Bruyninckx Ed

Contact en info:   Tel: 09/355 52 81 GSM: 0495 82 53 10
Adres: Ferdinand Lousbergskaai 100A bus 302  9000 Gent
E-mail:  [email protected]   Website:  www.schrijver-ed-bruyninckx.be
Alle stukken van de auteur zijn uitgegeven bij ALMO

NIEUW!!!!

De dokter en zijn patiënten

Sketches voor 2 dames + 3 heren door Ed Bruyninckx

Korte inhoud:

Een huisdokter krijgt dagelijks verschillende patiënten over de vloer met diverse klachten.

We nemen - met verschillende sketches - een kijkje in een dokterskabinet en ontmoeten allerlei patiënten met al dan niet ernstige problemen.

Een aaneenschakeling van lachwekkende, maar gezond makende situaties!

Goed om weten: 

De dokter kan zowel een man als een vrouw zijn.

Als de patiënt een vrouw is, wordt dit uitdrukkelijk vermeld.

De verschillende patiënten kunnen door dezelfde of verschillende acteurs gespeeld worden.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

NIEUW!!!!

120 Quickies

Quickies voor 2 personen door Ed Bruyninckx
Korte inhoud:
In deze bundel zitten 120 quickies die zich op verschillende locaties afspelen, zoals bij de apotheker, bij de dokter, op de rechtbank, aan de toog, enzovoort.
Altijd lachen geblazen!
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

NIEUW!!!!

Plezier met vier 

Sketches voor wisselende bezetting door Ed Bruyninckx 

Korte inhoud: 

-De klas van juffrouw Frieda (4 dames + 4 heren) 

-Zo is de ruzie begonnen (1 dame + 1 heer) 

-De voordracht (2 dames + 1 heer) 

-De zieke echtgenoot (1 dame + 1 heer) 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Hilde en An zoeken een man

Komedie voor 2 dames door Ed Bruyninckx

Korte inhoud:

Twee vriendinnen: An een jonge gescheiden vijftiger gaat samen met haar tien jaar jongere vriendin Hilde - die ook gescheiden is - via een internet dating site op zoek naar een geschikte man. Er passeren heel wat kandidaten de revue … de ene al geschikter dan de andere… Kan een van beide vriendinnen dan toch de prins op het witte paard strikken ???
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Karsmis in de koffetroemel

Kerstspel voor 6 dames + 4 heren door Ed Bruyninckx

Korte inhoud:

Lies, de bazin van café " De Koffetroemel" is druk in de weer met het klaarmaken van het kerstmenu voor haar stamgasten.

Druppelsgewijs komen ze binnen vallen.

Ze hebben het erover dat ze buiten - waar het berekoud is en een pak sneeuw ligt - een raar koppel gezien hebben  met een kinderwagen...

Niemand kent het koppel en ze gaan er dan maar van uit dat het mensen van 'de cirque' zullen geweest zijn.

De waarheid heeft echter niets met een circus te maken!
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Opgesloten

Drama voor 11 personages (3 tot 8 dames, 1 tot 6 heren) door Ed Bruyninckx
Korte inhoud:
Als Kareltje, een jongetje van vijf, op zekere nacht de slaapkamer van zijn mama en haar nieuwe vriend binnenkomt is dat meteen het begin van alle ellende.
De nieuwe papa straft Kareltje en sluit hem, met de goedkeuring van de mama, op in een kast. Het ventje blijft tien maanden in de kast opgesloten. In tussentijd vertellen de twee daders tegen iedereen, ook tegen de oma van Kareltje, dat hij gaan logeren is bij familie aan de zee. Oma kan het hele verhaal moeilijk geloven en spaart tijd noch moeite om achter de waarheid te komen.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Kerstmis in "Grand Hotel-Café De Ezelsster"

Kerstspel voor 8 dames + 3 heren door Ed Bruyninckx
Duur: 45 minuten
Decor: links van het toneel een gevel; rechts van het toneel  een bankje in een bushokje 

Korte inhoud:
Jef Timmermans en Maria De Maeght, een jong koppel, zijn op zoek naar een goedkoop hotelletje of een Bed&Breakfast want Maria moet bevallen. 
In café "Den droge lever" krijgt men via de sociale media het bericht dat er ergens een nieuwe 'King' geboren werd. De drie wijze wijven, samen met de cafébazin en nog twee marginalen besluiten om op zoek te gaan naar de nieuwe King... Er is immers een wedstrijd uitgeschreven met prachtige prijzen voor diegenen die de geboorteplaats van de nieuwe King kunnen ontdekken en hem kunnen verrassen met originele geschenken. 
De zoektocht wordt tot een goed einde gebracht maar de King is niet dié King die ze gedacht hadden!
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Koning Witbol

Toneelstuk voor kinderen voor 7 spelers door Ed Bruyninckx (60 minuten)
Korte inhoud:
In Witbolland, het land van koning Witbol kent men maar twee kleuren: wit en zwart. Wanneer kok Sapperdeflap op zekere dag een witte taart moet bakken voor de koning gebeurt er iets dat heel Witbolland zal veranderen.
Dit kort toneelstuk voor kinderen kan – mits enkele eenvoudige aanpassingen - ook opgevoerd worden als poppenspel! De verschillende rollen kunnen zowel door jongens als door meisjes gespeeld worden… door volwassenen of door kinderen zelf…
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Wie van dertien-honderd-en-twee?

Komedie (eenakter) voor 2 dames + 6 heren door Ed Bruyninckx
Duur: 30 minuten
Korte inhoud:
Een toneelstuk dat uitermate geschikt is voor elf juli vieringen (Slag der Gulden Sporen). Qua vorm wordt er gespeeld zoals in het populaire tv spel "Wie van de drie". Een panel tracht uit de vissen wie de echte Jan Borluut is. Op een humoristische wijze wordt een portie geschiedenis geserveerd dat licht verteerbaar is.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De steen der verdraagzaamheid

Toneelspel voor de jeugd voor 2 dames + 5 heren door Ed Bruyninckx

Duur: 80 minuten
Korte inhoud:

Wanneer op zekere dag een doodgewone lappenpop onbegrijpelijke wartaal begint uit te kramen, betekent dit voor meester Stijn het begin van een spannend avontuur. Op de planeet Otulp gaat hij de steen der verdraagzaamheid zoeken. Hij ontmoet er koning Min en koningin Zaam maar... krijgt ook af te rekenen met Chagrijn de tovenaar!...
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het geheim van Vadertje Groenblad

Jeugdtoneel voor onbeperkt aantal personen door Ed Bruyninckx
Duur: 45 minuten

Korte inhoud:
Planeet aarde in het jaar 2250. 
Er is nog slechts beton, metaal en plastic ! Géén spoor meer van een groene natuur. Wanneer de drie metaalbomen: Robust, Keihard en Stronk samen met Duizendblad , de koperen plant en Zonnedauw, de plastiek bloem, onverwachts 
een gesprek horen van enkele maskermensen besluiten ze op zoek te gaan naar het geheim van Vadertje Groenblad, de grote natuurbeschermer, die meer dan tweehonderd jaar geleden werd vermoord. Op hun tocht naar “Ruutan”, het vervallen laboratorium van Vadertje Groenblad - dat sedert zijn dood door een betonnen bunker wordt afgesloten - krijgen zij af te rekenen met de Koppoters, die hen kost wat kost willen beletten om in de zwaar bewaakte bunker binnen te komen. Robust, Keihard, Stronk, Zonnedauw en Duizendblad krijgen onderweg naar Ruutan ook nog de hulp van Fauna, de virtuele Fee. Met haar medewerking proberen zij om een computerprogramma te kraken en alzo het geheim - een wonderbaarlijk gas - in hun bezit te krijgen om de Maskermensen tot inkeer te brengen en de planeet aarde terug een groene natuur te schenken !
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De Moe-moe wordt 100!

Blijspel voor 8 dames + 3 heren door Ed Bruyninckx
Duur: 40 min

Korte inhoud:
Elisabeth (Liezeke) Liekens, een weduwe woont in home “Nooit Gerust."
Ze wordt vandaag 100 jaar !!! 
Haar drie kinderen en hun partners, haar ongehuwde kleindochter en haar enige achterkleindochter maken zich op om naar het verjaardagsfeest te gaan dat in home “Nooit Gerust” wordt georganiseerd. 
Het feestje wordt niet wat je van zo’n feestje kan verwachten en daar heeft het slecht horen én slecht zien van Liezeke alles mee te maken …
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Adiel en Jamiel zoeken asiel 

Blijspel voor 4 dames + 5 heren door Ed Bruyninckx

Korte inhoud:
Wanneer Firmin Karstens, een vijftiger, op staande voet ontslagen wordt, zit hij met de handen in het haar. Waar kan hij nog aan de slag? Misschien als kleine zelfstandige? Zijn dochter Marina stelt voor om wiet te kweken op zolder, maar Firmin ziet meer in het uitbaten van een sekslijn...maar dat is dan weer helemaal niet naar de zin van zijn vrouw Arlette. 
Als Wally, de homofiele zoon van Firmin plots bij zijn vriend Bobbie gaat wonen, komt er een kamer vrij ten huize van Karstens. Sabine, de buurvrouw van Firmin en ‘hostess’ heeft het lumineuze idee om daarin een ‘opvang’ voor asielzoekers te organiseren, in combinatie met de sekslijn van Firmin..., zo wil zij asielzoekers op een intieme manier vertrouwd maken met ‘vlees’ van hun nieuwe land! Emma, de moeder van Arlette zorgt door haar bemoeizucht nog voor de nodige moeilijkheden en als dan Adiel en Jamiel, twee hulpeloze asielzoekers, eindelijk met open benen...eu...armen ontvangen kunnen worden, blijkt er toch één en ander niet helemaal te zijn wat het zou moeten zijn!
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Den bompa deug(t)niet 

Blijspel voor 4 dames + 4 heren door Ed Bruyninckx

Korte inhoud: 
Achiel Mallaert - den bompa -  is een gepensioneerd weduwnaar. Zijn zoon Honoré en zijn schoondochter Hortense wonen bij hem in en ze maken er geen geheim van dat ze het niet erg zouden vinden als Achiel vlug de ‘pijp aan Maarten’ zou geven. Ze zijn duidelijk alleen maar uit op den bompa zijn erfenis. Voor hen deugt den bompa niet zolang hij leeft!
Den bompa laat het gedrag van zijn zoon en schoondochter niet aan zijn hart komen en met zijn eigen deugnietstreken amuseert hij zich fameus.
Als op zekere dag zijn zuster Eulalie en zijn jonge broer Basiel plots opduiken, verandert er heel veel. Eulalie en Bassie hadden tien jaar geen contact meer gehad met hun broer.
Ze vinden de situatie van Achiel nu niet bepaald ‘ideaal’ en samen met de huisdokter Vital De Maeght pakken ze het ‘probleem’ op een wel heel verrassende manier aan…!
Decor: De woonkamer van de familie.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Onrust in ‘Home Uitgeblust’ 

Blijspel voor 7 dames + 5 heren door Ed Bruyninckx

Korte inhoud:
‘Home Uitgeblust’ is een privé home waar uitsluitend mannen verblijven. 
De laatste vijf bewoners moeten met lede ogen toezien hoe hun home er op alle vlakken op achteruitgaat. De directrice, madame Spiers, weet niet goed meer van welk hout pijlen maken en ze denkt eraan om de home te sluiten en het gebouw te verkopen.
De bewoners willen dat ten allen prijze voorkomen en ze bedenken allerlei ‘redding mogelijkheden.'
Als er dan (bijna) unaniem gestemd wordt om ook dames toe te laten in de home en er ook nog een jonge verpleegster in dienst genomen wordt, zorgt dat voor de nodige spanningen en wat later ook voor onrust in ‘Home Uitgeblust.' Het lijkt zelfs even of er is een echte oorlog uitgebroken!... 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Moord in de sekte 

Komische thriller voor 8 dames + 5 heren door Ed Bruyninckx

Korte inhoud:
De 'Sekte van het Donker Licht,' een sekte die uitsluitend uit vrouwen bestaat met uitzondering van hun geestelijke leider Khamal Soetraan, is dringend op zoek naar nieuwe leden.
Wanneer een nieuw aangeworven lid op zekere dag vermoord wordt, leidt dit tot rare toestanden en moeten er heel wat vragen opgelost worden.
Decor: de woonkamer van de sekte
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het laatste souper

Satire voor 2 dames en 8 heren door Ed Bruyninckx
Duur: 45 min
Korte inhoud:
Het verhaal van het Laatste Avondmaal is genoegzaam gekend, gelovige of niet, iedereen weet wat er op Witte Donderdag gebeurde. In deze parodie loopt het enigszins anders.
Er komen slechts vijf apostelen opdagen om met Jezus het Laatste Souper te gebruiken. 
Waar zijn de anderen? Waarom geven ze verstek? Het avondmaal verloopt anders dan men zou verwachten. Als dan ook nog Maria - de moeder van Jezus - ten tonele verschijnt samen met Joses, een broer van Jezus waarvan hij zelfs niets van af wist, is het hek helemaal van de dam. Dan is er ook nog de vraag wat een chocoladefabriek met het hele gebeuren te maken heeft. "Het Laatste souper" is een dolkomische parodie met een op zijn minst gezegd 'bizar' einde!

Decor: een feestzaal waarin in het midden een grote tafel staat; errond staan links en rechts stoelen, in het midden, achter de tafel staat een stoel met armleuningen.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De schilder en zijn model

Dialoog voor 1 dame + 1 heer door Ed Bruyninckx (15 minuten)
Decor: een schildersatelier

Korte inhoud:
Een schilder krijgt via een uitzendbureau een nieuw model toegewezen. Er ontstaat een boeiende conversatie tussen de schilder en zijn model. De schilder is in zijn nopjes ! Het model wacht echter een hele teleurstelling …
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Vijf op een rij

Sketches voor wisselende bezetting door Ed Bruyninckx
Korte inhoud:
Deze bundel bevat 5 sketches:
- Bij den troep (6 heren)
- Brief aan mijn zoon (4 dames)
- Buren en hun kuren (4 dames of 3D+1H)
- De slanke lijn (2 dames + 2 heren)
- Opendeurdag (7 dames + 1 heer)
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Nog altijd vijf op een rij

Sketches voor wisselende bezetting door Ed Bruyninckx
Korte inhoud:
- De ark van Noë (1 dame + 2 heren)
- De wijnproeverij (1 dame + 2 heren)
- Den home (6 dames + 6 heren)
- Het arbeidsreglement (2 dames + 6 heren)
- Missverkiezing (3 dames + 4 heren)
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Tien voor twee

Sketches voor 2 personen door Ed Bruyninckx
Korte inhoud:
- Allez en awel (2 heren)
- De sollicitatie (2 heren)
- Een voorbeeld stellen (2 heren)
- Gevraagd airhostess (1 dame + 1 heer)
- Het gesprek (1 dame + 1 heer)
- Het recept (1 dame + 1 heer)
- Pillen (2 heren)
- Vermist (2 heren)
- Vraag aan de minister (2 heren)
- Zwanger (1 dame + 1 heer)
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Deze al gezien?

Sketches voor diverse bezetting door Ed Bruyninckx
Korte inhoud:
Een reeks sketches, waaronder 'De jeugd van tegenwoordig,' 'De nieuwe man,' 'Gevangenisbezoek,' 'Wonderpillen,' enzovoort, oogstten reeds meermaals succes.
De gulle lach is altijd verzekerd.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Tien om te zien

Sketches voor wisselende bezetting door Ed Bruyninckx
Korte inhoud:
- Baron Stijfkens (1 dame + 3 heren)
- De begrafenis (2 dames + 3 heren)
- De brief (2 heren)
- De eerste date (2 dames + 1 heer)
- De familie Klepkens (4 dames + 1 heer)
- De hold up (2 tot 3 dames + 3 tot 4 heren)
- De ontvoering (3 dames + 4 heren)
- De verloofde (2 dames + 3 heren)
- Het bloemeke (3 dames + 2 heren)
- Radioperikelen (2 tot 3 dames + 1 tot 2 heren)
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Meer om te zien

Sketches voor diverse bezetting door Ed Bruyninckx
Korte inhoud:
- De lift (2 dames + 1 heer)
- De slimste mens (2 dames + 4 heren)
- De verhuis (2 dames of 2 heren of 1 dame + 1 heer)
- Het huwelijksaanzoek (2 dames + 2 heren)
- Op consultatie (4 dames + 1 heer)
- Op heterdaad betrapt (4 dames + 2 heren)
- Op visite (1 dame + 1 heer)
- P.R. (2 dames + 2 heren)
- Seksuele voorlichting (2 heren)
- Zo zijn de vrouwen (4 dames + 5 heren)
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Kort en bondig

Sketches voor 2 tot 3 personen door Ed Bruyninckx
Korte inhoud:
- Aspirine (2 dames + 1 heer)
- De doktersassistent (2 heren)
- Mama (2 dames + 1 heer)
- Vrijspraak (2 heren)
- Zo is de ruzie begonnen (1 dame + 1 heer)
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

't Is weer zo ver

Sketches voor wisselende bezetting door Ed Bruyninckx
Korte inhoud:
- De rekruut (2 heren)
- Het examen (2 dames of 2 heren)
- In de kliniek (4 dames + 4 heren)
- Met vakantie (5 dames + 2 heren)
- Speciale hobby's (1 dame + 2 heren)
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst