Chielens Wim

Contact en info:
Adres: Neerhofstraat 2, 8970 Poperinge
Tel: +32 496 27 96 58
E-mail: [email protected]
Website:   https://www.wimchielens.be  

Minor swing 

Volks verteltheater voor 7 dames + 11 heren door Wim Chielens 

Korte inhoud: 

MINOR SWING is (volks) verteltheater waarin 21 personages (er is mogelijkheid tot veel dubbelrollen) het verhaal vertellen van een dorpskermis waar plots een zigeunergezin verschijnt tussen de andere kermiskramen. Het dorp blijkt niet rijp voor de confrontatie met het mooie, onschuldige maar franke meisje Oriana en haar kleine broertje. We volgen de twee tijdens de typische gebeurtenissen op zo’n dorpskermis: de schieting op de staande wip, de kermiskoers, de T-Dansant van de Chiro en het Bal van de Wielerclub, waar het uit de hand loopt. 

Het stuk is een aaneenschakeling van korte monologen die in feite getuigenissen zijn van elk personage tegenover de onderzoeksrechter die het onderzoek leidt naar de moord op het meisje. De monologen worden aaneengepraat door een cafébazin en de gemeentesecretaris en er zijn ook hele korte dialoogjes. 

MINOR SWING is herkenbaar volks theater dat toch zeer universele thema’s aansnijdt. Het speelt zich af in 1969, wat veel kansen biedt om die specifieke sfeer op de scène te zetten. De popmuziek van dat jaar (met een DJ als spilfiguur) speelt overigens een belangrijke rol in het stuk. 

Oesters

Blijspel voor 3 dames + 4 heren door Wim Chielens

Korte inhoud:

Een pure comedy of errors. Een filmregisseur moet een mogelijke geldschieter voor zijn volgende film binnenhalen. Hij wil de dame ontvangen met champagne en oesters. Hij proeft vooraf een oester en gaat in shock. Als hij eruit komt, is hij zijn geheugen kwijt. Hij kan geen zinnig woord uitbrengen. Wanneer een meisje komt solliciteren voor enkele uurtjes schoonmaken, neemt hij haar voor de geldschieter. Wanneer die uiteindelijk opdaagt, denkt hij dat zij dan maar een actrice is voor zijn film. De dame-met-geld is vereerd met het aanbod. De schoonmaakster en de vrouw van de regisseur blijken dan ook nog eens van rol te wisselen en tenslotte blijkt de schoonvader van de regisseur een jeugdvriend van de geldschietster te zijn. En zoals het hoort raakt alles ontward en loopt alles goed af...

Theaterhoofd op hol 

Blijspel voor 5 dames + 5 heren door Wim Chielens 

Korte inhoud: 

Een toneelschrijver gaat zo diep op in het schrijven van een nieuw stuk dat de personages uit zijn toneelstuk tot leven komen. Personages uit voorgaande onafgewerkte stukken komen zich moeien met het verhaal dat hij aan het schrijven is en ondertussen raakt de schrijver de pedalen kwijt in het échte leven, zijn huwelijk,... En zo treffen op de scène personages van velerlei pluimage elkaar: de schrijver, zijn vrouw, zijn uitgever, de personages uit een actueel stuk, twee punkers en een kabouter uit vorige stukken. 

Waar de wilde rozen groeien 

Toneelspel voor 5 dames + 4 heren door Wim Chielens 

Korte inhoud: 

Dit korte stuk is geïnspireerd op de murder ballad ‘Where the wild flowers grow’ van Nick Cave. Een man heeft ten gevolge van dwangmatig handelen een meisje vermoord. Op het toneel moet de jongen zijn verhaal doen tegenover een rechercheur en een gerechtspsycholoog. De rol van de jongen is ontdubbeld om het schizofrene van zijn geest te versterken. Ook het dode meisje neemt deel aan het verhoor. Er worden flashbacks gespeeld waarin andere personages voorkomen. 

Zullen we Tsjechov spelen? 

Toneelspel voor 4 dames + 5 heren door Wim Chielens

Korte inhoud: 

Dit stuk speelt zich af in het milieu van het amateurtheater. Aan het begin van het seizoen moet beslist worden welk stuk wordt gespeeld. De huisschrijver heeft een traditioneel boerendrama geschreven, maar de jonge garde heeft een stuk van Tsjechov voor ogen. Als er uiteindelijk voor Tsjechov én voor een nieuwe jonge actrice wordt gekozen, start een sabotage van de productie door de oude garde en die loopt bijna uit de hand.