Cooremans Hedwig

Contact en info:
Adres: 't Serclaesstraat 11, 1740 Ternat
Tel: 02/582 09 48
E-mail: [email protected]
Alle werken van de auteur zijn uitgegeven bij ALMO

Auteur Hedwig Cooremans vertaalde ook talrijke toneelwerken.
Deze scripts zijn eveneens beschikbaar:

Eigen werken van de auteur:

De Schoorsteenput 

Een Sprookje voor grote en kleine kinderen, door Hedwig Cooremans.

Korte inhoud:  

Krieltje en Bolleboos komen op onverklaarbare wijze in sprookjesland terecht, waar ze
met de hulp van de Elf Gaffel, Kabouterkoning Puk uit de problemen moeten helpen tegen
de Vuurmannen, die de Koning van de troon willen stoten. De Vuurmannen willen de
verrader Antraciet op de troon!Dat belooft niet veel goeds! Gelukkig zijn de
Sneeuwmannen er nog. Ze sluiten een verbond met de Koning! Natuurlijk is de bijdrage
van Krieltje en Bolleboos beslissend!
Info: 

Dit werk telt ongeveer 15 sprekende rollen, waarvan een groot deel zowel meisjes als  jongens kunnen zijn. (10 tot 18 jaar)
De Grote Clown wordt gespeeld door een volwassene.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 


Familie 

Tragikomedie, zetstukken, 4 dames, 2 heren door Hedwig Cooremans .

Korte inhoud:  

"FAMILIE is brutaal en rauw, want we bevinden ons in een marginale buurt. FAMILIE gaat over de vete tussen Amy en haar aartsrivale Jen. Amy heeft recent een baby met Andy, maar Andy is nu met Jen. Geen van beide dames geeft een duimbreed toe... Dan daagt een figuur uit het verleden op... Of vergissen we ons?


Maar van een echte korte inhoud, met een stukje verhaallijn dus, houdt de auteur niet echt." 


 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het koekoeksjong 

Tragedie voor 6 dames + 6 heren door Hedwig Cooremans 

Korte inhoud: 

De repercussies die in het verleden ontstonden, wegen zeer zwaar op de afstammelingen van de meisjes, die jaren later geconfronteerd worden met feiten door hun voorouders gepleegd. 

De beslissing om het zwangere jonge meisje in de instelling te laten opnemen werd dikwijls door één enkele persoon genomen, meestal de vader, met zwijgende goedkeuring van de moeder. 

Broers, zussen of grootouders hadden zich te schikken. De belangen van het meisje dat "gezondigd" had of een "onvergeeflijke misstap" had begaan, werden gewoon van tafel geveegd. Empathie of begrip, laat staan inspraak, waren onbestaande. 

Door het meisje tijdelijk uit haar vertrouwde omgeving te verwijderen en "het kind van haar zonde" bij de geboorte direct weg te nemen en te laten adopteren, dacht men dat het probleem als vanzelf zou verdampen, want eens het meisje na de bevalling terugkeerde naar de familie- kring, werd er over de zaak met geen woord meer gerept en kreeg het leven zijn beloop zoals voorheen. 

Dacht men. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Memorandum

Tragikomedie voor 5 dames + 3 heren door Hedwig Cooremans
Korte inhoud:
Nora en Lennert gedenken de dood van hun dochter Fien en haar pasgeboren zoon Daantje. De naaste familie en enkele vrienden komen samen om Fien en Daantje te gedenken. Maar het hoeft geen droevige gebeurtenis te worden. Het is meteen de gelegenheid om het te hebben over het samenwonen van Julie, hun andere dochter, met Frank.

Spoken uit verleden en heden liggen echter op de loer...
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Leven & Werken van Caro Lovers, auteur 

Komedie voor 3 dames + 5 heren door Hedwig Cooremans 

Korte inhoud: 

Lionel Braekman, auteur van stationsromannetjes is van plan een echte roman te schrijven over de periode van de charleston en het gangsterisme onder Al Capone. 

Gustav, zijn uitgever komt op bezoek. Hij dringt aan op spoed. Hij heeft al een voorschot gegeven, maar de roman laat op zich wachten... 

We zien hoe een deel van de roman geschreven wordt, met de wijzigingen, verbeteringen... die meestal door Leona, Lionels poetshulp gedaan worden. 

Vandaag wordt Lionel wakker met een zware kater. Hij constateert dat zijn portefeuille en zijn smartfoon werden gestolen. Hij weet niet waar of hoe. En dat heeft zo zijn gevolgen. 
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Wouter

Toneelspel voor 4 dames + 2 heren (fig. ad lib) door Hedwig Cooremans
Korte inhoud:
Margot, een jonge vrouw van eenendertig, is de moeder van Wouter, een kind van een verkrachting. Ze houdt het vaderschap geheim. Margot is bewust alleenstaand en dat doet ze goed. Want Wouter is heel haar leven. Er is echter die ene druppel. Wouter biedt ons een menselijke kijk op de relaties binnen een familie, waar uitvergrote details verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Het stuk werd gelardeerd met uitspraken van meisjes en vrouwen die ooit verkracht werden.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Puzzels

Toneelspel voor 3 dames + 1 heer door Hedwig Cooremans
Korte inhoud:
Toine bezoekt regelmatig zijn Ma, die in een rustoord verblijft. Ma is altijd erg kordaat en afstandelijk geweest met haar zoon en die verdraagt haar bedillende houding niet langer. Bovendien geeft Ma de voorkeur aan Manu die 8 jaar geleden door een ongeval om het leven is gekomen. Daar heeft Toine echter mee leren leven. Dat is niet zozeer wat hem steekt. Hij probeert alle frustraties die hij tegenover Ma heeft van zich af te gooien. 

Misschien is het daar te laat voor.

Puzzels gaat niet alleen over de dementie die Ma overvalt. 

Puzzels is ook een onmogelijk liefdesverhaal. 

Toine kan de liefde die Inge, de zorgkundige die Ma verzorgt, voor hem voelt niet beantwoorden. Niet dat hij het niet wil, hij kent Inge al heel lang, maar hij weet dat het toch niets wordt. Intussen gaat het met Ma van kwaad naar erger. Tot alles ontploft en er nog een ander geheim aan het licht komt... 

BELANGRIJK!

Wilt u aub nergens of nooit vermelden wie Manu is? Zo niet gaat de verrassing verloren.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Colofon

Jeugdstuk (10- tot 18-jarigen) door Hedwig Cooremans

Bezetting: een twintigtal rollen + 1 handpop

Korte inhoud:

Ze wonen ergens op een vuilnisbelt,

Wie of wat ze zijn, je vindt het zelf wel,

Ze kennen geen bezit, geen geld,

Ze voelen zich goed in hun vel. Dat telt!

Hoewel...

Wat komen die twee speurders hier doen?

Ze zoeken een Witte. Een Witte wat?

Het lijken nochtans twee heren van goed fatsoen,

Is het een hond, een kat, een muis of een rat?

En wat is 't enige dat Meneer Krauw kan bekoren? 

Alleen 't gerinkel van centen, dat wil hij horen, 

Wat hebben die Opruimers hier toch verloren, zeg?

Ze lopen voortdurend in de weg!

Daar verschijnt plots een hopeloos verliefde Dichter,

Denk vooral niet: die maakt het leven op de belt lichter!
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

MATER XY

Schooltoneel door Nico VAN DEN BORRE, Joost DELCOURT en Hedwig COOREMANS

Korte inhoud: 

Hoewel MATER XY bestaat uit een aantal taferelen en sketches, verdeeld over 5 schooldagen, kan je niet spreken van een revue. Verscheidene verhalen die ogenschijnlijk niets met mekaar te maken hebben, kruisen elkaar. Er is wel degelijk een rode draad en het stuk is voor een groot deel opgebouwd uit parallelle gebeurtenissen, die afgewisseld worden met sketches die allemaal iets te maken hebben met het schoolleven en het wel en wee van de studenten.

 

De (school)wereld wordt vanuit de Matrix XY bestuurd door Meester X, die Miss Y en haar gevolg aan zijn gezag wil onderwerpen. Zijn opzet mislukt echter dank zij de liefde van Amoratix en Yna. 

Alle geruzie/vriendschap in de matrix heeft natuurlijk zijn invloed op de schoolwereld, waar ook kleine oorlogjes worden uitgevochten, maar waar echte verzoening ook een belangrijke rol speelt. M.a.w. als het in de hogere sferen regent, dan druppelt het in de schoolwereld.

 

Met veel afwisseling en een flinke brok humor is dit een origineel schooltoneel, waar heel wat leerlingen en leerkrachten genoegen zullen aan beleven. 

 

We denken dat we tegemoet komen aan de verzuchtingen van vele (school)regisseurs die op zoek zijn naar een origineel schooltoneel.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Salamander

Schooltoneel door Nico VAN DEN BORRE en Hedwig COOREMANS
Korte inhoud:
Het surrealistische leven zoals het op school en Thuis bij Familie bestaat, is ongrijpbaar en glipt door de vingers van de personages. 

Is afkomst belangrijk? 

Draait alles om geld? 

Of... Zal de liefde overwinnen? 

 

Directeur Ariel Stepanovic, van Duitse afkomst en Samson Astanovic, een Poolse immigrant, zijn gezworen vijanden. Samson is werkman in een school. Gloria, de echtge- note van Ariel, is leerkracht Frans in dezelfde school en heeft een affaire met Samson. Romelu, de zoon van Ariel en Gloria, heeft uit nieuwsgierigheid via het internet een app gedownload op zijn iPhone. Elke dag telt een klok af...

Romelu wordt verliefd op Julie, de dochter van Samson.

Karen, Mieke en Arjan, de migrantenpesters, spuien hun gif, vooral over Poolse immi- granten. 

Jonas, de stoere verzoener, geeft echter weerwerk. 

Zijn vriend Johan heeft alleen maar vragen.


 Hoe raakt dit kluwen ontward? 

Of lopen ze allemaal verloren?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

2x Pantalone, verliefd en verloren

Een Goldoni pastiche (wagenspel) voor 2 dames + 3 heren door Hedwig Cooremans
+ een Goldoni pastiche (avondvullend) voor 4 dames + 6 heren
Korte inhoud:
‘Pantalone, verliefd en verloren’ is begonnen als een wagenspel dat intussen al meer dan 50 opvoeringen kende. Daarna volgde het avondvullend stuk, dat eveneens meermaals werd opgevoerd.

Het verhaal: de oude Pantalone, schraapzuchtig als vanouds, is van plan te trouwen met de mooie Rosaura, het liefje van zijn zoon Florindo. De vader van de schoonheid is op de hoogte, maar heeft bepaald dat degene die zijn dochter als eerste een kostbare ring schenkt, met haar zal mogen trouwen.

Pantalone heeft het er financieel voor over. Florindo bezit geen rooie duit, maar hij krijgt wel hulp van zijn knecht Arlecchino en Rosaura's kamermeisje Colombina. En die zijn sluw, heel sluw... En zo loopt alles gesmeerd, ook voor hen!
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Dochters

Toneelspel voor 5 dames + 4 heren door Hedwig Cooremans
(naar de gelijknamige roman)
Korte inhoud:
Edmond Goyens, autist van het asperger type, ongelukkig gescheiden van zijn Marleen en vader van Ellen, ontvangt het bezoek van Helen, die beweert zijn dochter te zijn. Natuurlijk wil Edmond hierover meer vernemen: een zin zonder punt achteraan bestaat niet voor iemand als hij. 

Hij ontdekt dat Helen in dezelfde klas zit als Ellen en zelfs diens pestkop is!

Edmond blijft graven en ontdekt dat het hele gebeuren zich rond zijn persoon toespitst.

De waarheid is totaal onverwacht en ligt in Edmonds verleden.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Verstopt

Komedie voor 1 dame + 2 heren door Hedwig Cooremans
Korte inhoud:
Bij Georges en Mariette is niet alleen het toilet verstopt, er schort ook wat aan hun relatie, meent loodgieter Karel. Hij denkt wellicht dat hij nog steeds kans maakt bij Mariette, zijn oude vlam.

Hoe zit het met Jos, de zoon van Georges en Mariette, die op huwelijksreis is met zijn Bernadetje? Of loopt dat huwelijk nu al op de klippen?

In deze prettige komedie wordt flink wat geroddeld en zijn sommige oren ook duidelijk verstopt. En van het ene misverstane woord komt het andere..."
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De snor van...

Komedie voor 2 dames + 3 heren door Hedwig Cooremans
Korte inhoud:

Het decor van ‘De Snor van...’ bestaat uit twee flatjes op de vierde verdieping gelegen. De flatjes liggen in verschillende gebouwen tegenover mekaar in dezelfde straat, maar op de scène liggen ze naast mekaar. Bovendien is de straat de voorscène en daar gebeurt ook een en ander. Want soms wordt er op 3 scènes tegelijk gespeeld: de twee flatjes en de straat. Oh ja, de lift in het ene gebouw is al weken stuk!

‘De Snor van...’ is een uitdaging voor één oudere heer en vier jonge spelers, die meer dan 30 verschillende rollen en rolletjes voor hun rekening nemen. 

Er is een gevaarlijke boef uit de gevangenis ontsnapt. De nymfomane agente achtervolgt hem. De glazenmaker, die komt duidelijk nog wat anders doen dan een gebroken winkelruit vervangen...

Waarom krijgt de student, die zijn slaap broodnodig heeft, geen seconde rust?

Is zijn moeder echt een clocharde die hem de les komt lezen?

Wie is zijn beste vriend echt? 

En dat meisje dat in de flat aan de overkant is komen wonen?

Wat zit er in het rode koffertje dat van hier naar daar wordt gezeuld?

Wie is wie in deze gekke komedie?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De brief

Toneelspel voor 3 dames + 2 heren door Hedwig Cooremans
Korte inhoud:
Twee zussen, die door omstandigheden al jaren van mekaar vervreemd zijn, ontvingen een geheimzinnige brief. Daarom zitten samen op een terrasje van een bistro. Het was trouwens de bedoeling van de brief, dat ze mekaar opnieuw zouden leren kennen. 

In de bistro zit echter hun jongste zus met haar vriend, een echte gigolo, die de twee anderen ooit heeft gekend.

Wanneer een onweer losbarst zijn de twee zussen verplicht naar binnen te vluchten. Daar breekt natuurlijk nog een ander soort onweer los...

 

De auteur dringt erop aan om bij een eventuele opvoering van 'DE BRIEF' geen korte inhoud in de programmabrochure te plaatsen, zo niet gaan kleine details zonder de minste twijfel verloren. Als een deel van de inhoud van het stuk op voorhand bekend is en verborgen verrassingen vrijgegeven worden, waarom moet de toeschouwer dan nog komen kijken?
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De geur van vers brood

Tragikomedie voor 3 dames + 2 heren door Hedwig Cooremans
Korte inhoud:
Op zaterdagmorgen is het erg druk bij bakker Edmond "Mong" Davids. Maar vandaag wordt zijn vrouw Lisa zestig! Een bijzondere dag, want Lisa had graag dat hun vier kin­deren kwamen meevieren. Bakker Mong zou echter liever hebben dat een van hen niet kwam opdagen...
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Felix & Diana

Komedie voor 3 dames + 7 heren door Hedwig Cooremans
Korte inhoud:
Stel je voor dat je dochter naar huis komt met een vriendje die haar vader zou kunnen zijn?

Erger nog: stel dat die vriend in een ver verleden ooit nog jouw vriendje is geweest? En dat je dochter nu zowat even oud is? Zou je dan ook niet hemel en aarde verzetten om haar verloving ongedaan te maken? 
Bij Jo en Francine gaan de poppen aan het dansen! Julien moet buiten, maar dat is niet naar de zin van hun dochter! De zaken worden ingewikkeld wanneer Jo en Francine vernemen dat hun jongste, Karel, met zijn vriend Kurt is gaan lopen van het scoutskamp.

Het ergste moet echter nog komen: wie zijn Felix en Diana??

'Felix en Diana' zou echter geen komedie zonder een happy end.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Kamelot op de camping

Dolle komedie voor 4 dames + 8 heren door Hedwig Cooremans
(alternatieve bezetting mogelijk)
Korte inhoud:
Over dit stuk zegt de auteur het volgende:
"Ik heb een Dolle Komedie geschreven. 

Tenminste, ik hoop dat ik een Dolle Komedie heb geschreven.

Ik heb er ingrediënten zoals misverstanden, travestie (hoewel geen klassieke), aangebrande humor... proberen in te stoppen. Daarna heb ik alles flink in de verf gezet, zodat je met 'Kamelot op de Camping' maar voor één doel kan kiezen:  lachen geblazen.

'Kamelot op de Camping' is ontstaan als een titel met een alliteratie. Meer was er niet. De rest zal wel volgen, dacht ik aanvankelijk en in het begin was dat ook zo. Daarna werd het echter moeilijker dan verwacht en ten slotte duurde het hele proces bijna vier maanden."
Ruimte: Twee caravans die mekaar net niet raken. Tussen de twee is een heel smalle doorgang. Ene zijde (Cour): in en uitgang van de camping. Andere zijde (Jardin): naar de Grote Vijver en De Bosjes.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Vuisten

Toneelspel voor 2 dames + 2 heren door Hedwig Cooremans
Korte inhoud:
Dit stuk handelt over huiselijk geweld dat binnen het gezin handig wordt gecamoufleerd, zowel door de dader als door het slachtoffer. Niemand mag iets over dit taboe te weten komen! 

Het bijzondere aan 'VUISTEN' is dat ook de kinderen een stem in het kapittel hebben. Alleen worden de kinderen gespeeld door volwassenen. 

'VUISTEN' is een uitdaging voor een groep die wat méér wil.
 

Beschikbaar in de digitale uitleendienst