Kremel Peter

Contact en info:
Website:
http://www.kremel.be
E-mail: [email protected]
Gsm: 0495 59 97 64
De stukken van de auteur zijn uitsluitend verkrijgbaar bij Toneelfonds Janssens.

Nieuw!!!!

Leeggoed 

Tragikomedie voor 2 dames door Peter Kremel 

Korte inhoud: 

De toevallige ontmoeting tussen Clarissa, een vrouw uit de betere kringen, en de aan lager wal geraakte Marina leidt tot onthutsende en confronterende ontwikkelingen die het leven van beide vrouwen in een totaal nieuw en onverwacht perspectief plaatst. 

 

Uitgegeven bij Toneelfonds Janssens 

Nieuw!!!!

Madame Rosa 

Monoloog voor 1 dame door Peter Kremel 

Korte inhoud: 

Madame Rosa is een monoloog gebracht door een toiletdame op leeftijd, in de volksmond ‘wc-madam’ of ‘madame pipi’ genoemd. 

 

Madame Rosa houdt reeds jaren de herentoiletten van de Bourla Schouwburg in Antwerpen proper. Op een ludieke en herkenbare manier doet zij haar verhaal over de 'kleine kantjes' van de mannen op het kleinste en intiemste kamertje van een openbaar gebouw. 

 

Gedurende 45 tot 60 minuten wordt de toeschouwer meegezogen in een verhaal over ritsers en knoppers, over de gewone 'plassers' en de 'speciallekes', over de mannelijke gewoontes en tekortkomingen. 

 

De monoloog is opgebouwd in blokken die moduleerbaar zijn. U kan makkelijk stukken bijvoegen of weglaten om een langere of kortere versie te brengen. 

 

Uitgegeven bij Toneelfonds Janssens

Nieuw!!!!

Vangende Vrouwen

Blijspel voor 5 dames door Peter Kremel
Korte inhoud:
Omdat ‘vangende vrouwen’ niet te vatten zijn en zeker niet samen is het onmogelijk om dit verhaal samen te vatten en wagen wij ons dus ook niet aan een samenvatting. Wat wij u wel mee kunnen geven zijn de namen van de uitsluitend vrouwelijke personages.  In alfabetische rang…eh…volgorde: Andi van de Aldi, Denise de vieze, Floer van de Carrefour, Gertrudis de sluikvis en Rachel de tuttebel. Er is ook nog José maar daar is iets mee. Eén gouden raad van tante Kaat: wat er ook gebeurt, laat u niet vangen! Veel plezier!

Uitgegeven bij Toneelfonds Janssens

Alias Anaïs 

Genre: Thriller
Voor: 5 dames, 4 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Charlotte, een twintigjarige vrouw, werd in haar appartement vermoord terug gevonden. Een aantal verdachten komen voor de onderzoeksrechter waar zij al dan niet waarheidsgetrouw op zijn vragen antwoorden.
Aan de hand van flashbacks komt de toeschouwer meer te weten over de laatste jaren en het dramatische levenseinde van Charlotte. Beginnen doen we bij het kinderloze koppel Celine en Nicolas Dujardin-Doks die de zestienjarige Charlotte, na vele omzwervingen in diverse pleeggezinnen, als pleegkind in hun ogenschijnlijk ‘doorsnee’ gezin opnemen. Door haar manipulatieve en destructieve karakter ontpopt de dominante Charlotte zich al snel tot een ‘Femme Fatale’ die op ingenieuze wijze de ‘familiale beerputten’ weet te openen en het hele gezin ten onder dreigt te laten gaan.
Vraag is of we de moordenaar tussen de gezinsleden moeten zoeken of zijn er nog andere personages die haar liever dood dan levend zien?

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Aardbei of chocola?… 

Genre: Blijspel
Voor: 6 dames, 6 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Je bent jong, verliefd, je smacht ernaar om voor de eerste maal die wonderbaarlijke nacht van je leven te beleven. Je wacht ongeduldig op het geschikte moment en dan....eindelijk is het zover! Die avond, niemand thuis, iedereen weg, het 'kot' voor jou alleen. De verwachtingen zijn hoog gespannen en je hormonen beginnen driftig op te spelen. Alles is perfect voorbereid en onder controle, wat zou er dan nog mis kunnen lopen? Het antwoord vind je in 'Aardbei of chocola?' Een blijspel waarin Cupido getart wordt door de Wet van Murphy. Als toeschouwer kan je alleen maar blij zijn dat jouw 'eerste keer' niet zo chaotisch is verlopen... of was het dat wel misschien? We hopen voor jou in ieder geval van niet!

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
De seut 

Genre: Blijspel
Voor: 3 dames, 1 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Juliette, Babette en Rosette zijn drie welgestelde, ongetrouwde, wat rijpere zussen die jarenlang met hun recentelijk overleden vader onder hetzelfde dak hebben gewoond. Juliette is de bazige, wat hooghartige en dominante zus, Babette is meer het domme en naïeve zusje en Rosette is mentaal achter gesteld en zit reeds jaren in een rolstoel. Rosette kan amper spreken en is ‘selectief’ doof. Haar gedrag is meestal apathisch, onverwacht en ongecontroleerd. Juliette en Babette hebben het grootste deel van hun leven zorg moeten dragen voor Rosette en willen na de dood van hun vader van de erfenis genieten en eindelijk los worden gekoppeld van Rosette.
Het stuk begint op het ogenblik dat Juliette en Babette ongeduldig zitten te wachten op de notaris die het testament van de overleden vader komt voorlezen. De twee zussen verwachten een grote erfenis en beginnen al hardop te dagdromen over hun toekomst. Ze hebben echter buiten de seut Rosette gerekend die hun dromen wel eens aardig in de war zou kunnen sturen.
‘De Seut’ is van begin tot einde een zeer leuke komedie met heel wat hilarische momenten. Dit stuk kan ook op kleinere podia worden gespeeld.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Filet de sax 

Genre: Blijspel
Voor: 3 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
René en Germaine zijn een ouder koppel waarvan René sinds enkele jaren op prépensioen is. Hij ligt volledig onder de 'sloef' van Germaine en vindt elke dag zijn dagtaken met krijt op een groot bord geschreven in de leefkamer. Hierdoor heeft René weinig tijd voor zichzelf en zijn hobby's. Hij wentelt zich in zijn slachtofferrol en schreeuwt zijn onmacht en frustratie uit tegenover de postbode en de buurvrouw. Hij tracht onder zijn taken uit te geraken maar wordt telkens verbaal door zijn vrouw overdonderd waardoor hij steeds weer besluit in zijn slavenrolletje te blijven en zo de kerk in het midden te houden. Op een gegeven dag krijgt Germaine en brief van haar zuster Angèle, die zij jaren niet heeft gezien, met het bericht dat zij met haar nieuwe vriend (ze heeft er ondertussen al verscheidene versleten) op bezoek komt. Paniek alom en zeker wanneer door het laattijdig leveren van de brief het bezoek reeds voor de volgende dag is voorzien. Hierdoor ontstaan er chaotische misverstanden en hilarische situaties die een amusante apotheose tot gevolg hebben.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Hete kussen uit ... Lourdes 

Genre: Blijspel
Voor: 4 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Germaine heeft alle geluk van de wereld. Ze won op haar oude dag de superlotto, is net getrouwd met de veel jongere Jacky en is nu met hem op huwelijksreis.
Ze zijn echter niet alleen. Haar twee zusters Rosette en Maria en partners alsook hun nichtje Tinneke zijn door de kersverse man van Germaine uitgenodigd om mee op verrassingshuwelijksreis te gaan. De zussen gingen ervan uit dat deze reis hen naar Lourdes zou brengen maar ze blijken nu, zeer tegen hun zin, in de brousse van Colombia in Zuid-Amerika te zijn aanbeland. De frustraties lopen dan ook hoog op.
Iedereen vraagt zich af waarom ze daar in Godsnaam zijn terecht gekomen, behalve Jacky. Deze geniepigaard weet zeer goed waarom en blijkt niet zo’n propere bedoelingen te hebben, noch met zijn kersverse vrouw, noch met de familieleden.
Het hoe en waarom van dit alles en of het verhaal een goede afloop kent voor de familie en voor Jacky, verneemt u in het leuke blijspel ‘Hete kussen uit Lourdes.’

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Sweet, sweet home 

Genre: Blijspel
Voor: 10 dames,3 heren, overwegend 60 plussers
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
‘Sweet, sweet home’ is een modern ‘Romeo en Julia’ verhaal dat zich afspeelt in rusthuis Zonnebloem. Hier heerst een diepe ‘vete’ tussen de bewoners,oudjes,van gang A en gang B. Zij gunnen elkaar het licht in de ogen niet en proberen elkaar verbaal maar ook in daden het leven zuur te maken. Te midden van deze herrie bloeit de onmogelijke liefde tussen de oudjes Theo en Julia, hij bewoner van gang A en zij bewoonster van gang B. Uit angst voor mogelijke represailles van de andere bewoners beleven zij hun ontluikende liefde in het grootste geheim. Zal uiteindelijk de liefde hun angst overwinnen of zullen zij, zoals in het echte Romeo en Julia verhaal, samen de dood tegemoet gaan? Op deze en vele andere vragen krijgt u een antwoord in het superleuke blijspel ‘Sweet, sweet home’.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
De eroticabeurs 

Genre: Komedie
Voor: 1 heer
Duur: 25 minuten


Korte inhoud
Swa, die tachtig wordt en in het rusthuis verblijft, krijgt van zijn twee petanque maten Georges en Dré voor zijn verjaardag een inkomticket voor de 'Eroticabeurs' cadeau.
Aangezien Swa niet mobiel is 'offeren' Dré en Georges zich op om Swa mee naar de beruchte  beurs te begeleiden.
Of dit cadeau wel zo een goed idee was legt Georges je in geuren en kleuren uit in zijn relaas over de grappige maar vooral confronterende belevenissen van de drie oude mannen op de 'Eroticabeurs'.

Decor: Geen.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Foefoe 

Genre: Komedie
Voor: 6 dames, 4 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Ergens in Vlaanderen, 24 oktober 1929. De adellijke familie de la Chienne-de la Chatte resideert in kasteel Foefoe, wat ook de naam is van de bijtgrage Pekinees (hond) van the Godmother, Gravin Georgette de la Chatte. Haar schoonzoon, Cyriel, is bankdirecteur en getrouwd met Louise, de werkschuwe dochter van de gravin. Cyriel plast, tegen betaling, regelmatig naast de pot met de prostituée Claire. De zoon Claude, met meer vrouwelijke dan mannelijke hormonen in zijn lijf en fan van vrouwenkleren, heeft een geheime affaire met het frivole heerschap Javanais. De dochter Antoinette is een ‘bekeerde’ nymfomane die een drastische, nieuwe richting met haar leven uit wil.
De grote beurscrash van 1929 betekent voor de familie, indien zij niet snel geld vinden, het einde van hun rijkeluisleventje. Tot daar het eenvoudige deel van dit verhaal.
Voeg daarbij een consequente maar stijve butler, een meid die liever vrijt dan kuist, een Oostenrijkse kokkin die constant op zoek is naar haar weggelopen gerecht, twee oude rijke zussen van Georgette die op ‘ongewenst’ bezoek gaan komen en de onwelvoeglijke Pekinees Foefoe die het vooral op mannenkuiten heeft staan en door haar onzindelijke gedrag de familiale sfeer moeiteloos onder het nulpunt doet dalen en je krijgt een cocktail van waanzinnige en hilarische familiesituaties die de toeschouwer constant de ene lachbui na de andere zal bezorgen.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
L - vis 

Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 2 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
‘L-VIS’ speelt zich af in een lokale visvijver waar de familie Katvis haar dagelijkse oninteressante leven leidt.
Hun routine wordt doorbroken door Jean Pier, een worm in witte smoking, die door een visser als levend aas in hun midden wordt gedropt. Dankzij zijn smoking herkennen de katvissen hem niet als worm en dat wil Jean Pier liefst zo lang mogelijk zo houden.
Dat hij in een uitzichtloze situatie is terecht gekomen beseft hij zelf maar al te goed alsook dat zijn tijd om te ontsnappen is beperkt. Om zo snel mogelijk van zijn haak verlost te geraken ziet hij maar één uitweg: hulp vragen aan de vraatzuchtige katvissen.
Slaagt Jean Pier erin de katvissen om de tuin te blijven leiden? Zullen zij hem helpen of uiteindelijk toch opvreten?
‘L-VIS’ geeft je hierop het verrassende antwoord.
Decor: onderwaterdecor

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Schip-breuk 

Genre: Komedie
Voor: 3 dames, 3 heren, 0 figuranten, 1 bijrol (dame of heer)
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Wanneer een cocktail van een dom blondje, een bazige vrouw, een man in zijn midlife crisis, ‘een sloef’ en een homo na een schipbreuk op een onbewoond eiland aanspoelen ontstaan er relationele spanningen, misverstanden en hilarische situaties.
Hoe gaan deze onfortuinlijke Robinsons om met deze situatie en vooral hoe gaan ze om met elkaar? Geraken ze ooit weg van het eiland of wordt het hun graf? Of blijkt alles uiteindelijk toch niet zo dramatisch als het lijkt misschien?
Antwoord op al deze vragen krijgt u in deze absurde komedie. Een ‘schipbreuk’ ietwat anders dan alle andere.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Toitoi 

Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 3 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Stel u moet zeer dringend naar het toilet en de enige optie is een Toitoi (mobiel toilet) aan een bouwwerf. Gaat u of gaat u niet? Natuurlijk gaat u. Maar wat indien u als een totaal ander persoon terug buiten komt. Kan niet zegt u?
Dat dachten de personages in ‘TOITOI’ ook tot...
TOITOI is een komedie waarbij vrouwen het personage, karakter en tics van de mannen over nemen en vice versa. Een uitdaging voor elke acteur/actrice.
Decor: Een TOITOI.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
De Pillenkast 

Genre: Moderne sprookjeskomedie (voor grote mensen)
Voor: voor: 12 dames of heren + 1 verteller(ster).
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Wat zou u denken wanneer de pillen in uw huisapotheek een eigen leven zouden leiden? Of beter: wat zouden de pillen in uw huisapotheek denken van het leven dat u leidt?
Wat zou u zeggen wanneer Dafalgan, Prozac, Imodium, Rilatine, Dulcolax, Touristil en alle andere medicamenten met elkaar zouden kunnen converseren en in uw pillenkast een eigen leefwereld zouden hebben opgebouwd?
U verklaart mij gek en beweert dat dit enkel voor sprookjes is weggelegd? U kan gelijk hebben. Toch zou ik maar opletten wat u in het zicht van uw pillenkast uitspookt, al was het maar om te vermijden dat u hetzelfde lot zou ondergaan als die arme meneer Rozengeur. Zo niet schrijft men misschien ooit over u: 'Er was eens...!'

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Wachten 

Genre: Tragikomedie
Voor: 1 dame of 1 heer
Duur: 25 minuten


Korte inhoud
Een oude man zit in zijn huis op een stoel te wachten tot zijn kleindochter hem komt halen om te verhuizen naar een rusthuis.
Hij mijmert over het feit dat het hele leven een aaneenrijging is van 'wachten' op alles en nog wat. De mensen zijn gejaagd, hebben geen tijd meer voor een gesprek en daarenboven overal waar je komt moet je tegenwoordig een 'nummerke' trekken om je beurt af te wachten. We zijn geen mensen meer maar statistieken en numero’s.
Het ergste dat je echter kan overkomen is dat,  op een drukke zondagmorgen bij de bakker, de 'nummerkes' net op zijn en je als ouderling dit moet gaan uitleggen aan de winkeljuffrouw die erop staat om enkel die mensen te bedienen die een 'nummerke' hebben. Pijnlijk voor de man maar  amusant voor de toehoorders.
The sunday struggle for pistolets and croissants!

Decor: Geen.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Allergia 

Genre: Drama
Voor: 0 dames, 2 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Danny is allergisch aan kerstbomen, is zeven jaar gescheiden en gaat sinds geruime tijd elke dinsdag, terwijl Karel op zijn werk is, op de babbel bij Karels vrouw. Wanneer Karel dit te weten komt slaan de stoppen door, wat leidt tot dramatische gevolgen voor alle personages.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Mijn liefsten Jan 

Genre: Drama
Voor: 2 heren
Duur: 75 minuten


Korte inhoud
WO1, de Ijzer, een bomkrater tussen de twee linies. Het verhaal van Jan, een jonge Vlaamse soldaat die, door het bombardement en de beschietingen, moet schuilen in een bomkrater en Hans een jonge Duitse soldaat die, in de buik geraakt door een schrapnel, in dezelfde bomkrater ligt te sterven.
Het verhaal van twee jonge mensen die tegen wil en dank in de smerige oorlog terecht zijn gekomen en uiteindelijk als kanonnenvoer telkens opnieuw door hun meerderen naar de vijand worden gestuurd. Een brief van hun moeder brengt beide soldaten dichter bij elkaar en verbindt hen op een zeer speciale manier.
‘Mijn liefsten Jan’ is een realistisch stuk over twee jonge mensen tijdens WO1 die de waanzin van de oorlog aan den lijve ondervinden. Het doet ook nadenken over de absurditeit van elke oorlog. Het is een hard stuk met een hart, omkaderd met live muziek en projecties uit deze vuile oorlog.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Anne-Marie 

Genre: Realistisch drama
Voor: voor: 6 dames + 5 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Anne–Marie is het aangrijpende, grotendeels waar gebeurde verhaal van een veertigjarige vrouw met een mentale achterstand. Een zesjarig kind in het lichaam van een volwassen vrouw die een eigen wereld heeft opgebouwd en hierin leeft en beleeft. Een verhaal waarin bezorgde ouders trachten voor hun enig kind een goede toekomst te verzekeren na hun dood. Een verhaal waarin de drang naar geld en ondoordachte beslissingen leiden tot menselijke drama's. 'Anne–Marie' gaat over de onbegrensde ouderliefde voor een mentaal gehandicapt kind, dat uiteindelijk slachtoffer wordt van een wereld die haar niet begrijpt en waar zij als mentaal gehandicapte de speelbal wordt van hebzucht en onbegrip. 'Anne–Marie' is een sterke aanklacht tegen onbezonnenheid, nonchalance en misbruik van mensen door mensen voor eigen profijt. Een verhaal dat niemand onberoerd zal laten.

Decor: 2

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Beau 

Genre: Thriller
Voor: 3 dames, 2 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Beau is een psychopaat die er genoegen in schept om jonge vrouwen te ontvoeren, op te sluiten en er gedurende 3 dagen een luguber spel op leven en dood mee te spelen. Waarom doet hij dit?Wat speelt er in het warrige hoofd van de psychopaat? Hoe gaan zijn slachtoffers hiermee om? Zijn zij opgewassen tegen zijn moorddadige fantasieën? Overleven zij zijn hallucinant spel?

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Het Vandisselhuis 

Genre: Thriller
Voor: 8 dames, 7 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het Vandisselhuis is een ontmoetingsplaats voor psychiatrische patiënten. Zij kunnen er zich ontspannen, met gelijkgezinden praten en spelletjes spelen. Op een avond wordt een van de therapeuten vermoord, enkele dagen later een tweede. Inspecteur Pieters krijgt het dossier toegewezen. Aangezien er een seriemoordenaar aan het werk is, wordt tegen de klok gewerkt om de zaak op te lossen. Wie is, of zijn de moordenaar(s)? Is het een patiënt, een therapeut, iemand van de directie of moeten de moordenaar(s) elders worden gezocht? Welke goedbewaarde geheimen worden er binnen de muren van het Vandisselhuis bewaard? Aan Pieters om het op te lossen.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
#Hebikietsaanvanu 

Genre: Jeugdtoneel
Voor: 15 dames, 5 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het stuk speelt zich af in het naaiatelier op een kunstschool waar de richting kledingontwerp haar thuis heeft. Op nationaal vlak wordt een couturierwedstrijd uitgeschreven, waarbij de school werd geselecteerd om één modeontwerp(st)er af te leveren voor de finale. Een interne wedstrijd wordt georganiseerd waarbij de kledinglijn van één van de vijf couturiers zal mogen meedingen. Het geheel wordt op de voet gevolgd door een reporter van Flossy magazine die een ‘making off’ zal maken voor het modeblad. Vanuit andere afdelingen van de school worden vrijwilligers/modellen geronseld om deze kledinglijnen op de catwalk te showen. Een bont allegaartje komt hierop af, elk met zijn/haar verborgen agenda. Om de vrijwilligers de knepen van het modellenwerk onder de knie te laten krijgen, wordt miss België aangetrokken. De strijd kan losbarsten. De concurrentie is genadeloos. Sommigen gaan over lijken om te winnen.
De ware aard, achtergronden, gevoelens, gevoeligheden en kleine kanten van de personages komen naar boven en geven het verhaal dikwijls een aparte menselijke maar ook verrassende wending. En dan is er ook nog de klusjesdienst en de zusjes van Luna, die als een rode draad het verhaal op een ludieke manier doorkruisen.
Decor: Naaiatelier en catwalk.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens 
Casablanca 

Genre: Monoloog
Voor: 0 dames, 1 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Om 'Casablanca' te beschrijven geef ik u de commentaren van de KVVT–jury, die op zondag 26 oktober 2008, tijdens de prijsuitreiking van de nationale monologenschrijfwedstrijd, 'Casablanca' als eerste laureaat verkoos uit de 18, door Vlaamse Auteurs, ingezonden werken. Ik citeer: 'Casablanca' is een monoloog die vanuit een toevallige ontmoeting in een bar de vreemdste emoties los maakt. Een machoman ontmoet een schier onbereikbare vrouw. De auteur weet vanuit dit uitgangspunt een echte spanning op te bouwen met een verrassende ontknoping. Het overheersende element in die spanningsboog is het schitterend taalgebruik. Een weelde aan woordenschat, een barokke taal, een vloed van neologismen en turbotaal zitten in de tekst vervat. De monoloog is vlot geschreven met zeer groot gevoel voor taalgymnastiek. 'Casablanca' is een krachtige monoloog die een eenvoudig gegeven heel hoog optilt. Een sterk staaltje schriftelijke creativiteit.'

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens