Moordcomplot op de Paelhoeve

Komische thriller voor 6 dames + 11 heren door René Gybels
Korte inhoud:
Boer Driekus, een zestigjarige vrijgezel en zijn ongehuwde zuster Liza zijn samen de trotse eigenaars van de Paelhoeve, een bloeiend boerenbedrijf met uitgestrekte landerijen en een aanzienlijke veestapel. Na jaren van hard labeur zonder rust of verpozing zijn ze echter op mekaar uitgekeken.  
Driekus wil trouwen en Liza uitkopen. Hij schrijft een huwelijksaanzoek voor de krant en vraagt Stientje de meid om zijn brief stiekem naar het dorp te brengen. Stientje, die haar nieuwsgierigheid niet kan bedwingen, opent de brief, verneemt alzo de plannen van de trouwlustige boer en stelt zich meteen kandidaat.  
Ook Liza heeft trouwplannen. Ze heeft haar oog laten vallen op de tien jaar jongere boer Jannes van het aanpalend St. Janshof, een kleinere boerderij.  
Boer Jannes wil wel. Om de Paelhoeve in te palmen en zijn grote droom, de St.Jans-Paelhoeve te verwezenlijken wil hij er Liza graag bijnemen. Maar dan moet Driekus verdwijnen. Samen met Liza beraamt hij een duivels plan om Driekus te vermoorden.  
Gielke, het knechtje dat wat simpel van geest is, heeft echter ongewild alles afgeluisterd en doorverteld aan Stientje. Stientje neemt boer Driekus in vertrouwen. Samen zullen ze trachten boer Jannes en Liza in de val te lokken om zelf de meesters te worden van de St. Jans-Paelhoeve, een droom waar ook Driekus mee leeft.  
Hun plan lukt. Boer Jannes en Liza worden opgepakt en zullen levenslang opgesloten worden. Boer Driekus triomfeert en waant zich oppermachtig en iedereen de baas maar komt dan zelf op een gewelddadige manier aan zijn einde.  
Want in de epiloog leren we dat het meest misdadige complot uiteindelijk was opgezet door Stientje de meid samen met Broos de knecht. Samen zullen ze de droom verwezenlijken die boer Jannes én boer Driekus koesterden: de meesters worden van de St. Jans-Paelhoeve.  En dit na een volmaakte misdaad, tenminste… zo denken ze toch