De Bie Mark

Contact en info:  Adres: Pachting 6 B/2.3, 9310 Moorsel-Aalst   
Website: http://www.markdebie.be

NIEUW!!!!

De hypnotiseurs

Volkstoneel voor 4 dames + 3 heren door Mark De Bie

Korte inhoud:

Mickie start zijn veelbelovend pensioen met tegenslag: prostaatklierverwijdering.

Dat heeft gevolgen voor zijn relatie met Vanessa. Bovendien voelt hij zich moreel verplicht de vriendin van zijn pas gestorven broer onderdak te verlenen.

 

Uitgegeven bij: de auteur

Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Alle jahre wieder

Kerstspel voor 3 dames + 6 heren door Mark De Bie
Korte inhoud:
We maken drie kerstavonden na elkaar mee in een home voor daklozen dat met financiële problemen kampt.

Uitgegeven bij ALMO

Alma

Monoloog voor 1 dame door Mark De Bie
Korte inhoud:
Alma Schindler vertelt over haar huwelijk met Gustav Mahler, Walter Gropius en Franz Werfel en over haar relatie met Oscar Kokoshka. Geen vrouw inspireerde meer kunstenaars dan zij.

Uitgegeven bij ALMO

De benoeming

Volksstuk voor 5 dames + 5 heren door Mark De Bie
Korte inhoud:
Op maandagavond gaat Renilde kuisen bij haar buurman de apotheker. Maar niet vandaag. Nooit meer, heeft ze zonet besloten. Victor, haar echtgenoot, een arbeider aan de Gasmaatschappij, is vandaag immers tot bediende bevorderd. De echtgenote van een bediende die andermans vuil werk doet - dat kan niet. Victor vindt van wel. Renilde gaat nòg verder: ze wil in alles een aan haar nieuwe status aangepaste levensstijl. Om te beginnen heeft ze het bijwonen gepland van een voorstelling in het kader van Het Festival van Vlaanderen, met achteraf een etentje in een "chique" restaurant. Victor is het daar niet mee eens. Hij had Pros beloofd zijn plafond te helpen leggen. Ruzie dus. Er zijn heel wat getuigen van de relatiestoornis. Moeder Bertha bijvoorbeeld. En Mong, de half-dove weduwnaar die Bertha met rode kolen overstelpt. Ook Louisette, die door het hooghartig gedrag van Renilde danig over haar toeren raakt, zeker omdat haar man Fiel weer "overuren" moet doen en schoonmoeder Odile zich meer dan ooit met alles bemoeit. En Marleen, Renildes dochter, die enigszins misbruik maakt van het feit dat Filip van de apotheker achter haar aanzit. Robert, de baas van Renilde, die een oog heeft laten vallen op zijn ondergeschikte. Maar het loopt allemaal goed af; de echte liefde overwint alles, zelfs bij de vrouw van een 'employé.'

Uitgegeven bij ALMO

De boetprocessie van Veurne

Eenakter voor 2 dames door Mark De Bie
Korte inhoud:
Tijdens de boetprocessie van Veurne barst een noodweer los. Een verklede, gemaskerde boeteling vlucht een leegstaand huis in en krijgt het gezelschap van een journaliste. Die maakt er een spelletje van om de identiteit van de boeteling te achterhalen.

Uitgegeven bij ALMO

De Coburger

Monoloog voor 1 heer door Mark De Bie
Korte inhoud:
De eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg, maakt vanop zijn sterfbed in een monoloog de balans op van zijn leven.

Uitgegeven bij ALMO

De Ponderosa

Volsstuk voor 6 dames + 9 heren door Mark De Bie
Korte inhoud:
Het gehucht Schippenijzel telt nog één café : De Ponderosa, het toevluchtsoord voor een aantal wijkbewoners. Het café is sinds een paar jaar het eigendom van een manège-uitbater die het zo gauw mogelijk wil afbreken om zijn zaak uit te breiden. De vroegere eigenaar, Ware Jacob, mag er contractueel nog tot aan zijn dood blijven wonen. Als Ware tenslotte sterft, op zijn negentigste verjaardag nog wel, nemen een klant en de schoondochter een ingrijpend besluit.

Uitgegeven bij ALMO

Een stad om in te leven

Komedie voor 6 dames + 4 heren door Mark De Bie
Korte inhoud:
Elk van de leden van de familie Van der Auwera is met hart en ziel verknocht aan de stad waarin ze leven. Dan krijgt paps Van der Auwera, die bij de grootste spaarbank van het land werkt, een promotie: hij wordt directeur van het belangrijkste filiaal van de bank. Er is wel een voorwaarde aan verbonden: hij moet verhuizen. Weg uit de stad waaraan hij en zijn gezin zo gehecht zijn.

 Uitgegeven bij ALMO

Het schone verscheiden van Peter Broeckx

Toneelspel voor 4 dames + 7 heren door Mark De Bie
Korte inhoud:
Jan-Baptist Broeckx, tachtig jaar oud, ligt op sterven. Zo te horen moet hij nogal een tyran geweest zijn. Hij heeft al dertig jaar lang niet gesproken tegen inwonende dochter Liza. Dat heeft iets te maken met Broeckx'vader. Die werd ooit in een krankzinnigengesticht gestopt. Ten onrechte, beweert Broeckx. Maar is dat waar? Er zijn in elk geval nog zotten in de familie (Tyrannen ook). En wat is er met Herman, de bizarre hoofd-figuur van dit drama? ondermeer door zijn barok taalgebruik verschuift Herman de actie steeds van het "sotte naar het vroede", van tragedie naar blijspel.

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Het ultieme transfer

Blijspel voor 1 dame + 1 heer door Mark De Bie
Duur: avondvullend
Korte inhoud:
Toneelbewerking van het provocerend boek van Hugo De Ridder over de vergrijzing van de bevolking. Die bedreigt de solidariteit tussen de generaties want jongeren en ouderen gaan elkaar de schuld geven voor de onbetaalbaarheid van ouderenzorg en pensioenen. Renaat en Carla spelen tegen deze achtergrond het spel van het woord, maar ook van de liefde. Langzaam echter sluipt het gif van hun eigen verbittering en angsten in hun conversatie en eindigt het in een spel op leven en dood.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Een baby uit de Balkan

Komedie voor 4 dames + 3 heren door Mark De Bie
Duur: avondvullend
Korte inhoud:
Marijke, een weduwe van vijfenveertig, en haar dochter Ilse hebben een baby uit het oorlogsgebied in de Balkan een 
vakantie van vier weken aangeboden. De baby blijkt iets ouder te zijn dan verwacht. Eigenlijk gaat het om een 
jongeman van rond de twintig. Moeder en dochter, tante en nicht, de gescheiden buurman en de eenzame buurman, 
allen reageren ze op hun manier op Josips aanwezigheid. Maar Josips komst laat niemand onberoerd. 

Decor: Woonkamer. Deur naar keuken, deur naar boven, deur naar buiten (straatkant), deur naar buiten (kant van buurman Luc)

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Jasper is zo lief als hij gedronken heeft

Komedie voor 5 dames + 4 heren door Mark De Bie
Korte inhoud:
Roosje Coeck is pas in dienst bij Jasper Nieuwersteyns, de zonderlinge maar onkreukbare directeur-generaal van het ministerie van Aanwervingen en Bevorderingen. Een aantal politici smeden een komplot om de directeur-generaal een van hun beschermelingn te doen benoemen. Ze speculeren op Jaspers zwakke plek: hij is zo lief als hij gedronken heeft. Opdracht voor Roos Coeck: haar baas van de drank af te houden.

Uitgegeven bij ALMO

Jessie

Komedie voor 5 dames + 4 heren door Mark De Bie
Duur: avondvullend
 Korte inhoud:
Jessie leidt een saai leven in de schaduw van haar gezin. Tot een nieuwe buurman opduikt. Die beweert verliefd te zijn op haar. Jessie twijfelt; ze meent haar lot in eigen handen te kunnen nemen. Maar hoe vrij is een mens? En welke rol speelt het toeval in ons leven?

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Maandagmorgen in Milaan

Blijspel voor 4 dames + 3 heren door Mark De Bie
Duur: avondvullend
Korte inhoud:
Giuseppe wil iemand ontvoeren om met het losgeld snel rijk te worden. Zijn oog valt op de president van de raad van bestuur van een limonadefabriek. Het bekomt hem slecht. Ongeveer alles immers loopt mis. Vooral als blijkt dat de te ontvoeren president als twee druppels water op hemzelf, op Giuseppe dus, lijkt.
Decor: het bureau van de president van de raad van bestuur van een limonadefabriek (wat dat ook mag zijn)

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Niet springen, Swa

Volksstuk voor 5 dames + 10 heren door Mark De Bie
Duur: avondvullend
Korte inhoud:
François (Swa) Maetens heeft bij zijn werkgever gereedschap ontvreemd; hij wordt bang en vlucht in paniek het dak op. Uitgerekend de dag dat zijn buurmeisje, op wie hij misschien wel verliefd is, in het huwelijk treedt.
Decor: Het eenheidsdecor bestaat uit twee delen. Binnen. Een deel (cour) verbeeldt het interieur van de woning Maetens. Die bevat: een schouw, de voordeur (die naar buiten leidt), een deur die naar de slaapkamer en een die naar de keuken leidt. Buiten. Het andere deel (jardin) is het uiteinde van de Pollepelstraat. We zien de betonnen platen waarachter de tuin van oma ligt. In de fond: de voorgevel van woning Van den Broeck. De Pollepelstraat loopt tussen oma's tuin en woning Van den Broeck verder richting centrum. Tussen woning Maetens en woning Van den Broeck is er een smal wegeltje dat doodloopt in het veld. Tussen deel cour en deel jardin (dus tussen het interieur van woning Maetens en tussen de straat) bevindt zich een denkbeeldige muur met een denkbeeldig venster.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Scherpenheuvel

Monoloog voor 1 heer door Mark De Bie
Korte inhoud:
Jef De Smedt en Mark Sourby willen te voet naar Scherpenheuvel stappen, om er van Onze-Lieve-Vrouw de genezing te verkrijgen van kleine Kim. In feite hebben ze andere motieven. Die worden op hun tocht beetje bij beetje blootgelegd.

Uitgegeven bij ALMO

Slip-slip

Komedie voor 3 dames + 2 heren door Mark De Bie
Korte inhoud:
Fons leeft op proef gescheiden van zijn vrouw Karola. Saskia, een enthousiast maar wat naïef meisje, is meteen na de scheiding bij Fons ingetrokken. Fons houdt eigenlijk nog van Karola. Als het stuk begint heeft hij zich bezeerd: hij loopt nu met een acute ischiasaandoening rond. (Lopen gaat erg moeilijk met die kwaal.) Saskia poogt hem op aandoenlijke wijze te helpen. Alles gaat goed tot de directeur van de Bank, waar Fons een zeer gewaardeerd programmeur is, hem op komt zoeken. Er zijn immers sterke vermoedens dat er computerfraude gepleegd is en Fons, dè Cobol-specialist, moet dat zo snel mogelijk uit zien te vissen. De directeur zal wel zolang wachten. Fons mag dan een knap programmeur zijn, en een redelijk fatsoenlijk man, hij heeft ook een groot gebrek: hij kan moeilijk de waarheid zeggen. Ook nu liegt hij: hij vertelt de directeur eerst dat hij alleen thuis is, vervolgens, als de directeur de aanwezigheid merkt van Saskia, dat zijn vrouw Karola thuis is. Dat is het begin van een rij verdraaiingen van de waarheid die tot evenveel (meestal plezierige) misverstanden leiden.

Uitgegeven bij ALMO

Tijl tegen allen

Jeugdtoneel voor jongvolwassenen, 5 dames + 5 heren, door Mark De Bie
Korte inhoud:
1780. Tijl Uilenspiegel is op weg naar Nele, zijn bruid. Maar de Oostenrijkers, die over het land regeren, hebben Nele gevangen genomen: Nele, een bijzonder goeie muzikante, moet viool spelen voor de keizer. Tijls zoektocht naar zijn bruid duurt vele jaren want Nele valt voortdurend in andere handen. Geen wonder: in die tijd wisselden de machthebbers van het land herhaaldelijk; alleen de collaborateurs en de sukkels blijven dezelfde.

Uitgegeven bij ALMO

Volksgezondheid

Blijspel voor 6 dames + 4 heren door Mark De Bie
Duur: avondvullend
Korte inhoud:
Vier vrouwelijke collega's van het ministerie van Volksgezondheid organiseren samen met hun partners sinds enkele jaren een weekendje-uit in een vakantiedorp. Op hun vorige uitstap hebben ze flink wat geflirt. De gevolgen zijn nog altijd meetbaar.
Decor: een chalet in een vakantiedorp.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

 

Zo lang er leven is

Toneelspel voor 2 dames + 2 heren door Mark De Bie
Duur: avondvullend
Korte inhoud:
Twee jonge meisjes zien het in hun sociale ellende niet meer zitten. Ze besluiten zelfmoord te plegen. Ze plakken alles dicht en zetten de gaskraan open. Maar er valt een man door het plafond, niet enkel het gas ontsnapt, ook de kans op zelfmoord
Decor: Een armtierig appartement met een denkbeeldige muur tussen woongedeelte en badkamer. Op het aanrecht staat een gasfles.


Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

De windheks

Monoloog voor 1 dame door Mark De Bie
Duur: 30 minuten
Korte inhoud:
Alma Schindler vertelt over haar huwelijk met Gustav Mahler, Walter Gropius en Franz Werfel en over haar relatie met Oscar Kokoshka. Geen vrouw inspireerde meer kunstenaars dan zij.
Decor: Los Angeles, Hollywood, Beverly Hills, 9 september 1949, het appartement van Alma Mahler. Op een tafeltje een brandende kaars; verder haar dagboek, brieven en nog wat andere geschreven documenten; een handspiegeltje; een fles benedictine en een glaasje. Naast de platenspeler: fonoplaten. Telefoon. Op een bloemenstoel: de enige voor haar zeventigste verjaardag (31.8.49) gekregen ruiker bloemen die nog niet verwelkt is.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

De honden in het zegekoor

Monoloog voor 1 dame door Mark De Bie
Duur: 25 minuten
Decor: cel in een gevangenis

Korte inhoud:
Monoloog gebaseerd op de tragische levensgeschiedenis van Irma Laplasse.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

De stilte van een tuin bij zomeravond

Stuk voor 3 dames + 5 heren door Mark De Bie
Korte inhoud:
Dit is het stuk 'Augustus te Spa,' maar dan voor acht personen.
Een Amerikaans meisje ontdekt in de nalatenschap van haar moeder een gedicht dat haar naar Spa voert; van de maître d'hôtel krijgt ze het verhaal van haar oma en moeder te horen, een wisselwerking tussen liefde en oorlog.

 Uitgegeven bij ALMO

Het huis waar niemand luistert 

Genre: Blijspel
Voor: 3 dames, 2 heren, X figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het gezin Van der Auwera woont in Leuven en is verknocht aan die stad. Dan krijgt paps Van der Auwera een promotie: hij wordt directeur van een belangrijk filiaal. Er is wel een voorwaarde aan verbonden: hij moet verhuizen.

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De Trukendoos 

Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 4 heren, X figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Jessie leidt een saai leven in de schaduw van haar gezin. Tot een nieuwe buurman opduikt. Die beweert verliefd te zijn op haar. Jessie twijfelt; ze meent haar lot in eigen handen te kunnen nemen. Maar hoe vrij is een mens? En welke rol speelt het toeval in ons leven?

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Vlucht de achterflap en het liegen 

Genre: Komedie
Voor: 3 dames, 2 heren, X figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Fonzie leeft - op proef - gescheiden van zijn vrouw Karola. Saskia is meteen na de scheiding bij hem ingetrokken. Alles gaat goed tot hij het bezoek krijgt van zijn werkgever, die hulp komt vragen in verband met een computerfraude. Fonzie mag dan al een knap programmeur zijn, en een redelijk fatsoenlijk man, hij heeft ook een vervelend gebrek: hij kan moeilijk de waarheid zeggen. Ook nu liegt hij erop los: hij vertelt zijn baas eerst dat hij alleen thuis is, vervolgens, als die baas de aanwezigheid merkt van Saskia, dat dat zijn vrouw Karola is. En er volgen nog leugens die alle tot misverstanden leiden.

Vlucht de achterflap en ’t liegen is de nieuwe versie van Slip Slip.

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Het schrijfboek van tante Jeanne 

Genre: Tragikomedie
Voor: 3 dames, 3 heren
Duur: 100 minuten


Korte inhoud
Vijf dertigers komen samen in een nu gesloten café. Daar hebben ze, vijftien en meer jaar geleden, na hun namiddagactiviteiten in de plaatselijke scoutsvereniging, samen hun zondagavonden doorgebracht. Prettige tijden waren het, met ook amoureuze gevolgen. Bij twee van de vijf werken die nog na. De tijd heelt immers niet alle wonden.
Decor: interieur van wat vroeger een dorpsherberg was

Uitgegeven bij: De auteur

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Tien kleine kijkertjes 

Genre: Satire
Voor: 3 dames, 2 heren, 0 figuranten
Duur: 40 min.


Korte inhoud
Directeur Volco Volders heeft het beste voor met zijn theater, maar het TAC (de theateradviescommissie) is het niet eens met zijn beleid; dat zou te publieksvriendelijk zijn.

Decor: Rommelig bureau in de schouwburg

Uitgegeven bij: Voorlopig enkel verkrijgbaar bij de auteur: mdebie 
Augustus Te Spa 

Genre: Toneelspel
Voor: 3 dames, 4 heren, 1 jongen
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een Amerikaans meisje ontdekt in de nalatenschap van haar moeder een gedicht dat haar naar Spa voert; van de maître d'hôtel krijgt ze het verhaal van haar oma en moeder te horen, een wisselwerking tussen liefde en oorlog.

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Breckx en Co 

Genre: Toneelspel
Voor: 4 dames, 5 heren, 2 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Jan Baptiste Breckx, tachtig jaar oud, ligt op sterven. Het moet een tiran geweest zijn. Al dertig jaar heeft hij niet meer gesproken tegen zijn inwonende dochter Liza. Dat heeft te maken met de vader van Breckx. Die werd ooit in een krankzinnigengesticht gestopt. Ten onrechte, beweert Breckx. Maar is dat waar? Er zijn in elk geval nog zotten in de familie. Tirannen ook. En wat is er aan de hand met Herman, de bizarre hoofdfiguur van dit drama? Zijn barok taalgebruik doet vermoeden dat hij geen gewone gek is. In elk geval verschuift hij de actie steeds van het ‘sotte’ naar het ‘vroede’, van treur- naar blijspel.

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De stilte van een tuin bij zomeravond 

Genre: Toneelspel
Voor: 3 dames, 4 heren, 1 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
1970: een hotelkamer in Spa. Een Amerikaans meisje heeft in de nalatenschap van haar moeder een gedicht ontdekt, dat haar naar dit hotel heeft gevoerd. De maître d'hotel vertelt het verhaal van haar oma en haar moeder. 1914: haar ma, frivool en cynisch, amuseert zich met een circusmuzikant. De oorlog maakt een einde aan hun idylle. 1939: haar moeder heeft in de bar kennis gemaakt met de pianist. Dat die man de zoon is van circusmuzikant, weet alleen zij niet; hij is bovendien een jood. De internationale situatie dwingt hem te vluchten. Ook deze idylle eindigt voortijdig. 1970: het Amerikaanse meisje poogt van de maître d'hotel te weten te komen wat er van de circusmuzikant en de pianist geworden is. Verrassend romantische ontknoping.

Uitgegeven bij: Almo 
Het rozenkasteel 

Genre: Toneelspel
Voor: 2 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Erik De Brandt, gelukkige leraar, echtgenoot en vader, heeft een stuk van zijn jeugd in het vervallen Rozenkasteel van zijn dorp doorgebracht. Het kasteel is inmiddels eigendom van een zakenman geworden die Erik aanbiedt om voor hem te werken. Tegelijk verschijnt Vera Vrancken opnieuw in Eriks leven. Erik aarzelt: het kasteel betekent enorm veel voor zijn romantisch hart. Dat doet, geleidelijk aan, ook Vera weer. En dus storten de woelige jaren zestig, waarin de samenleving zo grondig verandert, ook Erik in een crisis. Het stuk verwijst naar reële gebeurtenissen: de studentenopstand (mei '68), de Vietnamoorlog, de eerste mens op de maan (21 juli 1969), de gemeenteraadsverkiezingen (oktober 1970), de oliecrisis en als gevolg daarvan de autoloze zondagen (1973)

Uitgegeven bij: Almo 
Macht 

Genre: Toneelspel
Voor: 0 dames, 2 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Minister Mariman, één van de machtigste ministers van het land, heeft een stuk van zijn succesvolle carrière te danken aan de tomeloze inzet van zijn kozijn Bob. Die is van een eenvoudige bediende en volkstribuun opgeklommen tot speciale adviseur van zijn kozijn–minister. De plaats aan de macht maakt hem overmoedig. Het komt tot een breuk met zijn broodheer. Bob loopt weg met een 'gevaarlijk dossier', dat domweg in 'verkeerde' handen valt. De twee ontdekken tot hun schade dat er nog machtiger heren zijn dan zij.

Uitgegeven bij: Almo 
Mocht je die dag aan me denken 

Genre: Toneelspel
Voor: 1 dame, 1 heer
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een man (65 jaar) botst op een vrouw (55 jaar) in de cafetaria van een ziekenhuis.
Ze hebben elkaar al eerder ontmoet in de confectiezaak waar zij als verkoopster werkt en hij een kostuum kocht.
Er volgen nog (ook gewilde) ontmoetingen.

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Negentienhonderd Zesenvijfig 

Genre: Toneelspel
Voor: 3 dames, 3 heren, X figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het wedervaren van het Vlaamse gezin Stevens in het jaar 1956, met zijn naweeën van de repressie, de grote mijnramp van Marcinelle, de Hongaarse opstand, het zich aankondigen van de jaren zestig vol revolutionaire rock'n'roll- muziek.

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Alte Kameraden 

Genre: Volkstoneel
Voor: 5 dames, 7 heren, X figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud 
Op de bestuursherkiezing van de fanfare blijkt de oude voorzitter het af te zullen moeten leggen tegen een ambitieuze nieuwlichter; een verhaal van vriendschap en trouw.


Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Amen 

Genre: Volkstoneel
Voor: voor: 7 dames, 6 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De parochie wuift haar laatste pastoor uit.
Hoogtepunt: zijn afscheidsmis. Maar de pastoor daagt niet op. Wat is hem overkomen?
En hoe moet het later verder zonder pastoor? En zonder pastorie, want die wordt afgebroken. Akelig actueel.

Decor: een haast lege kamer van de pastorie
'Amen' is een bewerking van 'Ite missa est' voor een gezelschap van 55–plussers.

Uitgegeven bij: De auteur 
Chic Volk 

Genre: Volkstoneel
Voor: 5 dames, 5 heren, X figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Roland Lakiere, arbeider bij de gasmaatschappij, is bediende benoemd. Van zo een sociale promotie krijgt zijn vrouw het in haar bol. Conflicten blijven niet uit.

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De dag dat het kampioenschap van België verreden werd 

Genre: Volkstoneel
Voor: 5 dames, 11 heren, mogelijk figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De familie Van Appels baat een café uit op het platteland. Op een zondag in juni 1965 betwist zoon André het juniorenkampioenschap wielrennen. Heel het dorp staat hiervoor op stelten. Terwijl André kampioen wordt, denkt zijn vader terug aan zijn tijd als wielrenner en aan een gebeurtenis uit 1944. Tante Melle, een stokoude vrouw zit dood in haar zetel terwijl André de aankomstlijn overschrijdt. Ondanks de dood van Melle wordt er 's avonds in het café toch gefeest. Het komt zelfs tot een verzoening tussen vader Van Appels en zijn vijanden van vroeger.

Uitgegeven bij: Almo 
De Dag dat Mong en Miene 

Genre: Volkstoneel
Voor: 8 dames, 5 heren, X figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
In de zo goed als lege pastorie - ze wordt de volgende dag afgebroken – probeert de koster de sleutel te vinden van de kerk. Het koor wil namelijk nog een keer repeteren voor het diamanten huwelijksjubileum van Mong en Miene dat dezelfde namiddag gevierd wordt. Er ontstaat opschudding als blijkt dat de reeds naar een rusthuis verkaste pastoor nog één keer in de pastorie heeft overnacht. Waarom staat hij niet op? Aureel de voorzitter van de kerkfabriek, zoekt en vindt hem. Overleden. Op een ongewone wijze. Samen met de wijze en voorname buurvrouw Martha poogt Aureel de dood van de pastoor tot aan de viering stil te houden.  Niet gemakkelijk met de bazige voorzitster van de parochieploeg in de buurt.  Er wordt nog af- en aangelopen. Onder meer door de voorzitsters van twee rivaliserende gepensioneerdenbonden. Intriges zijn niet uit de lucht. Maar het loopt, tegen de verwachtingen van de alomtegenwoordige koster met zijn zwartgallige humor, allemaal goed af.

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De zevende zoon 

Genre: Volkstoneel
Voor: 3 dames, 5 heren, X figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
We zijn in 1952. In het gezin Van den Hout is het zevende kind op komst. Er zijn al zes jongens. Dus, als het weer een jongen is moet de koning peter zijn. Maar wie is er koning? Leopold of Boudewijn? En wie moet de koning vertegenwoordigen? De burgemeester of de schepen?

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Ite missa est 

Genre: Volkstoneel
Voor: 9 dames, 6 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een parochie irgendwo (stad of platteland). De laatste pastoor, vijfenzeventig jaar, gaat me verdiende rust. Bij gebrek aan kandidaten komt er geen opvolger. Nog erger: het bevoegd gemeentebestuur heeft besloten de pastorie, zijn wettige eigendom overigens, af te breken om er serviceflats op te bouwen. De zaterdag vóór de afbraak zal de pastoor zijn afscheidsmis opdragen, tegelijk met de dankviering van een diamanten huwelijksjubileum. De koster komt in de reeds leeggehaalde pastorie naar de sleutel van de kerk zoeken. Tot zijn verbazing verneemt hij van buurvrouw Martha dat de pastoor, die al maanden in een rusthuis verblijft, die nacht een allerlaatste keer in de pastorie is blijven slapen. Martha is ongerust omdat de pastoor nog niet op is. Even later doet ze een vreselijk ontdekking: de dorpsherder is dood, zelfmoord nog wel. Met de hulp van de begrafenisondernemer, die ook voorzitter van de kerkfabriek is, probeert ze de zelfmoord te verhullen. Niet gemakkelijk, want vanwege de omstandigheden is er nogal wat heen– en weergeloop in de pastorie. Martha wil alles met waardigheid oplossen, zelfs de tijdelijke opsluiting van het argwanende hoofd van de parochieploeg. Ze slaagt erin de zelfmoord maar niet de dood zelf van de pastoor geheim te houden. Toch lukt het Martha om de hoop op een goede afloop van het jubileum levend te houden. Daarvoor verwijst ze naar Gods voorzienigheid. En inderdaad: er duikt een onbekend priester op die de mis zal lezen. Inmiddels is het opgesloten hoofd van de parochieploeg erin geslaagd de deken te verwittigen. Die arriveert net te laat om de onbekende mislezer te identificeren. Die man is inmiddels verdwenen zoals hij gekomen was: in het ijle niets. Voor de trouwe gelovigen is daarmee het bewijs geleverd: waar mensen samenzijn in Zijn naam, is de Heer in hun midden.

Uitgegeven bij: Almo 
Koning Van Spaniën 

Genre: Volkstoneel
Voor: 6 dames, 5 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het gehucht Schippenijzel telt nog één café: De Koning van Spaniën, het toevluchtsoord voor een aantal wijkbewoners. Het café is sinds een paar jaar het eigendom van een manege–uitbater, die het zo gauw mogelijk wil afbreken om zijn zaak uit te breiden. De vroegere eigenaar, Ware Jacob, mag er contractueel nog tot aan zijn dood blijven wonen. Als Ware tenslotte sterft, op zijn negentigste verjaardag nog wel, nemen een klant en de schoondochter een ingrijpend besluit: in Wares plaats wordt zijn inwonende zoon Bert dood verklaard. Resultaat: tot vreugde van de klanten (die van het bedrog niets afweten) blijft De Koning van Spaniën open. Uiteraard ontstaan een aantal hindernissen en misverstanden, maar die worden met de glimlach te lijf gegaan.

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Te voet naar Scherpenheuvel 

Genre: Volkstoneel
Voor: 1 dames, 1 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Jef De Smedt en Mark Sourby willen te voet naar Scherpenheuvel, om er bij Onze–Lieve–Vrouw de genezing van het zoontje van de door hen aanbeden cafébazin te verkrijgen. In feite hebben ze andere motieven. Die worden op hun tocht beetje bij beetje blootgelegd.

Uitgegeven bij: Almo