Gelukkige verjaardag, Andy!

Drama voor 3 dames + 3 heren vertaald door Hedwig Cooremans

(origineel: ‘The Herd’ door Rory Kinnear)

Korte inhoud:

De familie wacht met ongeduld op de zwaar gehandicapte Andy, die in familiekring zijn 21ste verjaardag komt vieren. Ook Andy's vader daagt op, hoewel hij al jaren niets meer van zich heeft laten horen. De emoties laaien hoog op en leiden naar een onverwachte climax. Want het is Andy, die -hoewel we hem nooit te zien krijgen- er zal voor zorgen dat genade wordt verleend, zelfs al is het verleden vreselijk geweest.  

Dit familiedrama toont ons gewone, normale mensen in wie sommigen onder ons zichzelf ongetwijfeld zullen herkennen. Ze zijn grappig, zeer cynisch, soms ongenadig hard, maar bovenal hebben ze stuk voor stuk een groot hart. Tenslotte zijn ze in staat om het met mekaar over hun gemeenschappelijk verleden te hebben. Gemakkelijk is anders, want mensen kunnen mekaar de ergste dingen aandoen. 

Bij het opbouwen van de spanning gaat de auteur diep onder de oppervlakte, zonder zichzelf te verliezen in melodramatiek: deze mensen boeien van begin tot einde. Dat levert sterke karakterrollen op. Een uitdaging!