Busschots Frans

Contact en info:
Adres:
Houwstraat 109, 2580 Beerzel
Tel: 015/24.79.55
E-mail: [email protected]
Website: http://fransbusschots.wdj.be/hoofpag.htm
Website: www.fransbusschots.be

Papegaaien in actie                       NIEUW

Blijspel in drie bedrijven voor 6 mannen en 4 vrouwen
Eventueel met enkele figuranten
Korte inhoud:
De Papegaaien is een koninklijke toneelkring. Opgericht toen papegaaien nog erg populair waren, vooral sprekende papegaaien.
Vroeger speelde men vooral ernstige toneelstukken, de laatste tijd stukken die niet gek genoeg konden zijn. Zo kon de sterspeler Jeroen schitteren. Els wil zelf een stuk schrijven, maar daar is niet iedereen mee akkoord. Zeker Jeroen en de regisseur niet. En zo komen we bij een aantal gekke situaties. Maar Els haalt haar slag tuis. Ze schrijft een stuk over cowboys en indianen.
De rest vertellen we nog niet. Lees het stuk

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Papske wordt opa

Blijspel voor 5 dames + 4 heren door Frans Busschots en Louis Boonen
Korte inhoud:
De buurman rijdt alle dagen met de kinderwagen voorbij de deur van Jean die ook dolgraag opa zou willen worden, maar helaas: zijn dochters willen niet. Dan maar een list gebruiken. Maar ook dat lukt niet zo best. Dan toch maar eens iets anders proberen.
En lukt dat dan wel?

Beschikbaar in de digitale uitleendienst Een Verstandige Man 

Blijspel voor 5 dames + 3 heren door Frans Busschots

Korte inhoud: 
Joske is al over de dertig en heeft blijkbaar geen belangstelling voor vrouwen. Hij werkt op een boerderij en voelt er zich goed bij. Hij komt regelmatig bij Irma en Luc, een bevriend echtpaar dat in de buurt woont. Hij voelt er zich thuis. Twee vroegere schoolvriendinnen van Lita, de dochter van Irma en Luc, komen op bezoek. Neen, voor Fonske hebben ze geen belangstelling. Of toch wel? Volgens een oud plan zou uiteindelijk de ringweg rond het dorp afgewerkt worden. In het vooruitzicht van die werken die kortelings zouden beginnen, verkoopt de boer waar Joske werkt en enkele koeien. Het sigarendoosje waarin de boer dat geld bewaart, raakt zoek. Joske wordt van diefstal beschuldigd. Voor de twee schoolvriendinnen van Lita doet dit de deur dicht. Trouwen met een boerenknecht, nog tot daartoe, maar een dief? Blijkt dat dat die sigarendoos ergens tussen de zakken veevoeder gevallen was. De boer verontschuldigt zich, maar het kwaad is al geschied. Dan komt de melding dat de ringweg voor vele jaren uitgesteld is, zo niet definitief afgesteld. Joske zal de streek verlaten, men houdt niet van een dief, al was de betichting op onwaarheden gestoeld. Hij wil gaan werken bij zijn broer, een kleine zelfstandige. Maar zonder dat Joske het vermoedde is Inge, een van de twee schoolvriendinnen van Lita, smoor verliefd op Joske. Krijgt die liefde kans?

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Tante Fons 

Blijspel voor 4 dames + 4 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Fons was een eenzaat en door zijn manier van leven en kleding was hij zeker niet de persoon die door mooie vrouwen geliefd was. En van werken moest Fons niet veel hebben. Zo nu en dan een beetje karweien doen op het kasteel, maar meer niet.
Al jaren praat men over een omleiding rond het dorp, nu zou het er dan eindelijk toch van komen, zegt men. Maar wat doet de politiek met dit gegeven? Zijn het maar roddels, of heeft toch iemand echt belangstelling?
En dan komt Fons zonder huis te zitten. Ook voelt hij het kriebelen, zou het dan toch echte liefde kunnen zijn?

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Altijd prijs 

Blijspel voor 4 dames + 4 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Lowieke Plastron, de verantwoordelijke van een klein confectiefabriekje, is tevens Hofleverancier. Hij is er het hart van in dat men de overeenkomst verbreekt. Hij zal zijn fabriek moeten sluiten, vreest hij. Dit is erg omdat het kleine dorpje De Heuvels, dat naast de forellenkwekerij geen andere werkgelegenheid heeft. Men noemde De Heuvels altijd het “plastronnekesdorp”. Een vreemde snuiter, hij zegt dat hij een landmeter is, komt in het café “De Zevende Hemel” logeren. Hij is zeker geen toerist of landmeter of wat dan ook, maar wat dan wel? Rond die tijd komt de politie een grootscheepse huiszoeking doen in een vervallen schuur in de buurt van de forellenkwekerij. Jaren geleden zou men daar drugs gekweekt hebben, zegt men nu nog. Maar is de politie daar nu mee bezig? Wat zit erachter? Mieke wordt verliefd op Henry, de rare snuiter, maar Henry had al een aanbidster. Een man die fysisch onze koning kan zijn, maar dat komt in de tekst niet duidelijk naar voren, komt Lowieke troosten en dan verneemt men hoe alles in elkaar zit. Kan de overeenkomst als Hofleverancier nog hernieuwd worden en wat heeft dat allemaal met die vermeende drugsaffaire te maken? Jozef (de koning?) lost alles op. En wat gebeurt er met al die verliefde vrouwtjes? Een stevig, spannend verhaal met veel humor.
Decor: een landelijk café.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Prinsesje Veel-te-lui

Kindertoneel voor 2 dames + 5 heren door Frans Busschots (figuratie mogelijk)
Korte inhoud:
Prinses Annabel is helemaal niet actief meer. Een professor denkt dat het de luiziekte is.
Ja, maar wat doe je daar tegen? De koning is de wanhoop nabij. Hoe moet het nu verder?

Plots komt er een vreemde, maar mooie prins. Hij vernam van de vreemde ziekte van Annabel en wil die vreemde prinses eens van nabij bekijken.
Ook Esmeralde, het kruidenvrouwtje, wil prins Johan helpen.
Lukt het?

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

De Leeuwenmens

Jeugdstuk voor 2D+5H (of 4D+3H) +1J+1M (+3M fig)
door Frans Busschots

Avondvullend in 1 decor.

Korte inhoud:

Een professor vindt een gekwetste kleine leeuw. Dat komt goed uit want hij was net bezig met een project om leeuwen ook een mensentaal aan te leren. Hij lukt erin de leeuw de mensentaal aan te leren, maar er komen zoveel problemen bij kijken dat hij er zijn moed bij zou verliezen.

Gewoon alles overboord gooien en de leeuw aan zijn lot overlaten? Of doorgaan?

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Eliza, de Bruid 

Blijspel voor 5 dames + 3 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Tinneke trouwde met Jan, een droom van een kerel. Maar na jaren komt er sleet op de relatie. Herman, een schoolvriend van de lagere school zoveel jaren geleden, brengt Jan een bezoekje. Plots begint er bij Tinneke een klein vlammetje te branden. Maar het vlammetje wordt steeds maar groter. Ook de drie dochters van Jan hebben plannen.
Blijkt dat Herman een mooie zoon heeft en dat Eliza, de oudste dochter van Jan en Tinneke, voor die jonge man belangstelling heeft, maar is dat genoeg? Brengt Lulu de redding?
Jozef (de koning?) lost alles op. Maar wat gebeurt er met al die verliefde vrouwtjes? 
Een stevig, spannend verhaal met veel humor.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Chouchou 32 

Blijspel voor 4 dames + 4 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Ben heeft de ambachtelijke bakkerij van zijn vader overgenomen en zich in pralines gespecialiseerd en dit met groot succes.
De pralines Chouchou 32 zijn zeer gegeerd.
Jos en Steven zijn de twee werknemers van Ben. Beiden zijn verliefd op Mieke, zijn dochter.
Debbie is verliefd is Jos, maar die geeft aan Mieke de voorkeur.
Jos experimenteert een beetje met nieuwe creaties van pralines. En dat loopt soms verkeerd af. Zo komt er op zeker moment de politie bij te pas. Ook de vrouwelijke inspecteur van Volksgezondheid zorgt voor problemen voor Ben.
Het voortbestaan van de chocolaterie hangt aan een zijden draadje. Maar Steve weet raad.
Decor: een ambachtelijke chocolaterie.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Despotofsky Kasalt 

Blijspel voor 5 dames + 5 heren + 1 fig. door Frans Busschots

Korte inhoud:
Hij is een dagdromer, zei men. Iemand waarmee je niets kunt doen, die je altijd in de weg loopt. Daarom trok Despotofsky Kasalt de wijde wereld in, op zoek naar zijn wereld, zijn levensechte dromen. Maar zijn dromen bestonden alleen maar in zijn gedachten. Terug dus naar de wereld waar nog leven was, mensen terug leren begrijpen en terug.... Neen, dat lees je in het script van dit boeiende toneelwerk. Een sterk verhaal, fijne humor en rake typeringen.

Van dit stuk bestaat ook een tweede versie voor 4 dames + 3 heren + 1 meisje
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Een vurige man 

Blijspel voor 6 dames + 5 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Na een avondje stappen en een avontuurlijke rit met de auto, komen Jean–Paul, Ilse, Herwig en Marie–Lou in de hel terecht. Herwig blijkt dood te zijn en aan zijn lichaam ontbreekt een en ander. Geen nood: Jérome zal dat wel oplossen, in het slechtste geval komt Herwig in het magazijn met wisselstukken terecht. Wie een nieuwe voet of zo nodig heeft, moet toch ook geholpen worden. De duivel wordt verliefd op Marie–Lou. Maar die wil Herwig, die ondertussen hersteld is, trouw blijven. Hun eerste werkdag als leerling–vuurmaker loopt slecht af voor Jean–Paul en Herwig: een ontploffing vernielt het grote vuur in de hel. En in de keuken lukt het hen ook niet, met als gevolg dat de duivel hen liever kwijt is. Zij zullen worden verbannen naar een ander deel van de hel waar het minder plezant is. Terug naar de aarde zou de oplossing zijn, maar het autootje waarmee ze gekomen zijn, is in de prak gereden. Of is er toch een oplossing? De duivel is echter niet te onderschatten. Hem verschalken zal niet eenvoudig zijn. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Engelenhaar 

Blijspel voor 5 dames + 6 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Rikske en Fikske genieten van een vrije avond tijdens de jaarlijkse kermis. Ze hebben meer dan een pintje te veel op en willen een bepaalde kermisattractie eens uitproberen. Maar het loopt verkeerd af. Zonder dat zij het willen, komen ze in de hemel terecht. Omdat Sint–Pieter van een ladder is gevallen en de poort een tijdje onbewaakt is geweest, komt er allerlei volk binnen. Daar moet iets aan gedaan worden. Er wordt een examen voor reserve poortbewaakster uitgeschreven. Omdat de gezondheidstoestand van Sint–Pieter nog slechter wordt, komt er zelfs van dat keurige examen niet veel in huis. De chef van de veiligheid regelt dat wel op zijn manier. Nood breekt wet. Is er in de hemel plaats voor liefde tussen twee mensen? Verrassend genoeg komen Rikske en Fikske twee vrouwen tegen. Wordt dit het einde of het begin van een nieuwe relatie?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Ik wil koning worden 

Blijspel voor 3 dames + 3 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Prins Harry wil koning worden, maar wil zijn vrijheid er niet voor opofferen. Wanneer de koning, zijn oom, verongelukt met de moto, wordt zijn vader koning. Hij moet zich voorbereiden op zijn komende taak. Hij moet zelfs een vrouw zoeken, en daar moet hij niet veel van weten. Hoe zoek je nu als prins een geschikte vrouw? Anne–Marie, een paleisbediende, zal wel een handje helpen. Of heeft zij meer ambities? Een blik achter de schermen van een denkbeeldig koningshuis. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Liefde bij de Papoea's 

Blijspel voor 2 dames + 4 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Frans is inspecteur bij de belastingen en wordt door zijn vrouw Elisabeth (Eli) meegesleept naar Wamena, een stadje bij de Papoea's. Het klimaat lijkt haar uiterst geschikt om Frans tot een beetje noodzakelijke seks te bewegen. Zij wil namelijk een kind van Frans, die daar niet zo voor te vinden is. Maar Frans wordt langs alle kanten opgepept, zelfs door een bevriend koppeltje. Met die vrouw had Frans vroeger het een en ander meegemaakt. Ook de hotelbediende van hotel Koteka is voorstaander voor een beetje seks, al wil hij zeker goede maatjes blijven met Eli. Zo eens een blanke vrouw in je buurt hebben, al is het maar voor even, lijkt hem wel een feestje waard. Eli geniet van de meer dan gewone belangstelling, maar wat doet Frans? Een prachtig blijspel in de sfeer van de Papoea's, een van de laatste volkeren met een primitieve levensstijl. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Liefde in de bergen 

Blijspel voor 5 dames + 4 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Een vervallen hotelletje in de bergen met enkele rare bewoners. Joachim en Anja runnen samen het hotelletje. Hun relatie is echter niet van die aard om alles vlot te laten verlopen. En dan heb je de nietsnut Werner, die er een eigenaardige hobby op nahoudt. De berggids Bern is ook al zo een rare snuiter. Allemaal verdachte figuren, vinden de twee vrouwelijke politieagenten. Herman en Claire komen 'toevallig' in het hotelletje terecht. Liefde in de bergen. Ja, maar wat gaat daar allemaal aan vooraf? Een spannend verhaal in 5 taferelen over echte 'typetjes' en de ...liefde!
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Lowieke patat 

Blijspel voor 3 dames + 4 heren (of 4D+3H) door Frans Busschots

Korte inhoud:
Lowie en Jef wonen samen in de ouderlijke boerderij. Sinds het overlijden van de moeder gaat het niet meer best met de boerderij en ontstaat er een financieel probleem.
Men boert nog op de oude manier en dat brengt niet zo veel op. Daarbij komt dat Lowieke, die gestudeerd heeft, maar niet zo een harde werker is, en alles nogal aan de plezante kant opneemt. De geldzorgen nemen toe. Lowie experimenteert met een bepaald soort aardappelen en men stuurt een inspecteur van de Volksgezondheid naar de boerderij. Is dat allemaal wel wettelijk, dat geëxperimenteer met voedsel?
De problemen spitsen zich toe en dat leidt soms tot vreemde toestanden tussen de broers. En wanneer men bijna geen uitzicht meer ziet, komen Anja en Cindy zich in de debatten mengen. Hoe loopt dit af.
Decor: de binnenkoer van de boerderij van Lowieke en Jef.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Ne schone zwarte 

Blijspel voor 3 dames + 4 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Het botert niet zo best in de ploeg van FC Den Hoek. Joske is de ‘ster’ van de ploeg, maar bakt er eigenlijk niet zo veel van. Toevallig komt er een zwarte straatjongen voorbij: Jo. Blijkt dat hij wel balgevoel heeft en best een balletje kan trappen.
George is de nieuwe eigenaar van de voetbalploeg. Hij heeft in Afrika goed verdiend en zal nu, op zijn oude dag, in België bedrijven opkopen en zo zijn patrimonium uitbreiden. Anja is zijn mooie maar verwende dochter. Louise is haar vriendin. Samen vinden zij dat Jo, de nieuwe speler, best wat meer aandacht verdient. Omdat Jo een uitstekende spits blijkt te zijn, ontstaat er jaloersheid bij sommigen. Ronny, de trainer, vindt dat Jo best wat verzorgder mag zijn en beter gekleed mag rondlopen. Tussen Joske en Jo botert het niet al te best. Het rommelt in de ploeg. George besluit daar wat aan te doen, maar dat wordt niet eenvoudig. Jo ontvangt een brief van zijn moeder: hij zou een erfenis gekregen hebben, na het overlijden van oom Bongo. Dat is echter het minste van zijn zorgen. Hij is met hart en ziel bij de ploeg betrokken. Door al de heisa beslist hij echter om toch de club te verlaten. Maar hij is ondertussen ook verliefd geworden en staat voor een dilemma. Wat krijgt voorrang?
Decor: de zijkant van een oefenveld van een voetbalploeg
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Oma geeft katoen 

Blijspel voor 3 dames + 5 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Frans en Amalie leven gelukkig in hun huisje. De inwonende dochter Stans, waarvan de man niet meer bij haar woont, heeft een tienerdochter, Lita.
Wanneer Frans overlijdt zit Amalie even in de put. Maar dan verlangt ze weer naar iemand die haar voeten kan verwarmen.
Oude vrienden en andere kandidaten melden zich. De ene maakt al meer kans dan de andere. En bijna wordt een deal gesloten.
Ook Stans voelt opnieuw belangstelling voor een man. Luuc staat plots op de eerste rij.
Lita heeft een vriend gevonden via internet, maar zal die lang meegaan?
Decor: Een woonkamer.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Een platte band 

Komedie voor 4 dames + 2 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
De adellijke familie Van Tweesprong is op sterven na dood: het kasteel is vervallen en zelfs de kikkers zijn uit de vijver gevlucht, op zoek naar vruchtbaarder oorden. Personeel vinden blijft dan ook een groot probleem. De oude tuinman is de enige die er nog rondscharrelt. Armoede troef dus. Het verandert een beetje wanneer de oude buurvrouw Katrien een handje komt helpen, al is ze meer stoorzender dan wat anders. Ze zorgt in ieder geval voor de plezante noot. De professor, de heer des huizes, die een beetje gek is en zijn echtgenote die als operazangeres een centje bijverdient, zijn de belangrijkste bewoners. Ben, de zoon, studeert voor chirurg en de dochter is advocate. Beiden zijn ze slechts sporadisch thuis. Wanneer Anja, een toekomstig verpleegstertje, schijnbaar toevallig langskomt, start dit boeiende verhaal over vervallen adel en hun escapades. Wat heeft Anja met de bewoners van het kasteel te maken en is Ben wel echt de zoon van de kasteelbewoners? Liefde tussen Ben en Anja zou voor heel wat verwarring kunnen zorgen. En wat heeft een platte band met dit verhaal te maken?

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Gevraagd: mooie man 

Komedie voor 6 dames + 5 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Gerarda, een oude vrijster, wil nog voor haar dertigste verjaardag een man vinden. Haar jongere zus en diens vriendin willen haar daarbij helpen en plaatsen een advertentie in een seksblad. De kandidaten melden zich aan voor een eerste selectie. Eén van de kandidaten wordt sterk aanbevolen door zijn moeder. Vanaf dan is er corruptie in het spel. Uiteindelijk is het de underdog van de kandidaten die met Gerarda aan de haal gaat.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Koekoek, een ei! 

Komedie voor 5 dames + 4 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
In het rustige en wat afgelegen dorpje Zonnebroek gaat alles zijn gewone gangetje. En toch. De kleuterklassen blijken plots overbodig en alleen de oudere bevolking schijnt nog zin te hebben in het leven. Wat is er eigenlijk aan de hand, of beter: 'Is er iets aan de hand?' De burgemeester heeft het demografische probleem besproken met zijn Brusselse partijgenoot en die stuurt een deskundige. De jeugd moet terug actief worden en vrijen, is zijn advies. Maar hij maakt er een potje van. In de plaats van alles analytisch te benaderen, komt er alleen maar herrie van. Dat heeft echter gevolgen voor iedereen. Ook voor de burgemeester. Hij had heimelijk gehoopt op een vrolijke vrijster, maar dat kan wel eens tegenvallen. Dat de jeugd in opstand komt is normaal, maar of het zo brutaal moet, is maar de vraag. Een hoge piet van de politie komt alles op papier zetten en de nodige processen maken, want wat er allemaal gebeurt in Zonnebroek, kan echt niet door de beugel. Heel het gebeuren speelt zich af in het gemeentelijke park, dat de burgemeester zo een beetje als zijn achtertuintje beschouwt. De rake typeringen van de spelers maken er een boeiend spektakel van.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Nonkeltje 

Komedie voor 3 dames + 4 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Gaston is een braaf 'nonkeltje', iemand die door ieder–een en alles misbruikt wordt en zeker door Gerda, zijn vrouw. Gaston overlijdt tijdens een fietstocht. Normaal zou nu een treurige begrafenis volgen want Gerda hield zielsveel van haar man, maar een firma Heavenfrost, bewaart de lichamen van overledenen en dit door middel van moderne technieken. Zo kunnen personen, na jaren, terug levend hun plaats in de maatschappij innemen. Els, de vertegenwoordigster van Heavenfrost komt regelmatig centen ontvangen en vertelt telkens over Gastonneke, wat doet vermoeden dat zij op hem verliefd is. Lowieke, de fietsmaat van Gaston, heeft zijn plaats inge–nomen en Jean, die zo wat de tuinman is, kwam net te laat bij Gerda. Heavenfrost doet het financieel niet zo goed en de kans is groot dat Gastonneke nooit meer levend terugkomt. Maar als Gastonneke terug zou komen, hoe moet het dan met Lowieke en Jean? Misschien komt hij terug als een totaal ander man. Of Gastonneke terugkomt en hoe dit verhaal verder afloopt, lees je best in de toneelbrochure.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Trouwen met mijn vrouw? 

Komedie voor 7 dames + 2 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
De grote liefde tussen Herman en Carine duurde maar even. Na de geboorte van de tweeling beslisten Herman en Carine om vreedzaam uit elkaar te gaan. Iedere partner zou één van de kinderen meenemen en opvoeden. Eens ze wat groter werden, zouden de kinderen elkaar kunnen ontmoeten en eventueel zelfs van ouder verwisselen, indien ze dat wensten. Maar Carine verhuisde naar Australië en scheen geen aandacht meer te hebben voor die afspraak. Dankzij James, de butler van Carine, geraken de twee meisjes Kim en Jill met elkaar in contact. Omdat ze een eeneiige tweeling zijn, lijken ze veel op elkaar en kunnen Kim en Jill hun plannetje uitvoeren. Misschien is het hun bedoeling de twee, Herman en Carine, terug bij elkaar te brengen, maar misschien ook niet. Eigenlijk willen ze hun ouders ook straffen voor het onrecht dat zij hun hebben aangedaan. De ouders waren akkoord om te scheiden, maar hebben de kinderen dan geen rechten? Ook James en de oppas van Jill doen hun duit in het zakje. Hilarische toestanden en een verrassend slot.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Vogel 

Komedie voor 4 dames + 6 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
De oude lindeboom op 't pleintje moet weg. Er komt een fonteintje, maar de werkman van de gemeente Zonnebroek heeft er enkele constructiefouten gemaakt. Rond dat fonteintje bloeien enkele liefdesrelaties: Anneke met I.T, Trees met Herman en Luc met Flip. Maar een computerman schijnt er anders over te willen beslissen. Toch is en blijft Vogel de rare snuiter die alles kleur geeft. Maar wie is toch die Vogel?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

't Was toch mijn leven 

Tragikomedie voor 3 dames + 6 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Fons heeft het allemaal in zich om carrière te maken.
Hij heeft goed gestudeerd en beschikt over vele talenten.
Maar Fons heeft een eigenzinnige kijk op de wereld. Hij is een recht-door-zee- man. En dat trekt wat ongelukjes aan. Fons is en blijft echter de echte optimist. Zelfs wanneer hij verneemt dat hij maar een korte tijd meer te leven heeft, behoudt hij zijn goede humeur.
Hij bereidt zijn afscheid voor. Wanneer hij overlijdt stelt men vast dat zijn levenswerk niet af was.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De huurmoordenaar 

Tragikomedie voor 3 heren door Frans Busschots
Duur: 20 min.

Korte inhoud:
Een oude man zit op een bankje in het park, schijnbaar onschuldig en toevallig, en geniet van het avondzonnetje. Een jonge man die passeert blijkt geen onbekende te zijn voor de oude man. Ook een oudere zwerver praat even met de oude man. Een van de drie is een huurmoordenaar. Wie? En wat gebeurt er in die avondzon in de buurt van het bankje?

Uitgegeven bij ALMO

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

De koning van de honden 

Tragikomedie voor 2 dames + 3 heren door Frans Busschots
Duur: 25 min.

Korte inhoud:
De koning van de Honden handelt over de relaties van etnische groepen in een bepaald land. De koning behoort tot de grootste groep en wil zijn gezag handhaven. Daarom wil hij de minderheidsgroepen weg uit zijn land of toch zo danig verzwakken zodat ze geen bedreigingen meer kunnen zijn. Zijn raadsman Jona, heeft het goed begrepen en helpt uitstekend. Onder het voorwendsel om op iedere berg een monument voor de koning te willen oprichten, worden de minderheden die daar en in die omgeving wonen, door parlementaire groepen verjaagd. Han, het vrouwelijke raadslid beseft maar al te goed wat er aan het gebeuren is en verzet zich tegen deze plannen. Alles loopt gesmeerd totdat er wat gebeurt met het dochtertje van de koning.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Een familie 

Tragikomedie voor 2 dames + 3 heren door Frans Busschots
Duur: 20 min.

Korte inhoud:
Joeri en Tanja zijn naar het Westen geëmigreerd. Wat eerst allemaal rozengeur en maneschijn leek, veranderde in bittere miserie. Ook met de kinderen ging het niet goed. Pjor, de oude grootvader, bezoekt zijn zoon Joeri die hem in zijn geboortedorp eigenlijk had moeten opvolgen. Hij probeert alles een positieve wending te geven. Lukt dat?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Gescheiden van tafel en bed 

Tragikomedie voor 4 dames + 6 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Op aandringen van de twee kinderen, en teneinde een definitieve echtscheiding te vermijden, hebben hun ouders een scheiding van tafel en bed met wederzijdse toestemming aangegaan. Dit betekent dat iedereen zich zal moeten aanpassen aan het nieuwe systeem, een nieuwe vorm van samenleven. Dit blijkt echter niet zo eenvoudig te zijn. Wanneer beide ouders dan op zoek gaan, ieder volgens zijn ideeën, naar een invulling van een eigen nieuw leven, levert dit opnieuw onverwachte situaties. Het slot van het stuk wil vooral op een sensibiliserende manier getuigen van de traumatische gevolgen bij kinderen, geïntegreerd op een kunstzinnige manier.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Honderd jaar later 

Tragikomedie voor 7 dames + 9 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Twee liefdesverhalen met dezelfde onderwerpen en gespeeld door dezelfde acteurs, waarvan het ene verhaal zich afspeelt in 1920 en het andere in 2020, worden met mekaar verweven. Wat bracht honderd jaar aan veranderingen in de menselijke relaties? Dit toneelwerk met vlotte en humoristische dialogen, biedt een klare blik op al die heisa rond het millennium.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Ik ben Bruno, 50 Jaar 

Tragikomische monoloog voor 1 heer door Frans Busschots
Duur:  45 minuten

Korte inhoud:
Bruno is 50 jaar en blikt terug op zijn bewogen leven. Bewogen met veel vriendschap en vele rake momenten die zijn leven tekenden. 50 jaar en nu?

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Medard, de clochard 

Tragikomedie voor 4 dames + 3 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Medard maakt aan de unief kennis met Kathleen, maar de familie van Kathleen wil van de relatie niet weten. Wanneer Kathleen in verwachting geraakt, vindt haar familie dat een abortus nodig is. Medard en Kathleen vluchten naar Parijs, waar ze bij de clochards terechtkomen. En tussen de kartonnen dozen wordt hun kind geboren. De familie van Kathleen is haar op het spoor en een detective praat met haar. De volgende morgen wordt Kathleen uit de Seine opgevist: zelfmoord. Haar kind wordt door de sociale dienst meegenomen. Wanneer Medard verneemt dat zijn ouders ziek zijn, keert hij terug naar huis. Na de dood van zijn ouders blijft hij in het ouderlijk huis wonen. De zusters van Medard vinden zijn aanwezigheid in het dorp een schande en besluiten om het ouderlijk huis en de aanliggende gronden te verdelen. Zo hopen zij dat Medard definitief naar Parijs vertrekt. Maar dan komt Julia op de proppen. Zij is de zuster van Tist, een goede vriend van Medard. Het ouderlijk huis wordt verkocht, maar aan wie? Tist is te weten gekomen wat er van het kind van Kathleen en Medard geworden is. Ook Julia gaat een duurzame relatie aan, maar met wie?

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Met zeezicht 

Tragikomedie voor 3 dames + 4 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Drie terminale kankerpatiënten (Louis, Benny en Luc) brengen hun laatste dagen door op de zesde verdieping van ziekenhuis 'Met Zeezicht.' De ene dag verloopt alles beter dan de andere, maar ze weten dat hun einde niet ver meer weg is. Blijven hopen of het einde versnellen? Wat heeft het nog voor zin? Is er nog hoop? Een nieuwe medicatie, kan dat nog de redding brengen? Maria brengt de vrolijke noot. Zij gelooft nog in het leven, wil zelfs vrijen met Louis. Maar kan zoiets wel in 'Met Zeezicht'? Een journaliste komt de drie mannen interviewen . Hoe kijken zij naar hun naderende einde? De dood van Benny brengt Louis helemaal uit zijn evenwicht. Er nu een einde aan maken, waarom ook niet? Het boek dat Louis schrijft over zijn leven, zal nooit af geraken. Maar, wie ligt daar wakker van? Een verhaal over echte mensen en hun einde. Is blijven geloven in het leven wel zinvol?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Ons moeke 

Tragikomedie voor 2 dames + 2 heren door Frans Busschots
Duur: 20 min.

Korte inhoud:
Gerda keert na een jaartje terug naar de echtelijke woning. Ze is hoogzwanger en brengt haar vriend Antonio mee. Vermits er nog een slaapkamer vrij is, stelt Antonio voor om ook zijn jong vriendinnetje Joke te laten inwonen. Maar dan gaan de poppetjes aan het dansen.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Zeg maar ja tegen het leven 

Tragikomedie voor 2 dames + 1 heer door Frans Busschots

Korte inhoud:
Dit is het verhaal van Els, Jan en hun dochter Hilde. Een belangrijk stuk uit hun leven wordt in 22 scènes weergegeven. De toevallige kennismaking tussen Els en Jan, hun droom om van hun leven iets moois te maken en het resultaat. Voor Els is liefde opoffering, veel geven, tevreden zijn met weinig krijgen en zo gelukkig zijn. Van het leven houden. Zeg maar ja tegen het leven, zegt Els. Maar Jan heeft een bredere kijk. Hij is echtelijk niet zo trouw als Els en dat leidt tot echtelijke problemen en zelfs een scheiding. Wanneer Els het niet meer zo best ziet zitten, komt Hilde, hun dochter, ter hulp. Komaan, mama, we gaan er voor.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De droom van Benneke 

Toneelspel voor 2 dames + 2 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Ben hoopt op mooie geschenken. Grootmoeder zegt dat alleen geschenken die onder de kerstboom kunnen liggen, kunnen verwacht worden. Eigenlijk denkt Ben ook aan zijn papa, die al enkele jaren niet meer bij zijn mama woont. De drankzucht van Jean, de vader van Ben, lag aan de oorzaak van die scheiding en zeker het auto–ongeluk dat daar op een dag het gevolg van was. Ben droomt van Maria, Jozef en het kindje Jezus. Zijn moeder is Onze–Lieve–Vrouwke en zijn papa Sint Jozef. De volgende dag heeft Ben erge hoofdpijn, maar misschien gaat zijn wens wel in vervulling.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De Kerstavond van Laida 

Toneelspel voor 6 dames + 6 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Op een eiland komen rijke buitenlandse toeristen Kerstmis vieren. Van boven in de bergen kijken Laïda en Fenn naar de drukke haven wanneer de laatste boot aanmeert. Fenn plaagt zijn blinde zuster wanneer ze vraagt wat er allemaal gebeurt. Carlo, de leurder en zijn zwangere vrouw stappen aan land. Ze zoeken onderdak maar nergens krijgen ze een plaatsje om te slapen. Laïda en Fenn gaan op zoek naar het kindje en dan gebeurt er iets wonderbaars. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De reis naar de zon 

Toneelspel voor 2 dames + 2 heren + 1 meisje (10 j.) door Frans Busschots
Duur: Eenakter, ca. 20 min.

Korte inhoud:
Jos is ongeneeslijk ziek, het einde is in zicht. Hij heeft beslist om uit het leven te stappen. Zijn vrouw heeft meer dan genoeg ongeneeslijke kwaaltjes en vindt dat ze daarmee niet kan blijven leven. Samen uit het leven stappen lijkt dan ook een goede beslissing. Zeker de dochter Debby raadt dit aan.
De vertegenwoordiger van het agentschap 'De reis naar de zon,' dat overal te lande dergelijke uitstapverzoeken behandelt, komt op bezoek voor de regeling van de laatste details. Als hij weg is ontstaat er een discussie tussen man en vrouw. En dan komt Anneke, hun liefste kleinkind, die oma vraagt om nog even het touwtje vast te houden, zodat ze touwtje kan springen. De vrouw twijfelt aan haar beslissing om uit het leven te stappen.
Decor: twee zetels naast elkaar, richting zaal. Een tafeltje met daarop enkele foto’s die neergelegd zijn (foto omgekeerd), een tafeltje met een goudvis (kan ook van plastiek zijn).
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De verloren zoon 

Toneelspel voor 5 dames + 3 heren + 1 fig. door Frans Busschots

Korte inhoud:
Luc is een harde werker en wil later het bedrijf van zijn vader overnemen. Ben daarentegen is een losbol en ziet alles langs de vrolijke kant, maar aan werken denkt hij niet veel. Het vlot niet zo best tussen Luc en Ben. Om uit de impasse te geraken stelt Ben voor om het bedrijf te verlaten. Na vele jaren als zwerver geleefd te hebben, keert hij terug naar huis. Daar is ondertussen wel het een en ander veranderd. Zijn vroegere verloofde Anja is met Luc verloofd en het bedrijf heeft nu ook een andere activiteit ontwikkeld. Eigenlijk eerder bij toeval. Anderzijds is Ben niet zo welkom als hij dacht. Vergeten en vergeven is niet iedereen gegeven. Hoe moet het nu verder? Uit een onverwachte hoek komt plots de oplossing, of toch niet helemaal?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Jeugd van tegenwoordig 

Toneelspel voor 6 dames + 4 heren door Frans Busschots

Korte inhoud: 
Vader heeft het druk met zijn carrière en moeder heeft het te druk.
De relaties in het gezin zijn verstoord. De kinderen krijgen te weinig aandacht.
Vooral de zoon ziet het thuis niet meer zitten. Toch komt er nog een onverwachte oplossing voor het probleem.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Koning Regenboog 

Toneelspel voor 6 D + 6 H + 6 meisjes + 6 jongens door Frans Busschots

Korte inhoud:
Koning Regenboog is ten minste een klein beetje hoogmoedig.
Hij alleen kan een regenboog maken en daarvoor heeft hij niemand nodig, zegt hij. De Weermaker wordt door Koning Regen en Koning Wind onder druk gezet. Zij willen dat Koning Regenboog terug met beide voeten op de grond komt. Zo zal men Koning Regenboog straffen door een voor een de kleuren van de regenboog weg te nemen.
Een hele intrige volgt, want ook Regenboog heeft zijn vriendjes. Zelfs de Wolkjes en de Zonnestralen komen hem troosten. Komt alles nog goed?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Love Story 

Toneelspel voor 3 à 6 dames + 11 à 15 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Van een internationaal organisme (Unesco,…) krijgen twee jonge mensen de opdracht om gedurende een wereldreis reportages te maken over "hoe kinderen leven in bepaalde regimes, kunnen kinderen overal gelukkig zijn?"
Er ontstaat echter een liefde-haat relatie tussen de argeloze fotograaf en de lieve journaliste. Met tal van liedjes en dansjes in de verschillende werelddelen.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Prom-O-sie 

Toneelspel voor 3 dames + 6 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Ilse: bediende van de personeelsdienst, 25 jaar, mooi, eenvoudig | Alice: vrouw van Frans, 44 jaar | Fien: vrouw van Fons, 46 jaar | Fons: magazijnbediende, levensgenieter, 45 jaar | Erwin: magazijnarbeider, 30 jaar, is altijd bezig ook al doet hij niets | Jeroem: Chef van het magazijn, 40 jaar | Frans: 47 jaar | Bruno: zoon van Fons en Fien, 26 jaar, student | Manu: de nieuwe directeur, 45 jaar.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De koning van Kathmandu 

Volkstoneel voor 3 dames + 7 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Het verhaal speelt zich af in de Nepalese sfeer. Bir keer na jaren terug naar zijn geboortestreek. De oude sjacheraar Rudra meent Bir te herkennen. Heeft Bir destijds de zuster van Tara, de dorpsgodin, vermoord? Was hij daarom niet gevlucht? Voor de zoveelste keer in zijn leven wilde Bir de mensen helpen, hun leven aangenamer maken. Maar intriges, tradities en eigenbelang beletten het hem. Bij zijn terugkeer werd hij bejubeld en geprezen, zelfs door de dorpsraad, maar nadien met de dood bedreigd. Gelooft er dan echt niemand meer in hem? Tara, misschien?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het dagboek van Fientje 

Volkstoneel voor 24 dames + 17 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Fientje wordt honderd jaar en dat moet worden gevierd. In dertien taferelen blikken we terug op het rijke leven van deze eenvoudige volksvrouw. De geboorte, de schooltijd, de eerste liefde, haar huwelijk, de fabriek, de oorlogsjaren, de gouden jaren... enzovoort. Als honderdjarige geeft Fientje commentaar bij het ganse gebeuren. De kleine menselijke kanten van het leven worden even uitvergroot. Een lach en een traan. Beklijvend toneel!
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De ezel 

Kersttoneel voor 8 dames + 6 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Jozef en Maria verplaatsen zich naar Bethlehem voor de volkstelling. Om die lange reis te kunnen maken moet Jozef eerst een ezel gaan kopen. Hij koopt een verstandige ezel en dat blijkt meermaals uit het verhaal. 
Tal van problemen onderweg: een roofoverval, geen plaats in de herberg enz. 
Tot slot wordt Jezus geboren in een verlaten schaapsstal.
De drie ezels blijken met elkaar te kunnen praten (de mensen verstaan hun niet) en dat leidt tot tal van grappige toestanden. 
Een origineel verhaal voor het hele gezin in de kerstsfeer.
Decor: landschap in de bergen
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De Brug 

Jeugdtoneel voor 5 dames + 5 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Het verhaal speelt zich af in een streek in Schotland in de buurt van Fort Williams. Een grillige rivier belet de vlotte communicatie tussen twee volkeren, zeg maar clans. Al is die communicatie niet direct het belangrijkste waarmee men bezig is.

De gouverneur van de provincie wil toch dat de brug er komt. Sommigen, die tegen de brug zijn, beweren dat de gouverneur handelt uit eigenbelang. En daarmee komt de politiecommissaris ook in dit verhaal zijn intrede doen.

Sommige stoere jonge mensen komen regelmatig zwemmen in de rivier, anderen springen van de ene rotsblok op de andere. Zo ontmoet Ray Lita, eentje van de andere clan. Maar zo vlot verloopt ook dat niet.

De vraag is: komt de brug er of komt ze er niet? Jeugdige contestanten willen alles saboteren. Uit idealisme of uit verveling. Maar eigenlijk moet die brug er toch niet komen, vindt men.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De Foods 

Jeugdtoneel voor 12 meisjes + 9 jongens door Frans Busschots

Korte inhoud:
Foods Belgium is al vier generaties een gewaardeerde producent van snoepjes en koekjes. Een goed draaiend bedrijf.
Aangespoord door een Afrikaanse vriend wil Luc, de directeur van Foods, een koekje produceren dat dankzij een Afrikaans knolgewas als additief een veel grotere voedingswaarde heeft en meer vitaminen bevat.
Eerst was Luc ertegen, maar als dat de honger uit de wereld kan helpen, of toch ten minste een klein beetje minder honger in de wereld, is hij gewonnen voor dit nieuwe product.
Na wat problemen wordt de productie met succes geproduceerd, maar dan komen de tegenslagen, de ene na de ander. Is het tegenwerking of sabotage?
Om wanhopig van te worden. Luc weet niet wat te doen. Opgeven is het bedrijf redden, doorgaan is misschien het bedrijf verliezen en ook de productie van de koekjes.
Toch zal hij een keuze moeten maken.
Decor: zetstukken die gedurende de ganse voorstelling kunnen blijven staan. Alleen de aankleding dient drie keer aangepast te worden.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De jockey

Jeugdtoneel voor 4 meisjes + 9 jongens door Frans Busschots
Alternatieve bezetting mogelijk

Korte inhoud:
Dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten.
In een Afrikaans land waar regelmatig kameelwedstrijden georganiseerd worden, zijn de lokale chefs alleen geïnteresseerd in winnen, geld en prestige. Drugs en andere verboden producten worden vlot toegepast. Dit zowel op dieren als op de jockeys. De jockeys worden ook vlot geschaakt bij andere stammen en tal van medicatie wordt op hen toegepast zodat de jockey klein blijft en beperkt in gewicht.
De politie komt alles op het spoor. Er volgt een harde strijd. En wat gebeurt er dan met de jockeys? De macht van het geld in een woestijnland.
Een hard verhaal met de nodige humor.
Decor: een tent in een vallei in de woestijn
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het lelijke prinsesje 

Jeugdtoneel voor 4 dames + 5 heren (+ fig.) door Frans Busschots

Korte inhoud:
Na jaren wordt er in het paleis een tweeling geboren. Grote vreugde, maar... Het tweede prinsesje is veel te lelijk om een echte prinses te kunnen zijn en moet maar op de boerderij van boer Hogeboom gaan wonen, vindt koning Rudolf. Na jaren wil de oude koning zijn fout herstellen en mag Leentje, het lelijke prinsesje, in het paleis komen wonen. Maar Leentje houdt zo van haar varkentjes, die ze leerde dansen. Ook prinses Annabel wil van de komst van Leentje niks weten. En wanneer ze op een avond een gesprek van de koning met mevrouw Hogeboom afluistert, beslist ze Brutus, een oude boosdoener in te schakelen. Maar...alles komt wel goed!
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Josh 

Jeugdtoneel voor 6 dames + 5 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Wanneer Mary, de moeder van Josh overlijdt, is hij wees en niemand van de familie wil hem adopteren. Ten slotte zullen zijn grootouders voor hem zorgen. 
Maar dit is niet het gepaste gezin voor Josh. Oma is wel lief, maar opa vindt het best dat Josh niet naar school gaat en er maar van profiteert. Trouwens, opa Joseph zal er wel voor zorgen dat hij het door de aanwezigheid van de jongen, veel gemakkelijker zal hebben
Ondanks tal van tegenslagen zal Josh zijn wil doorzetten. 
Hij wil slagen. En Eileen zal hem helpen. Lukt het?
Decor: zetstukken: begraafplaats, berglandschap. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

10 toneelstukjes voor lager onderwijs 

Jeugdtoneel door Frans Busschots

Korte inhoud:
Tien korte toneelstukjes voor leerlingen van het lager onderwijs, kinderen met veel fantasie en creativiteit. De stukjes duren afzonderlijk 5 à 10 minuten; samen vullen zij gemakkelijk een hele avond. Zo kan iedere klas bijvoorbeeld een stukje inoefenen, het aantal sprekende rollen mag aangepast worden, en wie geen tekst heeft, kan zich als figurant uitleven. De titels van de stukjes: Atlantis, De Magische Steen, De Mooie Prinses, Dromen, Leven of Dood, Mijn Glazen Bol, Roodkapje, Nonkeltje Spook, De Laatste Vraag, De Leugenaar.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De grote reis van Bobo 

Musical voor 7 dames + 10 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Een frisdrankgigant organiseert een wedstrijd in de vorm van een grote reis. Aan die wedstrijd mogen 4 meisjes en 4 jongens deelnemen. Terwijl het de frisdrankgigant alleen maar om reclame te doen is, ervaren de jongeren dat men het niet zo nauw neemt met het milieu. Deze spannende reis met beklemmende situaties en tal van conflicten, leert de jongeren veel meer dan men vermoedt. Ook de manipulatie van de wedstrijd met tal van intriges brengt boeiend toneelwerk. Met prachtige muziek.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De kids van Brug 16 

Musical voor 3 dames + 12 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Aan de rand van de stad Zonnebroek heeft men destijds bruggen gebouwd over het kanaal. De bruggen werden nooit voor het verkeer gebruikt. In de buurt van brug 16 hebben enkele jongeren zich gehuisvest. Ze leven van kleine diefstallen en van hier en daar een klusje opknappen. De politie gedoogt die 'bende' omdat ze niet weet hoe ze het probleem moet oplossen en ook omdat de overlast beperkt blijft. Dat verandert als er brand wordt gesticht bij een boer in de buurt en als blijkt dat de boer even later dood wordt aangetroffen. Alles wijst in de richting van de Kids van brug 16. Maar de bende van brug 20 kan het ook gedaan hebben. Target wil lid worden van de Kids. Maar wat doe je met een zwart meisje bij die ruige jongeren? Innerlijke spanningen en een radicaal optreden van de politie. Misschien brengt het zoontje van de burgemeester wel de oplossing. Of niet?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De powwow van Redhill 

Musical voor 10 dames + 10 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Naast het reservaat van de indianen ligt een stoffige weg. Daar bouwden de cowboys een nederzetting. In die omgeving had een indianenstam ook zijn tenten opgeslagen. Met de jaren groeiden beide gemeenschappen naar elkaar toe. De indianen wisten nog perfect tot waar hun terrein kwam, terwijl de cowboys steeds maar meer en meer grond inpalmden. Toch was er een goede samenwerking, totdat de burgemeester een stuwdam wilde bouwen op indiaans grondgebied en de rivier wilde afleiden naar zijn droge grond. 'Die indianen hebben geen water nodig,' zei de burgemeester en desnoods zal de regering wel een compensatie geven... Grijze Uil, het opperhoofd, vreesde voor een conflict en vroeg aan Schorpioen, zijn kleindochter die in de stad gestudeerd had, om terug te keren naar zijn stam. De indianen vechten voor hun voortbestaan en de corrupte burgemeester wil zijn plannen uitvoeren.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Echte Liefde? 

Musical voor 8 meisjes + 14 jongens door Frans Busschots

Korte inhoud:
Nog 100 dagen en de jonge studenten zullen in het echte leven staan. Sommigen zullen verder studeren, anderen zullen meteen in het arbeidsmidden terechtkomen.
Deze openingsscène heeft een beetje heimwee naar het verleden en een pak vraagtekens naar de toekomst.
Deze musical toont ervaringen en veranderde mentaliteiten van de vroegere studenten. Blijft er nog een band tussen hen bestaan nu iedereen zijn eigen weg gaat?
Ann ervaart dat niet iedereen oprecht en eerlijk is. Op momenten van vertwijfeling en verdriet voelt zij zich alleen. Alle vrienden van vroeger laten haar zitten. En wat nu?
Echte liefde zal ook hier overwinnen.
Succes Ann!
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

El condor 

Musical voor 7 dames + 15 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
In een Zuid–Amerikaans land heerst El Condor met ijzeren hand. Al zijn tegenstrevers worden een na een geliquideerd. Armoede is troef. Maar er broeit wat. Mensen die aan de rand van de grote afvalberg van de stad wonen willen in opstand komen en met de steun van de boeren wordt het proces gestart. Zeker nu na een ontploffing in een oude raffinaderij, die slecht onderhouden was. De leider van de oppositie wordt gevangengenomen. Sabotage luidt het. Ook de kinderen die aan de rand van het grote stort wonen, spelen een belangrijke rol in de opstand tegen El Condor. Of de opstand slaagt of niet, lezen jullie in de tekst van El Condor.

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Ik ben ik 

Musical voor 8 dames + 11 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Jill wordt gepest door de leden van de jeugdclub waarvan ze lid is. Als er een zangwedstrijd wordt georganiseerd, denkt ze dat dit het moment is waarop ze zich kan bewijzen, maar dat lukt niet. Ze is ontgoocheld, maar haar vriendin Lita steunt haar. De leraar Nederlands, die ook actief is als muzikant, zal haar wel helpen, denkt Lita. Zo groeit Jill als zangeres en later wordt ze ook gesteund door haar impresario. Maar tegenslag blijft haar achtervolgen. Pestkoppen blijven stokken in de wielen steken en dat loopt zelfs bijna faliekant af. Maar Jill vecht terug. De roem lonkt. Ze leidt haar eigen leven, weg van haar eigen dorp en vroegere vrienden. Ze breekt met haar verleden. 'Ik ben ik', zegt Jill. Vrienden van vroeger komen haar vragen voor een benefietconcert ten voordele van het jeugdhuis waarvan ze vroeger lid was. Dat jeugdhuis is afgebrand en men wil met dat benefietconcert centen inzamelen. Jill zegt dat ze daarmee niets te maken heeft. Ze heeft gebroken met die tijd van vroeger. Ze is een ster nu. Maar kan niemand haar overtuigen?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Ik wil zingen 

Musical voor 12 dames + 12 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Vrij jong trouwde Annie met een Amerikaanse zanger–pianist. Na enkele jaren vlot het niet meer tussen beiden en trekt Henry Lee terug naar Amerika. Het kost Annie veel moeite om voor haar kinderen Guy en Jill te zorgen. De piano gaat op slot en zingen in huis is taboe. Jill wil zangeres worden en ook Guy heeft muzikale aspiraties. Jill verlaat het huis op het moment waarop Henry Lee in Europa op tournee is. In de grot van 'de vleermuizen' ontmoet Jill een groep illegalen. Annie ontmoet Henry Lee. Hij wil alles weer goedmaken. Annie wil niet. Hoofdinspectrice Yolande en inspectrice Snuf gaan in het dorp op zoek naar Jill. Zo vinden zij Jill bij de illegalen die denken dat Jill hen verraden heeft. Het dochtertje van de leider gelooft Jill. Jill ontmoet de zanger Henry Lee. Zij begrijpt waarom Henry alles terug wil goedmaken. Een luchtige musical met liedjes, dansen en sfeermomenten.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Katrina 

Musical voor 9 dames + 6 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Enkele dagen voor de storm is het gezinnetje van John, Kate, Mary en Kevin samen in hun huis in de wijk Redhill. Kate is niet tevreden omdat John, die men mister 738 noemt, een passie heeft voor zijn werk als piloot. Als vader bakt hij er niet veel van. Dat is dan ook de reden waarom Kate en John een liefde–haat verhouding hebben. De kinderen vinden dit niet gezellig. Patrick, de leider van de Redhillboys, komt aan Mary vragen of zij zijn liefje wil zijn, maar zij houdt de boot af. Kate, de mama van Mary, gaat op zoek naar haar oude moeder die in downtown woont. John, de papa van Mary, moet als piloot opdrachten uitvoeren, maar dan zijn de kinderen alleen thuis en Katrina is op komst! De Redhillboys beschuldigen Mary van diefstal bij de mensen die ze verpleegde. De sheriff gelooft Patrick. Ook radio Cajun doet zijn duit in het zakje. Dit liefdesverhaal vol passie en emotie, zal de musicalliefhebber zeker lang bijblijven!
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Lachen naar de zon 

Musical voor 6 dames + 8 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Kaat wil een feestje bouwen voor de ouderen van het dorp en stelt zich sociaal op. De vrienden van Michael, die zo wat de 'lagere sociale klasse' verenigt en om geen vandalenstreek verlegen zitten, verstoren het feestje van de ouderen. Kaat zit in de put. Oma en opa trekken ten strijde. Niet opgeven Kat, meent opa. Maar ze ziet het niet meer zitten. Ook de ouderen mengen zich in de strijd. Kaat wordt valselijk beschuldigd en door de politie meegenomen. Toch moet er nog een feestje komen. En ook verzoenen moet kunnen, meent men. Maar wat doe je met Michael?

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Ron en Jill 

Musical voor 10 dames + 10 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Een populair pleintje, niet ver van de Arena van Verona. De jongens komen er regelmatig spelen en de meisjes ook, ieder aan een zijde van het plein. Meestal plagen ze elkaar maar, zonder kwade bedoelingen. Een van de meisjes, Jill, de dochter van een rijke senator, is verliefd op Ron, de zoon van een bakker die enkele straten verder woont. Ron laat zijn wederkerige verliefdheid niet zo uitgesproken blijken, maar toch... Een jongeren bende uit de rand van de stad, komt afgezakt naar het pleintje en wil er de plak zwaaien. Dit zijn ontspoorde jongeren, die hier en daar al wat onheil gesticht hebben. Om die reden is de politie ook waakzaam aanwezig, op de achtergrond. Op zekere dag ontvoeren de Black Boys Jill en eisen losgeld. Ron komt op voor Jill. Een undercover agente lost het probleem op, al was alle hulp welkom en noodzakelijk ! Met een groot feest op het plein, georganiseerd door de ouders van Jill, eindigt dit prachtige verhaal. Toch blijft de afstand tussen de rijke senatordochter en de zoon van een gewone bakker een hindernis, of toch niet?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Scottish games 

Musical voor 4 dames + 12 heren door Frans Busschots

Korte inhoud:
Tijdens een bezoek aan het museum leert Duncan Iona kennen. Liefde op het eerste gezicht. Maar Iona behoort tot een andere clan. Archibald, de grootvader van Duncan die ook de clanleider is, vindt dat zo een huwelijk niet kan. De clanleider van Iona's clan vindt dan wel dat dit kan; de tijd van strikte regels en voorschriften is immers al lang voorbij. Beathag, het jeugdvriendinnetje van Duncan, blijft van hem houden ook al heeft Tyler, de broer van Duncan, veel belangstelling. Er ontstaat een echte tweestrijd tussen de twee clans en de clan van Iona neemt het voortouw: Op een nacht komen ze de eer van Iona wreken. Wat Alan, de clanchief van Iona, ook onderneemt: Archibald blijft bij zijn standpunt. Tot Abigail, de zuster van Alan en tevens ex–liefje van Archibald, haar intrede doet. Ook Eileen komt de situatie helpen oplossen. Uiteindelijk zou een echte Scottish Games de oplossing brengen. Wie gewonnen heeft, mag beslissen of het huwelijk doorgaat of niet. Een prachtige musical voor het ganse gezin in de Schotse sfeer.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Alleen? 

Eenakter voor 2 dames + 2 heren door Frans Busschots
Duur: 30 minuten

Korte inhoud:
Jean Vercammen is een begenadigd componist en krijgt van de dokter te horen dat hij darmkanker heeft. Maar er is nog veel hoop op genezing. Zijn vrouw Ilse reageert niet zo best op de mededeling van Jean. Zij plant een reis naar Kreta om te ontstressen en te genieten van het heerlijke klimaat. Maria, de verpleegster van dokter Luc Dubois, is een buurvrouw van Jean. Ze bezoekt hem, terwijl Ilse op reis is. Ilse vertelt bij haar thuiskomst over de rijke ervaringen die zij heeft opgedaan. De Griek die ze in Kreta ontmoet heeft, heeft beloofd om eens langs te komen. Op zeker moment voelt Jean zich helemaal alleen. Zijn vrouw is altijd met zichzelf bezig en biedt geen steun, terwijl de kanker ook niet voorspoedig geneest. Alleen.
Maria komt terug van een korte reis naar Kos en vertelt haar verhaal. Zij vindt dat Jean het niet moet opgeven, maar blijven hopen en vechten. Wie het opgeeft bij kanker is zeker verloren, wie gelooft en blijft hopen kan waarschijnlijk nog genezen. Op een morgen denkt Ilse dat ze een gezwel heeft aan één van haar borsten. Ze komt bij Jean raad vragen en steun zoeken. Wat zal Jean doen?

Decor: achteraan vier borden met daarop: januari, april, juli en oktober. Voor de borden staan een tafel en twee stoelen. Die worden regelmatig verplaatst, om tijdssprongen te duiden. Midden rechts: bureel dokter, ziekenkamer (een tafeltje en twee stoelen).
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De eerste keer 

Eenakter voor 2 dames + 1 heer door Frans Busschots
Duur: 20 minuten

Korte inhoud:
Leen, een oudere vrouw, is bij de tv in slaap gevallen. Alleen het testbeeld doet vermoeden dat zij een gevulde avond achter de rug heeft.
Ben, de jongste zoon, heeft de voorbije avond voor de eerste keer gevrijd met zijn lief. Leen vindt dat dit allemaal niet kan. Leen haar dochter komt thuis en ze vertelt dat ze beslist heeft, om met haar verloofde te gaan samenwonen.
De toestand van haar kinderen, maakt Leen ongelukkig. Toch valt ze even later terug in slaap. Ben neemt het tafelkleed en dekt zijn moeder toe. De dochter legt een bloementuil die ze van haar verloofde gekregen heeft, op het tafelkleed…
Decor: tafel met tafelkleed en vier stoelen. Zetel en tv.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De witte berg 

Eenakter voor 8 dames + 6 heren door Frans Busschots
Duur: 30 minuten

Korte inhoud:
De overheid heeft een godsdienstige sekte in het oerwoud een terrein toegewezen. De sekte groeit nog steeds aan. De leider ontpopt zich als een dictator: alleen zijn visie op het geloofsleven, waarvan hij de grote god is, telt.
De productie van drugs en buitenlandse bankrekeningen storen de overheid. Ze willen er paal en perk aan stellen. De politie stuurt enkele undercoveragenten naar de site, als kandidaat-leden van de sekte. Het leger wil met de grote middelen de sekte uitschakelen, als de politie er niet in lukt. Wanneer de dictator verneemt dat het leger in aantocht is, neemt hij drastische beslissingen. Jill, kapitein bij de politie, probeert een ramp te voorkomen. Dat kan echter alleen lukken als de helikopterpiloot zijn belofte houdt. 
Geld of eer: wat zal hier overwinnen? 
Decor: open plek in de brousse, een kampplaats van een godsdienstige sekte. Rechts midden: de troon van een god op een verhoogje. Achter: een verre spitse berg met witte bekleding.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Mister Ben 

Eenakter voor 1 dame + 2 heren door Frans Busschots
Duur: 30 minuten

Korte inhoud:
Mister Ben is een opkoper van stoffen en tapijten voor westerse maatschappijen. Door de druk van bepaalde mensenrechtenorganisaties wordt hij verplicht in bedrijven te kopen waar geen kinderen meer werken. Maar Mister Ben heeft zo zijn eigen ideeën. Praja hoopt op morgen en is tevreden met wat rijst. Haar zoon Bir wil leren lezen en rekenen. Rudra, de baas van het atelier, rekent alleen op winst en een gemakkelijk leventje. Dit prachtige verhaal tekent de sfeer van armoede, misbruik en hoop. Ideaal voor scholen en verenigingen die begaan zijn met ontwikkelingssamenwerking. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Netje en Lowie 

Eenakter voor 2 dames + 1 heer door Frans Busschots
Duur: 20 minuten

Korte inhoud:
Netje, een doodbraaf vrouwtje dat al jaren lief en leed met Lowie gedeeld heeft. Lowie, een bejaarde die alles voor zijn vrouwtje zou willen doen.
De serviceflat die ze samen deelden zou hun tweede huisje worden. En het zou er even gezellig worden.
Maar Netje werd zo een beetje dement en een beetje werd zelfs veel.
Hun droom van samen de laatste jaren in een serviceflat te kunnen doorbrengen, verging als sneeuw voor de zon.
Lowie had er zich een beetje mee verzoend. Zij bleef toch nog altijd zijn Netje.
Maar, er gebeurde iets met Netje. En hoe moest het nu verder met Lowie?
Decor: de gang naar de afdeling van de dementerende bejaarden in het rusthuis.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Tilleke en haar Kempenland 

Eenakter voor 2 dames + 3 heren door Frans Busschots
Duur: 30 minuten

Korte inhoud:
Linkeroever, Antwerpen. Aan één van de vele bochten van de Schelde, ligt een groot stuk grond waarvoor niemand belangstelling had. Alleen de familie Van den Brande woonde er in enkele huisjes, de laatste jaren woonde Mathilde er alleen. Om daar te wonen en te leven had zij niet veel nodig. Jagers en wandelaars brachten het één en ander mee, in ruil genoten zij van een lekkere tas koffie en een schnapsje. Een Kempische kunstschilder komt eerder toevallig in deze streek terecht en hij ziet grote gelijkenissen met de Kempen. Hij maakt er enkele schilderijen en hangt er een bord met de naam Kempenland op. Een deurwaarder komt Mathilde zeggen dat ze moet verhuizen: het OCMW zal wel voor haar zorgen. De ochtend dat men het terrein bouwrijp wil maken voor de komst van een chemisch bedrijf, vindt men Tilleke (Mathilde) dood op haar bed. Dat zal echter de bouw van het PPM-bedrijf niet vertragen. Vijfendertig jaar later, wordt het terrein in zijn oorspronkelijke staat hersteld. PPM is naar Bulgarije verhuisd omdat het daar goedkoper kan produceren. Al snel groeien er in ‘Kempenland’ terug zilverberken, struiken en heide. De ondertussen oude Kempense schilder, komt langs: alles lijkt terug als vroeger, alleen Tilleke is er niet meer…
Decor: open plek in een braakliggend terrein. Achteraan: gedeelte bouwvallig huisje. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Ik leef 

Monoloog voor 1 dame door Frans Busschots

Korte inhoud:
Tanja is 45 jaar en blikt terug op haar leven. De mooie momenten en de momenten waarop het een kwestie van overleven was. De rijkdom die ze van anderen mocht ontvangen en de eigen inspiratie om te overleven. Momenten van humor en verdriet.
Tanja blikt ook vooruit, kijkt naar haar toekomst. 
‘Ik leef’ is vooral een kwestie van geloven en genieten.
Decor: twee stoelen op het podium, verder zwarte doeken. Indien mogelijk kan men ook passende beelden projecteren, maar zij mogen het verhaal niet vertragen. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De droom van Tanja 

Sprookje voor 4 dames + 2 heren + 2x6 dansers + fig. door Frans Busschots

Korte inhoud:
Tanja droomt er al lang van om prinses te worden. Het contrast met de armoede in haar eigen gezin kan niet groter zijn: haar vader is werkloos en haar moeder werkt voor een karig loon in een fotokopiewinkel. 
Tanja ontmoet tijdens een balspel op een pleintje niet ver van hun huis, Johan: een vriendelijke jongen. 
De droom om prinses te worden komt uit, maar heeft ‘rare’ gevolgen. In sprookjesland ontmoet ze een brave en een boosaardige fee. Dat leidt tot grote problemen voor Tanja, maar biedt ons een spannend verhaal. Met een verrassend slot…
Decor: zetstukken
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Fluppeke wil naar sprookjesland 

Sprookje voor 7 dames + 8 heren door Frans Busschots

Korte inhoud: 
Fluppeke vindt dat hij thuis benadeeld is ten opzichte van zijn zusje. Op zekere dag ontmoet hij een prins uit Sprookjesland. Daar zal alles veel beter zijn, denkt Fluppeke. Maar is dat zo? Een lief verhaaltje met zang en dans.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst