeft daar de grootste moeite mee. Lut worstelt met een ander levensgroot probleem. 
Op een dag staat Bram, een vreemde jongeman met een filmcamera, op het erf. Hij wil een reportage maken. De vrouwen zien er brood in, vinden het publicitair interessant voor de zaak. Maar Bram is eerder in hun zielenroerselen geïnteresseerd. Bet is niet vies van een smeuïg verhaal en voor Lut is het ogenblik aangebroken om de zwijgplicht, die haar moeder haar oplegde, op te heffen. 
 
God, beware ons van de schande is een gezinsdrama, een diepmenselijk stuk over schaamte en schande, leugen en frustratie, vernedering en leedvermaak en de ongelijke strijd tussen individu en kerkelijk gezag. 
Een loodzware tragedie? Geenszins, het optreden van Bram, een gewiekste schelm, die de dramatische verwikkelingen stuurt en inblikt en een Mata-Hari-achtig hoogtepunt bepalen de toon van het stuk, dat uitgaat van waar gebeurde feiten.
 

Decor: Deel 1 speelt zich af op de boerderij. De foto’s van de ouders zijn dominant aanwezig. Kunnen opgehangen worden.
Deel 2 speelt zich af in de pastorie in Duitsland. Hier hangt een poster “STOPP antichristliche Gewalt”.
Deel 3 is een verduisterde kamer waar fragmenten uit de reportage geprojecteerd worden.
Deel 4 speelt zich in de toekomst af.

 Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het recht van de sterkste volgens Buysse en Balduk

Farce/volksstuk voor 6 dames + 8 heren door Marc Reynaert 

Korte inhoud:

Het verhaal van Cyriel Buysse ‘Het recht van de sterkste’, waarin de verkrachter Balduk trouwt met zijn slachtoffer Maria, is de grondlaag voor een groteske, waarbij het ellendige lot van dagloners en huisvrouwen wordt uitvergroot tot een wrede farce.

 Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Onrust

Toneelspel voor 3 dames + 1 heer door Marc Reynaert

Korte inhoud:

Twee schoolvriendinnen bereiden de honderd dagen voor. Na een avondje repeteren komen ze in een stormweer terecht en verliezen elkaar uit het oog met een dramatische afloop.

Stormweer, metafoor van hevige emoties maar ook teken van een veranderend klimaat dat afstevent op een fatale ramp.

Onrust is een stuk over vriendschap, hoop en wanhoop tegen de achtergrond van actuele thema’s als de opwarming van de aarde, de onveiligheid en de gevolgen van een financiële crisis. Het stuk wisselt boeiend spel en dialogen af met zang- en muziekmomenten.
 
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Een jonge vrouw

Drama voor 2 à 3 dames + 3 à 5 heren door Marc Reynaert
Korte inhoud:
Hoofdpersonage is Sandra, een meisje met een verstandelijke beperking. Ze bracht haar jeugd door in een instelling en mag op haar achttiende zelfstandig gaan wonen. Ze betrekt een studio, werkt in een beschutte werkplaats en krijgt hulp bij het beheren van haar budget. Maar ze verdraagt geen bevoogding en wil weg uit de beschermde omgeving waar ze op neerkijkt.
Is het hybris, hoogmoed? Kan ze haar droom waarmaken? Is haar wens vervulbaar? Of komt hoogmoed voor de val? De val? De mens wordt geboren, gaat ten onder en verrijst.

Het stuk is gebaseerd op de schandalen in de Zweedse pers naar aanleiding van de gedwongen sterilisatie van licht mentaal gehandicapten.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Oorlogszaken 

Toneelspel voor 4 dames door Marc Reynaert 

Korte inhoud: 

In het stuk maken we kennis met drie Vlaamse prostituees. Ze verblijven in een gesloten instelling waar ze behandeld worden tegen syfilis. Maar in plaats van te genezen, worden ze zieker. Uiteindelijk dringt het tot hen door dat de Duitse leiding met andere zaken bezig is. Het lot van de vrouwen ligt in de handen van de onzichtbare Meester, Herr Gruber, hierbij geholpen door een verscheurde dokterdirecteur. 

Aanleiding tot het stuk is het ooggetuigenverslag ‘Etappenleven te Gent’ van de Duitse journalist en pacifist Heinrich Wandt, die ons de andere kant van de medaille, het leven van de Duitse bezetter, in al zijn facetten laat zien. Wat vooral opvalt is de cruciale rol van prostitutie in oorlogstijd. 

‘Oorlogszaken’ bevat zowel keiharde als vertederende momenten. Naast uitputtende gedwongen danspartijen is er de muziek van Schubert, een romantische vlucht uit de brutale werkelijkheid.  En er is ook een portie opbeurende humor met een zwart randje.

 Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Melanie

Drama voor 3 dames + 3 heren door Marc Reynaert
Korte inhoud:
Melanie is een jonge vrouw van Afrikaanse origine die asiel zoekt en in een centrum verblijft. Maar op een avond staat ze in de woonkamer van Bert. Ze imponeert en manipuleert. De wereld van Bert en zijn vrouw Martine en die van hun vrienden en buren, Rosette en Mayens, krijgt een heel andere wending. Voor Laurent, ‘Melanie’s vriendje’, die net als zij een uitweg uit de problemen zoekt, wordt het het steeds maar erger.
‘Melanie’ is een verhaal van liefde, vriendschap, afgunst, afkeer, leugen, illusie, mededogen, meedogenloosheid.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

VAN VROEGER EN NU, UITGEVONDEN DOOR HET GEZELSCHAP ‘DOETR GEEN ZEER’ 

Ernstige farce voor 3 dames + 4 heren door Marc Reynaert 

Korte inhoud:

Het stuk is ontstaan uit een experiment. De regisseur telde zijn acteurs/actrices en vroeg hen een keuze te maken voor een bepaalde biotoop. Ze kozen voor daklozen. In samenspraak werden de personages gekarakteriseerd, getypeerd. En dan nog ‘het verhaal’. Toevallig, heel belangrijk, vond de regisseur tijdens het ruimen een vergeelde tekst van Conscience en verzon er de fabel mee. Waarover gaat het?

Elke nacht komen de clochards op een afgelegen plaats samen om te schuilen. De een snuift, de ander zuipt en snurkt, nog een ander ligt met zichzelf overhoop, en er is ook het eenarmig meisje dat in een vuilnisemmer graait op zoek naar een snee brood, dat een ander haar toesteekt in ruil voor wat seks maar de oudste onder hen, die de slaap niet kan vinden, bladert in een tekst die uit de vuilnisemmer gevallen is: ‘De arme edelman’ van Conscience. Ze begint die te lezen en luidop te declameren, tegen de zin van een ander die wil slapen en haar het zwijgen oplegt, waardoor een ander die in het verhaal wil meestappen, een lege fles naar de malcontente gooit, maar zijn doel mist en iemand aan de overkant raakt. De dader voelt zich verplicht te gaan kijken en komt terug met een hevig bloedende vrouw, die een doodsstrijd uitvecht.

Na een creatief intermezzo geraken ze allen geleidelijk in de ban van de tekst en beginnen die te spelen. Het eindigt op een verrassend grimmig slot. 

Het is theater dat tabula rasa maakt met conventies van ruimte, tijd, personage, spel en plot.

 Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Leve de Moeren! 

Drama/volksstuk voor 4 dames + 11 heren door Marc Reynaert  

Korte inhoud:

‘Leve de Moeren!’ is gebaseerd op historische feiten en personen. Het speelt zich af in het begin van de 17de eeuw. Isabella, landvoogdes der Nederlanden, geeft hofarchitect Coeberger de opdracht om de Moeren, een uitgestrekt moeras, droog te leggen en er akkerland van te maken. Akkerland betekent grootgrondbezit, fortuin en macht. Het monster van de hebzucht steekt de kop op. De strijd is hevig, brutaal, gewetenloos, genadeloos. ‘Leve de Moeren!’ is een tragedie, maar evenzeer een grimmig schelmenstuk.

 Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De Brans 

Avondvullend heksendrama door Marc Reynaert 

Bezetting: 4 dames, 13 heren + 2 zangers 

Korte inhoud: 

Het gezin Brans, bestaande uit moeder Jeanne, vader Gaspard, dochter Genoveva, de zonen Lieven en Paul, Flierefluiter, wordt op de proef gesteld als moeder Jeanne Brans beschuldigd wordt van hekserij. 

Het spel verloopt chronologisch en confronteert het slachtoffer met haar huisgenoten, buren en dorpelingen, de pastoor, de koster, de inquisiteur, de dokter en tenslotte de beul. 

Het is een mixte van groteske en realistische scènes. 

Het stuk is gebaseerd op waargebeurde feiten, die zich afspeelden tijdens de heksenprocessen in de 17e eeuw.

 Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Hart

Monoloog voor 1 dame door Marc Reynaert (20 minuten)
Korte inhoud:
De monoloog beschrijft de harde werkelijkheid van een op straat levende tiener. In flash-backs en -forwards roept Anne het ellendige, doelloze, gruwelijke leven met haar morbide broer Willem op, de plotse ommekeer, haar groei naar volwassenheid en haar passionele, extatische liefde voor Eefje, die uitmondt in een gruwelijke liefdesmaaltijd.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Beel

Drama voor 7 dames + 10 heren
Duur: 90 minuten

Korte inhoud:
De feiten spelen zich af op de grens en grondgebied Wingene-Ruiselede-Beernem-Aalter. 1916. De Duitsers bezetten al twee jaar ons land. Emiel Beel, een jonge landarbeider uit Den Hekke (Wingene) schiet uit passie, zijn lief papt aan met een Duitser, op de Duitse soldaat Frederik. Deze dramatische gebeurtenis zal veel levens verwoesten en decennia blijven nazinderen. De toestand was voor de gewone mens al niet eenvoudig maar deze actie zal voor veel mensen nog meer miserie betekenen. De Duitse bezetter drijft de mensen in grote armoede en ellende. In die context moet Miel Beel op de loop want op het verwonden van een Duitser staat de doodstraf. Hij zwerft rond in de bossen, zonder rantsoen, af en toe geholpen door mensen die medelijden met hem hebben. Maar uiteindelijk door iedereen in de steek gelaten, wordt hij betrapt op diefstal. Tijdens de schermutseling die daarop volgt, geraakt hij gewond en verwondt zelf ook een landbouwer. Duitse gendarmes die er aan het patrouilleren zijn, rekenen hem in. De krijgsraad is onverbiddelijk, Beel wordt gefusilleerd, maar is al meteen een mythe.
Decor: Het stuk speelt zich af op het platteland in West-Vlaanderen tijdens de Duitse bezetting in WO1. 
Buiten: landelijke weg, bosdreef, marktpleintje
Binnen: bureau van de burgemeester, bureau van moeder overste, interieur arbeiderswoning, interieur boerenkeuken.
De locaties worden opgeroepen door de belichting. Geen decorwisselingen.
Suggesties decorelementen: Foto van de keizer-bezetter, foto van Christus-Koning of van het Heilig Hart. Functionele affiches (Gezocht, Doodsbericht).

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De zoetigheid van een wespensteek

Monoloog voor 1 heer door Marc Reynaert
Duur: 20 minuten 

Korte inhoud:
De Zoetigheid van een Wespensteek handelt over het leven van Raoul, door zijn vader zo genoemd omdat zijn moeder de r niet kon uitspreken. Raoul pendelt elke dag met de trein naar het werk, maar op een keer blijft hij gewoon zitten en verlaat hij de trein pas als die op zijn eindbestemming is. Raoul belandt in een voor hem vreemde wereld, vergeet vrouw en kind, wordt stamgast in het café van Mylou waar hij ook onderdak krijgt zolang Fernand er niet is.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst