Coppens Paul

Contact en info:  Adres: Steenstraat 26 bus 12, 9340 Lede  Tel: 053/77.19.51
E-mail: pcoppens7@gmail.com    Website: 

Als dauw in de morgen

Toneelspel voor 3 dames + 3 heren door Paul Coppens
Korte inhoud:
Melchi is afgestudeerd. Hij is nu bouwkundig ingenieur. Wanneer hij zijn studentenkamer aan het inpakken is, komen herinneringen boven. Vooral zijn zuster Marina heeft in zijn studentenleven een belangrijke rol gespeeld. Zij was van huis weggelopen om te gaan leven met Serge, een brutale punker, lid van de Agora-punkers in Brussel. Regelmatig kwam Marina haar broer opzoeken, vooral wanneer ze geld nodig had om drugs te kopen. Onder druk van Serge raakt zij verzeild in het prostitutie milieu. Ze raakt ook stilaan verslaafd aan de drugs. Serge raakt in de gevangenis na een aanranding. Melchi kan uiteindelijk zijn zuster redden en laat haar opnemen in een ontwenningscentrum.

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

De hut

Drama voor 2 dames + 4 heren door Paul Coppens
Korte inhoud:
Bert, een eigenzinnig en brutaal man, heeft zich teruggetrokken uit de maatschappij. Lydia, zijn gehandicapte dochter, heeft hij meegesleurd in zijn isolement. Enkel Steven, die Lydia werk komt brengen, komt in hun afgelegen boshut nog op bezoek. Op een dag verschijnt er een onverwachte bezoeker, John, die zich uitgeeft voor een verdwaalde kampeerder maar door Lydia ontmaskerd wordt als ontsnapte gevangene. De hut wordt omsingeld en hij gijzelt Lydia, maar zij is hem te slim af en wreekt zich niet alleen op John maar ook op haar vader.

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

De pop

Thriller voor 3 dames + 4 heren door Paul Coppens
Korte inhoud:
Het stuk De Pop" gaat over een duivels plan om via een moord miljoenen binnen te rijven. De auteur brengt drie mensen samen in een oude vervallen steenbakkerij, waar ze toevallig een lijk vinden. Wie is dat lijk? Waarom ligt het op die plaats? En waarom komt juist nu een clochard voorbij? En wat doet die politieagent daar midden in het veld?

Uitgegeven bij CODI

Doldrums

Komedie voor 4 dames + 2 heren door Paul Coppens
Korte inhoud:
Gretel is het nichtje van de schatrijke Sigert Willemsen. Wanneer Sigert met vakantie vertrekt naar het buitenland, mag ze op het huis letten. Gretel is in de wolken. Dit is een buitenkansje om haar vriendinnen uit te nodigen voor een party in dit prachtige herenhuis. Gretel maakt al vlug kennis met Gregor, de buurjongen. Hij is een onbeschofte kerel die het niet zo nauw neemt met de regels van het fatsoen. Ook durft hij wel eens drugs gebruiken. Gretel weet deze ongure kerel, met een knipmes op zak, buiten te krijgen. Maar hij komt terug... Gretels vriendinnen komen aan en daar verschijnt ook Albinus, een niet al te snuggere jongen die al een paar jaar de gewoonte had om op Sigerts huis te letten. Er wordt een tuinfeest gehouden...maar het loopt algauw uit de hand.

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Dolly en Dot

Komedie voor 4 dames + 3 heren door Paul Coppens en Guy Didelez
Korte inhoud:
Dolly zit zwaar in de problemen. Haar vriend Karel is er vandoor zonder haar ook maar één frank achter te laten. Dolly is razend op alle mannen: voor haar geen vent meer aan haar lijf! Maar Dolly heeft ook geld nodig. Gelukkig ontmoet ze Huguette, een rijke knappe vrouw die er een minnaar op nahoudt, wat haar een schuldcomplex ten opzichte van haar man, Lionel, bezorgt. Dolly belooft Huguette tegen betaling met Lionel aan te pappen. Op die manier hoeft Huguette zich niet meer schuldig te voelen. Onder een vals voorwendsel lokt Dolly Lionel mee naar haar huis. Hoe kan ze hem in huis houden zonder dat hij 'aan haar zal zitten'? Een moeilijke opdracht, want in huis is ook nog Dot, Dolly's wat simpele meid, die daarenboven nog een expert in karate is.

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Dropping

Tragikomedie voor 4 dames + 7 heren door Paul Coppens en Guy Didelez
Korte inhoud:
Een koude winterse avond. In café 'De Veranda' is er veel volk. Iedereen wil immers getuige zijn van de terugkomst van de moedigen die hebben deelgenomen aan de dropping, georganiseerd door het spaarkaske. Maurice, de cafébaas, heeft de deelnemers in verschillende groepjes op diverse plaatsen midden in de velden afgezet. Ondanks het protest van zijn vrouw Gerda, heeft hij ook Marianne, zijn zestienjarige dochter, bij één van de groepjes achtergelaten. Volgens hem kan er haar niets gebeuren. Zowel de voorzitter van de biljartclub als die van het spaarkaske bevinden zich in haar groep en zullen zich wel over haar ontfermen. Maar de twee voorzitters krijgen onderweg ruzie. Het groepje verbrokkelt en wanneer ze één na één 'de Veranda' binnenkomen, blijkt Marianne spoorloos. Wat kan er met haar gebeurd zijn? Wat het hoogtepunt van het jaar en een bezegeling van de vriendschap had moeten worden, dreigt in een tragedie te eindigen...

Uitgegeven bij Codi

Het huis in de bocht

Komedie voor 4 dames + 5 heren door Paul Coppens, Guy Didelez en Patrick Bernauw
Korte inhoud:
De gepensioneerde kapitein-commandant Leo Sergeant, zijn vrouw Elza en zijn dochter Marina zijn op zoek naar een nieuw huis. Ze komen terecht bij Guillaume, die hen bibberend van de zenuwen zijn woning probeert aan te smeren. Hij wordt daarin bijgestaan door Willy, een gewiekste verkoper. Aanvankelijk weifelt Leo, maar wanneer Willy de ex-militair wijsmaakt dat de Generale Staf tijdens de Tweede Wereldoorlog nog in het huis verbleven heeft, hapt hij gretig toe en wordt het contract ondertekend. Maar dan komt de kat op de koord! Willy had met zelfgeschilderde borden een omleiding georganiseerd. Het huis blijkt in een gevaarlijke bocht te liggen, waar talloze truckers passeren! Zelfs in hun wildste fantasie kunnen Leo en Elza niet vermoeden wat hen nog allemaal te wachten staat.

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Het Pest Actie Plan

Jeugdtoneel voor 1 dame + 8 heren + 7 meisjes + 3 jongens
door Paul Coppens en Guy Didelez
Duur: 60 minuten
Korte inhoud:
Sandra is op alle gebied een haantje de voorste, zowel in de klas als op de speelplaats. Met haar grote mond en haar verleidelijke glimlach zet ze haar klasgenoten naar haar hand en palmt ze de leraars in. Groot is haar woede dus als het Turkse meisje Ozlem haar met haar opstellen de loef afsteekt. Sandra is ontzettend vernederd en bedenkt de gemeenste middelen om Ozlem te pesten. Alleen Tim, die een jaartje ouder is en vaak moeite heeft om Sandra's vlugge geest te volgen, neemt het - tegen de zin van zijn racistische vader - voor Ozlem op. De bom barst als Sandra het dagboek van Ozlem uit Tims boekentas steelt en daarin leest dat Ozlem elke avond 'in mama's buik kruipt'. Wat zou ze daar in 's hemelsnaam mee kunnen bedoelen?

Hora est

Toneelspel voor 3 dames + 3 heren door Paul Coppens
Korte inhoud:
De radio meldt ernstige spanningen tussen Oost en West. De vrouwen haasten zich naar de winkels om te hamsteren. In de kelder wordt een voorraad aangelegd. Ouderen maken zich ernstig zorgen, de jeugd leeft onbekommerd verder. De toestand verslechtert, een eerste atoombom valt op een dun bevolkt eiland. Oma en Opa besluiten voortijdig hun gouden huwelijksjubileum te vieren. Bea zal er niet zijn. Zij vertrekt met haar lief naar Australië. Daar is er minder gevaar voor atoombommen. Een tweede bom valt, nu op Zweden. Men vreest het ergste. Opa besluit op zijn feest iedereen te vergiftigen, dit om zijn familieleden een verschrikkelijke atoomdood te besparen. Hij vertelt zijn voornemen aan zijn schoonzoon. Deze verzet zich aanvankelijk heftig maar komt toch onder de indruk van opa's woorden. Het gouden huwelijksfeest gaat door. Zal opa zijn voornemen ten uitvoer brengen?

Uitgegeven bij ALMO

Knetter

Komedie voor 2 dames door Paul Coppens
Korte inhoud:
Kitty en Dina, twee gehuwde dames, wachten tevergeefs op hun echtgenoten. Het huwelijk werd een sleur; de mannen blijven doorzakken en kunnen maar niet ophouden met kaarten. De dames trekken afzonderlijk en eenzaam naar huis. Op een regenachtige avond ontmoeten ze elkaar. Ze besluiten elk hun man te laten zitten en Dina trekt bij Kitty in.

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Koorden

Komedie voor 2 dames + 3 heren door Paul Coppens
Korte inhoud:
Nadat zijn vrouw Monique hem verlaten heeft, is Jos begonnen met een eigenaardige hobby : hij verzamelt koorden. Hierin wordt hij bijgestaan door zijn vriend en buurman Frans wiens vrouw Lea hem eveneens heeft laten zitten. Nu hij al voldoende koorden heeft, komt hij op het idee om in zijn garage een koordenmuseum te beginnen. Alles wordt in gereedheid gebracht voor de feestelijke opening. Net op dat moment komen de twee vrouwen weer opdagen. Ze hebben genoeg van hun slippertje. Maar Jos is niet zo gesteld op de thuiskomst van zijn vrouw en zeker niet als blijkt dat zij zwanger is van haar vriend. Ook Frans ziet zijn vrouw liever weg, vooral omdat hij tot over zijn oren verliefd is op Monique. En dan is er Jacques die koorden komt leveren en die geïnteresseerd is in het koordenmuseum. Maar wat blijkt? Jacques is juist de man van Lea's slippertje.

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Lasso Lasso

Komedie voor 4 dames + 4 heren door Paul Coppens
Korte inhoud:
Een half jaar nadat zijn vrouw Monique er met een andere man is vandoorgegaan, heeft de beroepsdopper Jos Paelsterman eindelijk zijn levensdoels gevonden. In een bijgebouw van zijn huis zal hij onder de naam "de lasso", een koordenmuseum beginnen. Jos ziet het groots en hij is ervan overtuigd dat de kunstwereld bij de opening versteld zal staan van zijn prestatie. Jos wordt bij de oprichting van zijn museum bijgestaan door zijn gebuur Frans, wiens vrouw Bea er ook al is uitgetrokken, en door de wat simpele Gommaar die 'koordenleverancier' is. Maar dan blijkt dat Monique en Bea genoeg hebben van hun avontuurtjes. Zij willen terug naar hun echtgenoten. Zal hun komst de grootse plannen van Jos en Frans dwarsbomen? Het lijkt erop, want Frans is eigenlijk verliefd op de vrouw van Jos, terwijl Bea hem precies omwille van Gommaar verlaten had.

Uitgegeven bij CODI

Mijne vent heeft geen talent

Komedie voor 5 dames + 3 heren door Paul Coppens en Elien D'Haese
Korte inhoud:
Isabel Vervloesem verveelt zich stierlijk nu haar zoon is afgestudeerd en in Frankrijk is gaan wonen. De laatste jaren was ze huisvrouw en eigenlijk ‘kotmadam’ voor haar zoon en drie van zijn maten die daar bij hen logeerden tijdens hun studies. Dat is nu allemaal verleden tijd en zij wil iets om handen hebben. Haar stille wens is om ooit een Bed en Breakfast te beginnen. Het grote huis met behoorlijk wat kamers, met een omvangrijke tuin en groot terras leent zich daar perfect toe. Isabel heeft zelfs al een naam in gedachten: B & B De Bloesem. Trouwens, ze heeft niets liever dan bezoekers in huis te hebben. Haar man is immers veel uithuizig en zij voelt zich momenteel nutteloos. Daar wordt ze horendol van. Alles komt in een stroomversnelling wanneer er op een dag aangebeld wordt. Een echtpaar, op weg naar de kust, heeft pech en vraagt om hulp. Dat is het begin van heel wat grappige verwarringen en hilarische toestanden.

Uitgegeven bij Studio Eljapo

Nachtmerries

Thriller voor 3 dames + 4 heren door Paul Coppens
Korte inhoud:
Francine Wolfs krijgt nachtmerries. Het eigenaardige van deze zaak is, dat deze nachtmerries 's anderdaags werkelijkheid worden. Nu droomt ze, dat ze wordt aangevallen door een man, maar dat ze haar aanrander dood steekt. Even later wordt het lijk van haar aanrander gevonden. Eigenaardig kloppen de details niet en werd het slachtoffer neergestoken met Francines eigen mes. Bovendien blijkt het slachtoffer de minnaar te zijn van Francine.

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Pas op voor de kleine

Stuk voor 6 dames + 3 heren door Paul Coppens
Korte inhoud:
Mats Dielens is een bijzondere baby. Hij heeft het M.U.S.H.B.- syndroom. Dat staat voor Mega-Ultra-Super-Hoog-Begaafd. Dat heeft hij zelf uitgevonden. Hij ziet en hoort alles, observeert alles en iedereen, slaat het op in zijn koppeke en verwerkt het. Maar vooral: hij kan het niet laten om commentaar te geven. En hoe! Klinkt het niet dan botst het.
In zijn eerste levensjaar gebeurt er dan ook heel wat ten huize Dielens. Hij maakt de liefdesperikelen van de grote mensen mee en die zijn best amusant. Mama en papa, oma en opa, de babysit, de vriendinnen van mama… ze passeren allemaal met hun (geestige) gedragingen de revue. En zelfs als baby moet Mats ten gepaste tijde ingrijpen…
Decor: Een huiskamer.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst.

Stemmen van de overkant

Thriller voor jongvolwassenen door Paul Coppens
(naar het gelijknamige boek van Guy Didelez)
Voor: 2 dames + 2 heren + 7 meisjes + 4 jongens (15 spelers)
Korte inhoud:
Bo en Ruth leren twee broers kennen die met hun vader programma's maken voor een vrije radio. Ze helpen hen teksten te schrijven en voor te lezen. Intussen verdwijnen Bo's vriend Senne en zijn moeder (die in coma ligt) op mysterieuze manier. De ene vreemde gebeurtenis volgt de andere op.

Uitgegeven bij CODI

Tango Tango

Komedie voor 6 dames + 3 heren door Paul Coppens
Korte inhoud:
Hans en Jet zijn een danspaar dat regelmatig deelneemt aan wedstrijden. Ze zijn goed op weg om het in hun wereldje te maken. Op een avond schijnt echter alles mis te zullen lopen. De voorstelling draait niet zoals gewenst en er wordt, letterlijk en figuurlijk, op ‘de tenen getrapt’. Zij verdenkt hem ervan alles met opzet te doen om haar aan de kant te kunnen zetten voor een andere partner. Hij verwijt haar dat zij zich steeds in ’t zonnetje plaatst en de aandacht trekt. De misverstanden, hoe kan het anders, nemen de overhand. Ook de goedbedoelde interventies van de nieuwe bovenbuur, van de toevallige pakjesdrager en, niet in het minst, van de trouwe dienstmeid hebben het verkeerde effect. Alles schijnt uit de hand te lopen. Zelfs de politie kan geen soelaas brengen, integendeel.

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Het Sacochenvirus 

Genre: Blijspel
Voor: 5 dames, 3 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Op hun trouwdag heeft Lars, de man van Benedikt, iets uitgespookt dat haar niet zint. Sindsdien koopt ze elke week een sacoche. 68 stuks heeft ze er al en ze is nog niet van plan om ermee te stoppen.
Als ze op een dag samen met haar vriendin Saskia een volgend exemplaar wil gaan kopen, komt buurvrouw Hermine - die altijd wel iets komt lenen - binnenvallen. Hermine merkt nu pas voor het eerst die geweldige collectie. Benedikt heeft schrik dat ze in de toekomst ook haar sacochen wil komen lenen en Saskia verzint daarom een verhaal. Benedikt is in een club. Een sacochenclub. Ze heeft een sacochenvirus opgelopen.
Dat is het begin van een hele mallemolen van misverstanden waar ook Lars hals over kop in meedraait, vooral wanneer zijn toekomst voorspeld wordt.

Uitgegeven bij: De auteur
Beschikbaar in de digitale uitleendienstVier vrolijke vrouwtjes 

Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 2 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Iedere week op vrijdag komen vier vriendinnen samen voor een avondje uit. Ze noemen zich de VVV – De Vier Vrolijke Vrouwtjes. Dat is telkens het moment voor Imke om haar zorgen aan de kant te zetten. Zij ontfermt zich over haar broer die na een auto-ongeval een licht verstandelijke beperking heeft opgelopen en zijn geheugen is kwijtgeraakt. Dus die wekelijkse vrolijke bijeenkomsten zijn een welgekome ontspanning voor haar.
Na zo’n uitbundig avondje komen de overige vriendinnen op het idee om eens, puur voor de fun, een date te zoeken voor Imke. De week nadien verschijnt inderdaad de ‘uitverkorene’: Nico. Maar Imke ziet het echt niet zitten met die man. Trouwens, ze is vastbesloten geen enkele relatie te beginnen en daar heeft zij haar (verrassende) reden voor. Ze doet er dan ook alles aan om Nico weg te krijgen. Maar dat lukt haar niet zo best. Hij blijft maar steeds opnieuw opduiken…

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Barak Faunus 

Genre: Blijspel
Voor: 5 dames, 4 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Adela wil werk. Samen met haar vriendin Pamela biedt ze zich aan in 'De Faunus', een vervallen café waar niemand te zien is en ze alleen maar briefjes met aanwijzingen vinden. Wanneer ze uiteindelijk de oude, seniele Nestor in zijn rolstoel aantreffen, wil Adela ervandoor. Een intussen binnengekomen klant brengt haar het hoofd op hol en garandeert haar dat ze de Faunus kan uitbouwen tot een rendez–vous hotel waar geheime afspraakjes kunnen plaatsvinden. Een poosje later vallen de klanten binnen. Om allerlei redenen beginnen Adela en Pamela hen foutief te koppelen en meteen gaat het van de ene hilarische lachbui naar de andere.

Uitgegeven bij: De auteur
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Gasten zijn Lasten 

Genre: Blijspel
Voor: 4 dames, 4 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Gevert Burg is schrijver van romantische, passievolle romans. Niemand weet dat zijn schoonmoeder, die eindeloos over haar talloze minnaars kon vertellen, hem daarbij als inspiratiebron diende.

Maar schoonmama zit nu in een bejaardentehuis en Gevert voelt hoe de inspiratiebron hoe langer hoe droger komt te staan. De oude vrouw moét bij hem intrekken. Gevert neemt contact op met een sociaal assistente. Zij belooft om een rapport op te stellen. Enkel indien Gevert blijk geeft van een onberispelijk gedrag mag zijn schoonmoeder bij hem intrekken.

Maar zo ver is het nog lang niet. Want ondertussen is Liliane, een nieuwe buurvrouw bij Gevert komen aanbellen. Ze werd door haar man afgeranseld en komt bij de schrijver steun zoeken. Gevert stemt toe dat ze een poosje bij hem blijft, waarop Liliane prompt uitbazuint dat ze zich in een vrouwenvluchthuis bevindt. De vrouwen stromen toe, net op het ogenblik dat de sociaal assistente zal terugkomen...

Van dan af wordt het vrouwenvluchthuis vooral een vrouwenkluchthuis...

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Pak in, stap uit 

Genre: Blijspel
Voor: 4 dames, 3 heren, X figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Robin en Norma zijn zo gelukkig! Vandaag zullen ze scheiden. Het leven ligt beloftevol voor hen open. Robin zal zich eindelijk eindeloos met zijn computer kunnen bezighouden en Norma hoeft zich niet meer om hem te bekommeren. Haar lokt een leven van schoonheidsmaskers, warme baden, turnoefeningen, trimfietsen, pedicure en manicure. Er is maar één probleem: Norma's moeder zal nooit met een scheiding toestemmen. Om haar te overtuigen spreken Norma en Robin af een vreselijke ruzie te ensceneren, waarin ook Doris, het liefje van Robin, een rol zal spelen. Maar dan krijgt Robin telefoon waarin Doris het met hem uitmaakt. Hij durft het niet aan Norma te zeggen, want op die manier zou hij ook haar toekomstplannen dwarsbomen. Er moet dus uitgekeken worden naar een vervangster.

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Pompen of Verzuipen 

Genre: Blijspel
Voor: 5 dames, 4 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De barbecue die Herwig en Geselle elk jaar voor twee bevriende koppels organiseren belooft dit jaar "anders dan anders" te worden. Dat heeft te maken met de vervallen chalet die Herwig gekocht heeft om te gaan wonen, zodra hij van Giselle gescheiden is. Maar het heeft vooral te maken met het feit dat Fanny, de vrouw die door Herwig tot zijn nieuwe levenspartner werd uitgekozen, op die barbecue aanwezig zal zijn. Er is maar één probleem: Fanny weet nog niet dat ze uitverkoren werd en zal dus die avond het "heuglijke nieuws" vernemen.

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Schat, je bent een schat 

Genre: Blijspel
Voor: 4 dames, 4 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Conny en Mike worden in hun plannen om er samen een leuke vakantiedag van de maken gedwarsboomd door de komst van twee ververs, die uitgerekend nu de ramen en de deuren van hun appartement komen verven.
Tot overmaat van ramp zijn deze ververs oude bekenden van Conny. Wim is een oude aanbidder van haar, terwijl Kurt haar gewezen echtgenoot is. Om de brutaliteiten van Kurt te ontlopen vindt Conny het geraadzaam om een paar dagen te verdwijnen. Om Conny te helpen zorgt Wim voor een nieuwe “vrouw des huizes”. Micheline heeft immers tegenover hem nog een oude schuld te vereffenen en nu is het, volgens Wim, hiervoor het moment.
Om zijn stoeipartijtje verder te zetten, haalt Mike een gewezen liefje in huis.
Helemaal te gek wordt het, als tante Lucienne met haar lieve nichtje wil komen praten en als de jaloerse echtgenoot van Micheline onraad ruikt.
Open- en dichtslaande deuren en onverwachte wendingen zorgen voor een daverende klucht.
Gekke situaties, hilarische toestanden. Een avondje schaterlachen.

Decor: een appartement

Uitgegeven bij: ALMO en Paco Script
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Talent in de tent 

Genre: Blijspel
Voor: 5 dames, 3 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Isabel Vervloesem verveelt zich stierlijk nu haar zoon is afgestudeerd en in Frankrijk is gaan wonen. De laatste jaren was ze huisvrouw en eigenlijk ‘kotmadam’ voor haar zoon en drie van zijn maten die daar bij hen logeerden tijdens hun studies.
Dat is nu allemaal verleden tijd en zij wil iets om handen hebben. Haar stille wens is, ooit een ‘Bed en Breakfast’ te beginnen.
Alles komt in een stroomversnelling wanneer er op een dag aangebeld wordt. Een echtpaar, op weg naar de kust, heeft pech en vraagt om hulp.
Dat is het begin van heel wat grappige verwarringen en hilarische toestanden.
Decor: living

Uitgegeven bij: De auteur
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De Jamadama's 

Genre: Komedie
Voor: 4 dames
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Vier vrouwen gaan voor hun vereniging een 'lachnummer' brengen. Ze hebben zo een succes dat ze meerdere optredens mogen verzorgen. Maar ze hebben elk hun eigen leven... met ups en downs...

Uitgegeven bij: Almo 
Friday girls 

Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 2 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Iedere week op vrijdag komen vier vriendinnen samen om alle zorgen van zich af te schudden. Ze noemen zich de Friday Girls.
Na zo’n nachtje stappen komen ze op het idee eens, puur voor de fun, een date te zoeken voor de jongste van hen, Gretel, die single is.
De week nadien verschijnt inderdaad een ‘uitverkorene’. Maar Gretel ziet het echt niet zitten met die man. Ze doet er dan ook alles aan om hem af te wimpelen.
Maar dat lukt haar niet zo best. Hij blijft maar steeds opnieuw opduiken. Gretel is echter vastbesloten om geen enkele relatie, met gelijk wie dan ook, te beginnen en daar heeft zij haar (verrassende) reden voor.
Decor: living

Uitgegeven bij: De auteur 
Gooien 

Genre: Komedie
Voor: 7 dames, 9 heren, eventueel figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Een afgelegen straat. De bewoners zijn zeer afstandelijk. Een knik en een vlugge goeiendag. Ikke en de rest kan stikken. Op een dag verandert alles. Er wordt een recreatiepleintje aangelegd en zij gaan leren... petanquen! Eerst is er argwaan. Uiteindelijk herleeft de straat en de hele bende maakt er een plezierige boel van. Het wordt eerder PRETanquen! Maar ondertussen gebeurt er iets raars achter hun rug. En terwijl de brave zielen hun ballen gooien, wordt hun leven overhoop 'gegooid'.

Uitgegeven bij: Paco Script
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Lieve Silvester 

Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 3 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Na 24 jaar huwelijk is het leven voor Silvester (Sil) en Friedel een dagelijkse sleur geworden. Het zijn gewone werkmensen, wonen in een klein rijhuisje met een tuintje. Zoon Bart is al jaren de deur uit.
Wanneer Yvette, de nieuwe buurvrouw van rechtover, actrice bij het plaatselijke amateurtoneelgezelschap, Friedel weet te overhalen om eens naar het toneel te gaan kijken, is dit het begin van een zeer woelig weekend. Sil verzint aanvankelijk een smoes om niet mee te moeten gaan. Maar wat blijkt? Het serveuske van het café is een oud lief van hem. Wanneer hij dat verneemt is hij er als de kippen bij. De toneelvoorstelling zegt hem niets, maar daarna, in het café, schiet Cupido zijn pijlen op hem af.
En laat Silvester nu juist midden in zijn midlifecrisis zitten. Heimwee naar vroeger steekt de kop op. En daar is ze… het serveuske… zijn Jenny… zijn vlam! Maar daar is ook de chaos, niet alleen in zijn hoofd maar ook in zijn naaste omgeving. En die chaos leidt tot heel wat bijzonder plezante situaties.
Dit is de vernieuwde versie (2018) van het stuk uit 1989.
Decor: Een huiskamer.

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Opgepast, Ongepast 

Genre: Komedie
Voor: 3 dames, 3 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
In een kledingzaak waar mensen van allerlei slag komen, gebeuren er rare dingen: ze komen er namelijk aangepaste kledij zoeken en passen voor hun buitenmaatse figuren, of voor uitzonderlijke situaties en dat kan buitengewoon plezant zijn om naar te kijken.

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Rollen 

Genre: Komedie
Voor: 3 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Een amateur–toneelvereniging organiseert een tentoonstelling in de parochiezaal. Twee leden en de beste vrienden, Mathieu en Frederik, drinken op de vooravond van de opening nog een 'slaapmutske'. Ze spreken af om dat iedere avond te doen, veertien dagen lang, de duur van de tentoonstelling. Mathieu's taak is het openhouden van de bar/bodega. Maar Mathieu voelt dat in hem een groot toneelacteur schuilt. Hij krijgt echter geen kans om ook eens op de planken te staan. Nu is er misschien de mogelijkheid om ontdekt te worden. Hij gaat in zijn bar een act brengen. Hij schrijft een eerste sketch en begint te repeteren met Frederik. Die poging mislukt. De tweede sketch rijt een wonde open bij Frederik... Er is ook Vital, de conciërge, die nogal eens zijn neus in andermans zaken durft te steken. Wanneer hij verneemt wat Mathieu van plan is, zal ook hij een poging wagen om zich in de kijker te werken. Maar er is nog meer. Op de openingsavond moet Mathieu in zijn bar een vrouw bedienen die hij maar al te goed kent. Frederik op zijn beurt komt oog in oog te staan met een belangrijk persoon uit zijn verleden.

Uitgegeven bij: Almo 
Touwen boven de wind 

Genre: Komedie
Voor: 3 dames, 3 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Samen met zijn buurman, treft de eigenzinnige Remi de laatste schikkingen voor zijn levenswerk: een koordenmuseum. Een paar maanden geleden is hij op dit bizarre idee gekomen toen hij zat te staren naar een sleutel aan een touwtje. De uitnodigingen voor de opening liggen klaar. Mààr...net nu komt zijn vrouw Ivonne terug, nadat ze hem een half jaar geleden heeft laten zitten. In haar zog duikt ook Odette op, de ex van de buurman Mathieu, terwijl haar nieuwe ex op zijn beurt van onder de touwen duikt. En of dat niet genoeg is, heeft Ivonne nog iemand meegebracht. Ondanks de tragische ondertoon, is 'Touwen boven de wind' een bijzonder amusante komedie. Je zult lachen, veel lachen, maar ook ontroerd worden.

Uitgegeven bij: Paco Script
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Wolk van muggen 

Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 5 heren, enkele figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Stina staat in haar tuintje te mijmeren, starend naar het vijvertje. Die kleine plas is daar altijd geweest en moest die kunnen vertellen... Stina vertelt echter zelf. Samen met haar buurvrouw haalt ze herinneringen op aan vroeger: de schone dagen, maar ook de slechte en dat zijn er heel wat. Stina is immers zo een van die mensen die het noodlot aantrekken. Haar hele leven bestond uit vallen en opstaan. Maar vandaag voelt ze zich sterker dan ooit, dankzij... En er zijn drie mannen in haar leven. Wie van de drie was nu eigenlijk haar grootste liefde? Of is er nog een vierde? 'Wolk van muggen'...volks...herkenbaar...grappig... ontroerend. Een komedie om in je hart te sluiten

Uitgegeven bij: Paco Script
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Klachten (in de 70's) 

Genre: Klucht
Voor: 5 dames, 4 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Halfweg de jaren 70, grootwarenhuis Janco. Om het tienjarig bestaan te vieren en als stunt, organiseert eigenaar en directeur, meneer Alfred Jansens, een playbackshow. Die zal doorgaan in de zaak zelf. Zowel klanten als personeel mogen er aan deelnemen. Kuisvrouw Stans is al zeker van de partij en oefent hele dagen liedjes in. Ze doet dat vooral in het klachtenbureau omdat daar voldoende plaats is. Maar ondertussen gebeurt er ook heel wat in dat klachtenbureau. Robert, chef van de afdeling maar ook befaamd rokkenjager, ziet in de komst van inspecteur en berucht” wijnproever” Verhulst, de ideale gelegenheid om er vanonder te muizen en zich nog maar eens op het amoureuze pad te begeven. Meteen een goede gelegenheid voor de knullige klerk Karel om zich wat beter in te werken in de dienst klachten, waar hij nog niet zolang aan de slag is. De goede werking van de dienst wordt echter danig verstoord door een woeste bedrogen echtgenoot. Daisy, de secretaresse, en eveneens liefje van de chef Robert, is ook al niet tevreden. Als dan ook nog een dame met een delicate klacht ten tonele verschijnt en de preutse verloofde van Karel haar opwachting maakt, zien onze klerk en zijn chef het niet erg meer zitten. De poppen gaan letterlijk en figuurlijk aan het dansen. En terwijl oefent kuisvrouw Stans er duchtig op los en zwiert ze kwiek en swingend hits uit de jaren 70 doorheen de chaos.
‘KLACHTEN (in de 70’s)’ is de remake van ‘Klachten’.
Decor: Een klachtenbureau van een grootwarenhuis.

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Klachten 2

klachten na achten (in de 70's) 

Genre: Klucht
Voor: 5 dames, 4 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
“Klachten na achten” is het tweede luik van “Klachten”. Maar deze klucht staat ook op zichzelf. Men hoeft dus niet eerst Klachten 1 opgevoerd te hebben. Het stuk speelt zich ook nu af halfweg de jaren 70. Het hele knotsgekke gebeuren speelt zich opnieuw af in het klachtenbureau van grootwarenhuis Janco.

Chef Robert en zijn klerk Karel moeten voor de zoveelste achtereenvolgende avond overwerken. Pech voor Karel die pas getrouwd is met zijn Adeline. Maar diezelfde avond heeft er zich een jong koppel in het warenhuis laten insluiten, met de bedoeling die nacht hun slag te slaan. En wat blijkt... hij is de dubbelganger van... Karel.
Net die avond komt Adeline haar kersvers ventje bezoeken en botst op de inbreker die ze natuurlijk voor haar man houdt. Voeg daarbij nog de kuisvrouw die steeds meer de smaak van playbackwedstrijden te pakken heeft en volop hits uit de jaren 70 oefent, Roberts nieuwe liefje die stikjaloers is en zijn ex-liefje die komt vertellen dat ze in blijde verwachting is en meteen komt men tot een vuurwerk van knettergekke toestanden.
Dit is de vernieuwde versie (2019) van het stuk uit 1990.
Decor: Een klachtenbureau van een grootwarenhuis.

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

De hofkes 

Genre: Tragikomedie
Voor: 5 dames, 5 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Na de winterstop komen de eerste volkstuinders opnieuw naar hun ‘hofkes’. Zo maken we kennis met Gust, Fons, Bernard en Bruno. Hoewel het er op hun tuintjes dikwijls heel vrolijk aan toegaat, zijn ze in feite alle vier heel eenzaam. Om diverse redenen ontvluchten ze stuk voor stuk hun huis. Bij elkaar, op de ‘hofkes’, waar de tijd lijkt stil te staan, vinden ze nog echte vriendschap.
Tot er plots een nieuwe tuinder verschijnt. Een vrouw. Zonder het te willen, dreigt ze het zorgvuldig uitgebalanceerde mannenwereldje te ontwrichten. Wie is zij? Wat drijft haar naar de tuintjes?
‘De Hofkes’ is een stuk vol tegenstellingen. Zwalpend tussen vriendschap en vijandschap, tussen vrolijkheid en ernst, tussen hoop en wanhoop, wil het in zijn menselijkheid vooral heel herkenbaar zijn.
Het stuk is gebaseerd op de film ‘Vleugels’ van Julie De Clerq naar een scenario van Guy Didelez met o.a. Joke De Vinck, Vic De Wachter, Michel Van Dousselaere en Johan Heldenbergh in de hoofdrollen.
Decor: volkstuintje

Uitgegeven bij: De auteur
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De sprong 

Genre: Tragikomedie
Voor: 2 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Een verlaten brugje over de vaart. Hevige storm. De geschikte plek. Bertold zijn besluit staat vast: hij heeft er genoeg van. Hij kijkt voor de laatste keer naar de lucht. Geen zon vandaag. Hij aarzelt. Is dit wel de juiste oplossing en de juiste manier? (want hij kan zwemmen, niet goed, maar toch.) Nog een paar stappen tot de rand. Haalt diep adem. De allerlaatste seconde. En plots...

Uitgegeven bij: Paco Script
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De zetel 

Genre: Tragikomedie
Voor: 5 dames, 4 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
De alleenwonende Melvin Selis, auteur van liefdesromans, slentert op een dag door de verpauperde wijk Elzen. Plots wordt er door een venster een zetel naar buiten gekeild. Een meisje, Peggy, stormt naar buiten. Ze vlucht voor haar brutale man en wil in het station gaan slapen. Ze neemt haar schamele bezittingen mee: haar kleren en een zetel. Melvin brengt haar echter naar zijn flat. Die nacht kan ze in de logeerkamer slapen. Deze ontmoeting is het begin van een mooie, maar pijnlijke romance. 'De zetel' is een volksstuk met een lach en een traan. Een aanklacht tegen ongelijkheid.

Uitgegeven bij: De Scriptomanen vzw
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Schafttijd 

Genre: Tragikomedie
Voor: 2 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Deze gespierde, volkse dialoog laat ons toe kennis te maken met Gaston en Willy, baas en werknemer–bouwvakker. Ze tonen ons dat de tijd om te schaften er niet alleen is om te eten, maar ook om met elkaar te praten. Ze laten u ontdekken dat achter een totaal van elkaar verschillend uiterlijk een sterke band schuilgaat: vriendschap !! Deze sterke band laat hen toe reeds vele jaren samen te werken, mekaar raad te geven en te troosten, de problemen die zich voordoen samen op te lossen. Tot de crisis toeslaat ! Dan blijkt dat hun relatie elke zakelijke overeenkomst onmogelijk maakt. Gaston als werkgever staat machteloos tegenover de slechte tijd...

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Dossier Bert 

Genre: Toneelspel
Voor: 1 dames, 3 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Albert De Soomer is een eenvoudig man. Hij is een armoezaaier, arm maar proper, fabrieksarbeider, gelukkig getrouwd, één zoontje... Jaren was er niets aan de hand... maar dan slaat het noodlot toe. Bert verliest er het verstand bij. Hij neemt het recht in eigen handen en pleegt een moord. In het eerste deel vertelt Bert zijn verhaal tegen de onderzoeksrechter en in flash–backs zien we een aantal gebeurtenissen uit zijn leven en hoe het zover is kunnen komen. In het tweede deel zitten wij in de rechtszaal. Is deze man schuldig of onschuldig? Het publiek in de zaal is de jury. Humor en bittere ernst. Een theaterstuk dat je nooit meer zal loslaten.

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Fataal 

Genre: Thriller
Voor: 4 dames, 3 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Zes toeristen bezoeken met een gids een afgelegen verlaten abdij bovenop een berg. Ze komen aan in de klokkentoren van waaruit ze een prachtig zicht hebben op de omgeving.
En dan slaat het noodlot toe. De deur valt dicht en ze geraken opgesloten in deze oude klokkentoren. Dit lijkt eerst toeval te zijn maar dan gebeuren er vreemde dingen. Wat een ontspannende uitstap moest worden resulteert al gauw in een ware nachtmerrie.
Moeten we geloven in duistere machten of in geesten of iets dergelijks of zit er onder één van hen een koele moordenaar? Om hier levend uit te geraken zullen de overblijvende toeristen moeten samenwerken, maar kunnen ze elkaar nog wel vertrouwen? Wordt het hun laatste uitstap?

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De Tuinman 

Genre: Psychologische thriller
Voor: voor: 1 dame ,1 heer
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Lilly Bergers, auteur van misdaadromans, zit zwaar in de problemen. Aan haar succesreeks 'Inspecteur Francis' is plots een einde gekomen. Sinds de dood van haar man krijgt ze namelijk geen woord meer op papier. Haar uitgever wacht reeds meer dan een jaar op een nieuw boek.
Bovendien begint de eenzaamheid zwaar te wegen. Ten einde raad plaatst ze een advertentie in de krant: 'Tuinman gevraagd'. Zij hoopt dat daar iemand zal op af komen die naast het werk in de tuin ook haar affectieve honger zal stillen.
En inderdaad, op een morgen belt een tuinman' aan...
Een spannende plot met intrigerende personages, onverwachte plotwendingen en een daverende climax.
Decor: huiskamer

Uitgegeven bij: Almo 
Het Wittebroodslijk 

Genre: Komische thriller
Voor: 5 dames, 4 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Het zal en het is Mark, de heer des huizes, overkomen. De dag van zijn huwelijk is perfect verlopen. Blijkbaar zijn ze van alle fratsen gespaard gebleven. Tot ze hun slaapkamer binnenkomen en er zeven levensechte varkens, waarvan een in bed aantreffen. Buurman, boer Amedee, snelt ter hulp om zijn varkens terug naar de stal te loodsen. Huwelijksgrap verklaard!
Dan ontdekt Mark tot zijn grote verbazing een lijk in huis. Angstvallig wil hij dit voor zijn bruidje verbergen. De dag na hun huwelijksnacht komen zijn ouders en schoonouders de restjes van de feestmaaltijd opeten. Mark zit echter nog steeds met het lijk in huis. Hoe kan hij dit ongezien buiten smokkelen met zoveel volk over de vloer?
Dit gegeven is voer voor knotsgekke toestanden ten huize van het jonge paar. Voeg daarbij dat het stuk meermaals verrassende wendingen krijgt, die de haren ten berge doen rijzen…
Dit is de vernieuwde versie (2017) van het stuk uit 1994.

Uitgegeven bij: Almo
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Fietselen 

Genre: Musical
Voor: 12 dames, 2 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Elke dinsdagavond komen Andrea en haar vriendinnen samen om te “fietselen”. Ze kijken er stuk voor stuk en elke keer opnieuw naar uit want “fietselen” is veel meer dan zomaar wat gaan fietsen. “Fietselen” is immers synoniem voor vriendschap, het is samen lief en leed delen, het is zuurstof opdoen om even de problemen van alledag te kunnen vergeten.
Na verloop van tijd ontstaat bij de fietsende vrouwen de idee om met een zanggroep te beginnen. Geen vrouwenkoor, maar een soort van “Championettes”, die ongeremd en met veel humor hun dagelijkse situatie bezingen. Een eerste optreden lonkt: Blankenberge… Wordt dit de start voor een muzikale carrière?
Het antwoord krijgt u in deze spetterende musical met niet minder dan twaalf fietsende, swingende en zingende vrouwen die bij zijn eerste opvoering door Amatogo, meteen bekroond werd als beste productie.
Decor: zetstukken

Uitgegeven bij: De auteur 
20 jaar en 10 kilo later 

Genre: Monoloog
Voor: 1 dame
Duur: Avondvullend


Korte inhoud:
Saske Willemsen, een vrouw van vooraan de 40 met twee puberende kinderen, stapt uit een pijnlijk huwelijk. Ze vertelt hoe het zover is kunnen komen. Over de grillen van haar ex en zijn ouders. Ze vertelt over de pijn en de woede rond haar voorbije relatie. Maar ook hoe de wanhoop en worsteling langzaam veranderen in kracht. Ze probeert de draad van het leven weer op te nemen met de kinderen om haar heen. Na lange tijd ontmoet ze een man waar ze op slag verliefd op wordt. Ze begint een nieuwe relatie. Is dit eindelijk de échte ridder op het witte paard? Maar algauw wordt ze geconfronteerd met de reactie van haar ex. Een stuk over gevoel, verdriet, pijn, maar ook over weer opstaan en verder gaan.

Uitgegeven bij: Paco Script