Couwelier Johan

Contact en info:
Adres:
Gemeentehuisstraat 27/201, 1740 Ternat
Tel:
02/582 64 28
GSM:
0497 68 06 32
E-mail:
johancouwelier@hotmail.com

Nieuw!!!!

Sterren aan het firmament

Tragikomedie voor 4 dames + 4 heren (+1fig) door Johan Couwelier 

Korte inhoud: 

Het is een publiek geheim dat veel toneelliefhebbers er van overtuigd zijn dat een tragikomedie niet aan hen is besteed. Al is de kans ontzettend groot dat zij, na het lezen van ‘Sterren aan het firmament’ die bevooroordeelde mening volledig zullen herzien. 

In de eerste plaats, omdat dit beklijvend toneelstuk elk van ons een spiegel voorhoudt en ons, willen of niet, confronteert met het feit dat wij het allemaal moeilijk hebben om het verlies van een dierbare te verwerken. 

Zo ook lukt het noch Mia, noch haar echtgenoot Luc, om hun leven weer volledig in handen te nemen na het overlijden van één van hun twee dochtertjes bij de geboorte van hun tweeling. Elk van hen gaat op zoek naar bemoedigende woorden, uitgestoken handen, schouderklopjes, wijze raad en steun van vrienden en kennissen. En dat allemaal met dat ene, ultieme doel voor ogen: zo snel mogelijk die zwarte bladzijde te kunnen omdraaien. Het is maar de vraag of ze daar beiden ook zullen in slagen. En vooral, hoe groot het overgebleven litteken dan nog zal zijn. Mia blijft het in elk geval moeilijk hebben om haar verdriet een plaats te geven. Ze sukkelt van de ene depressie in de andere. En als zelfs de psychiatrie niet onmiddellijk een pasklare oplossing kan bieden, zakt ze steeds maar dieper en dieper weg. Haar huisgenoten helpen haar waar dat ze kunnen. Maar…verdient Mia die steun wel? Is ze echt de persoon waar ze zich voor uitgeeft? Luc, van zijn kant, stort zich volledig op zijn werk in zijn tegelbedrijf. Op korte termijn misschien niet de slechtste keuze. Maar al snel blijkt dat ook hij er nauwelijks in slaagt om de draad met het verleden door te knippen. Steeds opnieuw wordt hij geconfronteerd met de naweeën van wat er zich 30 jaar geleden heeft afgespeeld. 

En dan is er tenslotte nog hun dochter Lara. Na een moeilijke periode lacht de toekomst haar eindelijk weer toe. Haar vriend Steven heeft haar ten huwelijk gevraagd en de voorbereidingen zijn in volle gang. Maar…Is Steven wel de man van haar dromen? Brengt Steven haar dichter bij de hemel? Of wordt haar leven met hem eerder een hel? 

Verhaallijnen genoeg om elke toneelliefhebber te boeien. Verder zal het diezelfde toneelliefhebber ontegensprekelijk verbazen hoe rijk, hoe meeslepend en hoe verslavend een tragikomedie wel kan zijn. Temeer, omdat er, als een soort kers op de taart, ook nog een fijn snuifje humor, tot de verbeelding sprekende ondersteuningsmuziek en enkele lijnen zinderende proza werden aan toegevoegd. 

Appels, bomen en pruimen 

Komedie voor 6 dames + 6 heren door Johan Couwelier 

(alternatieve bezetting mogelijk) 

Korte inhoud: 

Zoals elk gesponnen draadje van een spinnenweb volgens een vast patroon aan een ander wordt vastgekleefd, zo wordt elke verhaallijn van ‘Appels, bomen en pruimen’ met een vorige verhaallijn verweven tot een perfect harmonisch geheel. Alledaagse thema’s zoals liefde, haat, vriendschap, geloof, bedrog en racisme, worden in dit toneelstuk minutieus tegen het licht gehouden. En wat blijkt? De familie Verhoeven is helemaal geen doorsnee familie van 13 in een dozijn. Het tegendeel is eerder waar. 

Daarom loont het echt wel de moeite om vier weken lang hun doen en laten van heel nabij te volgen. Zeker als het duidelijk wordt dat ook hun vrienden en kennissen een stevige duit in het zakje doen om de verhalen zo nodig nóg complexer en nóg grappiger te maken. 

De gebeurtenissen volgen elkaar zó snel op, dat er gewoon geen tijd is voor verveling. 

Dat maakt van ‘Appels, bomen en pruimen’ niet alleen een ‘pageturner’ bij het lezen, maar zonder de minste twijfel ook een uiterst amusant schouwspel. 

De pitbull en de keffer 

Komisch detectiveverhaal voor 4/5 dames + 7/9 heren door Johan Couwelier 

(alternatieve bezetting mogelijk) 

Korte inhoud: 

De speurders van de dienst moordzaken van Leuven hebben hun handen meer dan vol, als ze op hetzelfde moment twee verschillende zaken dienen te onderzoeken. 

Het eerste onderzoek, naar een roofmoord in een rusthuis, zit al enkele dagen muurvast. 

Maar de commissaris wordt pas echt nerveus als een op het eerste gezicht overduidelijke  zelfmoord plots een afrekening in het drugsmilieu blijkt te zijn. 

Omdat er druk komt van hogerhand eist de baas een snelle doorbraak in beide zaken. 

De vraag is of die er komt en op welke manier. Temeer omdat er ook nog in oude, stinkende putten geroerd moet worden. Op zoek naar die ene fatale fout die elke dader wel pleegt te maken, rekent de jonge inspecteur eerder op zijn intellect. De doorwinterde hulpinspecteur daarentegen spreekt daarbij liever zijn ervaring aan. 

Als zowel de getuigen als de verdachten een loopje nemen met de waarheid, lijkt een snelle doorbraak eerder een illusie. Tot de hersenen van de hulpinspecteur ineens op volle toeren beginnen te draaien… 

De leuke, bij momenten grappige, dialogen worden om de haverklap afgewisseld met rake levenswijsheden, verrassende wendingen en doordachte quotes. 

Omdat elke toeschouwer aangespoord wordt om ook zijn of haar eigen speurneus aan het werk te zetten, is de kans dat de aandacht ook maar één seconde verslapt zo goed als onbestaande.