Leers Davy

Adres: Heibaan 200, 2235 Hulshout
Website: https://davyleers.jimdofree.com
E-mail: [email protected]

De gouden kooi 

Psychologische thriller voor 1 dame + 1 heer door Davy Leers 

Korte inhoud: 

Christian heeft een vogeltje gevangen. Een prachtexemplaar. Met diepzeeblauwe ogen. In een gouden kooi. Het bevat littekens. Diepliggend. Zij. Rebecca. Beiden hebben af te rekenen met een traumatisch verleden. Hij wil vooral haar helpen, beschermen. Van een wereld daarbuiten. Waar arenden hoog in de lucht neerkijken op makkelijke prooien. Onverwachte wendingen drijven beide acteurs tot onherroepelijke beslissingen. Zullen ze ooit de gouden kooi kunnen verlaten?
'De gouden kooi' is een spannende psychologische thrillerdialoog in een artistieke setting die je tot het puntje van je stoel zal schuiven. Naargelang het stuk vordert, ontluikt het verhaal zich als een puzzel die steeds meer in elkaar valt. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

BITCH 

Komedie voor 13 dames + 9 heren door Davy Leers

Jeugdtheater gebaseerd op 'De getemde feeks' van Shakespeare.

Korte inhoud:
Velen aanbidden Bieke, dochter van Tist, die duidelijk onder de sloef ligt bij zijn vrouw. Haar naam slaat op haar geaardheid want ze is BI, zowel voor de jongens als de meisjes dus. Toch mag Bieke niet trouwen zolang haar rebelse zus Kat, die het liefst naar Rammstein luistert, niet de deur uit is. 
Het kat en muisspel kan beginnen...
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Shakespeare in Corona

Absurde komedie voor 3 spelers door Davy Leers

(vrij naar William Shakespeare) 

Korte inhoud: 

De meest memorabele tragedies van Shakespeare passeren de revue. Goed voor een cast van wel meer dan 100 acteurs. Een probleem wel in coronatijd... dan maar met 3 acteurs! 
De hamvraag van de avond is: “TO BE or NOT TO BE?” De ene lachsalvo na de andere staat u te wachten in deze absurde komedie waar 3 acteurs tegen een hoog speeltempo telkens opnieuw in de huid kruipen van verschillende figuren uit Shakespeare's Hamlet, King Lear, Romeo and Juliet, Titus Andronicus, Othello en Macbeth. Elk verhaal wordt verteld. Elk verhaal volop beleefd. Het wordt een ware strijd. Een strijd met mondkapjes, alcoholgel, plexiglas en vershoudfolie.
Vergeet niet aan uw publiek mee te delen om preventief 2 mondmaskers mee te nemen, want het wordt een zeer hoogstaande, culturele, maar vooral absurde avond die ze niet vlug gaan vergeten...
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Black

Maffia-spektakel voor 9 dames + 15 heren door Davy Leers

Korte inhoud:
Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten, doorspekt met zwarte humor.

 

Het stuk start met Eva Braun op het moment dat Hitler dreigt te vallen. Het begin van een Siciliaanse maffia-oorlog. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Op de deur wordt niet geklopt! 

Hilarische komedie voor 3 dames + 3 heren door Davy Leers en Gunther Ceuppens

Korte inhoud:

James Bont, de butler des huizes, leidt een luilekker leventje in het kasteel van de overleden baron Heinz von Schweinfurt. Lekker lang uitslapen, een duikje nemen in het zwembad, een heerlijk gastronomisch diner verorberen en dat zonder last van buren, zonder last van pretentieuze vrouwen die de vloer plat lopen en zonder last van blaren aan zijn voeten.
Tot er op een gegeven dag op de deur wordt geklopt...
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Zus

Drama voor 6 dames + 3 heren door Davy Leers

Korte inhoud:

Roos en Amélie zijn tweelingzussen. Van bij de geboorte zijn beiden onafscheidelijk. Roos heeft in tegenstelling tot Amélie te kampen met een lichte mentale beperking. Ze heeft vooral last met praten en kan moeilijk haar emoties fysiek uiten. Hun moeder raakt aan de antidepressiva en hun vader stilaan aan de drank. Roos belandt op jonge leeftijd in een gesloten instelling waar ze verzorgd wordt. Op latere leeftijd wordt ze uit de instelling ontslagen en neemt ze weerom haar intrek bij haar ouders die de verloren tijd met haar willen inhalen. Oude wonden worden stilaan open geschraapt, gewoonten herhaald.
Er zijn herinneringen die een plaats moeten krijgen. Er is een spel van verwijt, spijt, troost, hoop, geluk en de onvoorwaardelijke liefde. Zusterliefde.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Freeze at 148

Toneelspel voor jongeren (13 à 15 meisjes + 5 à 7 jongens)
door Davy Leers en Gunther Ceuppens

Korte inhoud:

Stond de tijd maar voor een keer stil... stil op één voor acht (148)... Het stuk begint in het midden van het verhaal waar 13 jongeren verzeild geraakt zijn in een mysterieuze ruimte. Hoe zijn ze daar terechtgekomen? Via flashbacks ontdekt het publiek geleidelijk aan hun onderlinge relaties. In de sketches worden hun karakters, die uiteenlopen van rock chick tot pretentieuze snob, duidelijk in de verf gezet. Het publiek ontdekt hierdoor wie ze zijn en en waartoe ze in staat zijn. Naarmate het stuk vordert, wordt ook duidelijk wat hen precies samenbrengt en welke missie ze trachten te volbrengen. Hun doel is alleszins weg te geraken uit deze mysterieuze ruimte waarin ze zich gevangen voelen. Maar dat zal niet van een leien dakje lopen... Er huizen namelijk nog andere vreemde figuren. De cijfers 1 4 8 blijken hier essentieel te zijn. 'One four eight' of interpreteer je het nu als één voor acht? Ook de som van deze cijfers is telkens 13, net als het aantal waarmee ze zijn. Vreemd of louter toeval? Stilaan maar zeker beginnen alle puzzelstukjes in elkaar te passen, maar aan zo'n einde verwacht zich niemand... Een pittige theatermix vol spanning, humor, romantiek, actie en drama. Kortom, een uitdaging voor elke jeugdtheatergroep.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Hemeljonkvrouwen

Sprookje voor 17 dames + 3 heren door Davy Leers

Korte inhoud:

De prinses van Onderland heeft sluwe plannen. Ze heeft een prins opgesloten in één van haar kerkers. Ze hoopt de prins zo lelijk te kunnen maken als haarzelf uit hoop dat hij met haar zal trouwen en heerseres wordt van de wereld. De prins ontsnapt echter en komt terecht in Wolkenland. Een land waar 7 befaamde prinsessen (Sneeuwwitje, Doornroosje, Assepoes, Belle, de kleine zeemeermin, Marietje en Elsje) wachten op hun ultieme droomprins.
Eerst zien ze in hem een indringer, maar al gauw smelten hun harten.
Tot er onraad opduikt vanuit Onderland…

De vraag blijft: “Wie gaat uiteindelijk aan de haal met de ultieme droomprins?”
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het meisje van sneeuw

Kerstverhaal (eenakter) voor 1 dame + 1 meisje + 2 heren door Davy Leers

Korte inhoud:

Het meisje van sneeuw gaat over een gebroken gezin. Vader is weg naar het oorlogsveld. Moeder en kind blijven achter.
Elke kerstmis wenst de dochter om haar papa terug te zien. Dat ze terug met hem een sneeuwengel buiten kan maken. Maar hij komt niet. Na enkele jaren verbreekt alle contact. Moeder wil verder met haar leven en ontmoet een nieuwe partner. Door het gemis aan een vader groeit de dochter uit tot een gefrustreerde puber tot een sneeuwengel voor haar deur staat...
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

H2O

Thriller (eenakter) voor 2 dames + 1 meisje + 2 heren door Davy Leers
Korte inhoud:
Water. Een element dat dikwijls door onze mensheid wordt onderschat. Er wordt zoveel water gebruikt en verspild dat wij het een voor de hand liggend iets beschouwen. Maar wat als het water er plots niet meer is? Wat dan? Wat als water als noodzakelijke levensbron geschrapt wordt uit ons leven?
4 jongeren houden een privéfeestje. Ze morsen en verspillen drank waardoor ze lazarus neervallen. De deur gaat op slot. Het psychologisch kat en muisspel kan beginnen. Ze hebben welgeteld 3 dagen de tijd te ontsnappen. De tijd dat een mens zonder water kan…
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het vagevuur

Jeugdtoneel voor 21 spelers door Davy Leers en Gunther Ceuppens

Korte inhoud:

Julie is een 15-jarige puber. Haar ouders zijn onredelijk. De moeder laat alle huishoudelijke taken aan haar over, terwijl haar vader vanuit zijn luie zetel enkel interesse heeft voor de televisie. Elias, haar broer, is haar enige troost die haar nog rechthoudt. Op school laat ze haar frustraties duidelijk gelden. Ze pest. Ze trekt op met Zoë, een gothic girl, die eveneens niet op haar mondje gevallen is. Het klikt goed tussen hen. Op zekere dag krijgt Julie een nul op haar rapport. Niet het einde van de wereld, zou je denken. Toch lijkt deze laatste druppel de emmer te doen overlopen en eindigt haar bestaan op aarde in een tragisch ongeval. Ze komt hierdoor terecht in een voor haar onbekende wereld, het vagevuur. Een plaats waar engelen en duivels aan haar geweten knagen. Een mysterieuze figuur, Pietje de Dood, begeleidt haar in deze bizarre onderwereld, waar engelen en duivels het tegen elkaar opnemen.
De Dood verklaart dat ze zowel goede als slechte zaken op haar kerfstok heeft en dus in een "tussenstation" beland is. Om de hemel te kunnen verdienen, wordt ze teruggestuurd naar de aarde en moet ze twee van de drie opdrachten die ze meekrijgt, goed vervullen. En dat binnen de vierentwintig uur! Zal Julie haar hemel verdienen of zal ze voor eeuwig gedoemd zijn tot satans hel? Een boeiend, avondvullend spektakel voor jong en oud. Bekroond in 2010 met de 1ste jeugdcultuurprijs van Vlaams-Brabant.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Klassevijand

Tragikomedie voor 4 dames + 3 heren vertaald en bewerkt door Davy Leers

(origineel: ‘Class Enemy’ door Nigel Williams)

Korte inhoud:

In een door God en maatschappij vergeten klaslokaal, wachten zes leerlingen weer op een nieuwe leraar. De school heeft hen opgegeven. Toch blijven ze telkens terugkomen, want dan is de school verplicht een leerkracht te sturen. Ze blijven terugkomen, want hun thuissituatie is nog erger dan op school genegeerd te worden. De leider van de klas, Staal, is er zelfs al enkele jaren vastgeroest en beschouwt het klaslokaal als zijn enige habitat. Als na een tijdje blijkt dat er niemand komt, besluit de groep zelf les te geven. Staal wijst de respectievelijke ‘leraars’ aan. leder om beurt proberen ze in hun eigen brutale taaltje hun medeleerlingen iets te leren: over seks, bloembakken, vreemdelingen, vandalisme, podding, zelfverdediging... In elk lesonderwerp klinken dezelfde gevoelens door: angst voor en onvrede met de wereld, met het systeem, maar ook met zichzelf en hun toekomstperspectieven. Deze monologen onthullen hun disfunctionele levens. Het liefst van al zouden ze de stad intrekken en de boel kort en klein slaan. Alle problemen van onze tijd zijn in dit geëngageerde stuk, waarin ‘klasse’ zowel naar een maatschappelijke stand als naar een plaats van confrontatie tussen leerling en leraar verwijst, op hun scherpst gesteld: migrantenproblematiek en racisme, werkloosheid, marginalisering, perspectiefloosheid, en—heel concreet in Klassevijand—de onmacht van het onderwijssysteem.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het engelenhuis

Jeugdtoneel voor 15 tot 27 spelers door Davy Leers en Gunther Ceuppens

(gebaseerd op het gelijknamige boek van Dirk Bracke)

Korte inhoud:

Bo is een meisje van veertien jaar. Ze koopt kleren in een goedkope winkel, omdat haar ouders het niet breed hebben. Ze schaamt zich hiervoor. Ze kijkt op naar een rijke vriendin die dure kleren en spullen koopt. Tot ze opeens dat meisje in een café ziet zitten met een volwassen man. Verbijsterd kijkt ze hoe ze de man op de mond kust. Die man kan haar vader toch niet zijn? Een paar dagen later spreekt ze het meisje hierover aan, die vertelt haar geheim. Ze flirt en gaat uit met mannen en daar krijgt ze geld voor in de plaats. Bo wil dit ook. Het meisje regelt een afspraak met Tony, de man die voor de klanten zorgt. Meteen krijgt Bo nieuwe, dure kleren. Haar eerste afspraakje bevalt haar meteen. De man is vriendelijk en niet onknap. Er volgen er alsmaar meer en ze belandt hierdoor in een jeugdinstelling in Beernem. Daar ontmoet ze Steffie, een junk, en Yasmien, een lesbienne. Ze worden alle drie beste vriendinnen. Op de dag dat de meisjes vrijkomen, besluiten ze eens af te spreken om de bloemetjes buiten te zetten, maar het duurt niet lang of Steffie belandt met Bo terug in de instelling. De twee zijn niet van plan het hierbij te laten. Tot het escaleert. Er wordt in dit theaterstuk gebruik gemaakt van flashbacks tussen de instelling enerzijds en de gebeurtenissen erbuiten anderzijds. Het is een totaalproject met live zang en muziek.

 

Uitgegeven bij Toneelfonds Janssens