Ansoms Lode

Contact en info: Adres: Duivenstraat 46/402, 2800 Mechelen
 E-mail: [email protected]

Abracadabra.., ziedaar een aap 

Satire voor 3 dames + 5 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Problemen vindt men overal. Wat zou er gebeuren als de rollen worden omgedraaid? Als een stelletje apen het in de kop heeft gestoken enkele specimen van het menselijk ras in een kooi te stoppen om ze te bestuderen... bijvoorbeeld? Zij hebben hun eigen mening over de mensjes. Hoewel, bij de apen is ook niet alles koek en ei. Die hebben hun eigen problemen. De misère begint wanneer het 'na–apen' vervangen wordt door 'na–mensen'. Een en ander is niet wat het lijkt. Sorry, toeschouwer. Maar de humor is er! Echter, met een wrange ondertoon.

Uitgegeven bij ALMO 

Alles voor de lijn 

Monoloog voor 1 dame door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Mie is een robuuste vrouw van 30. Ze werkt als buschauffeur bij DE LIJN en vertelt over haar job, haar man, haar zogezegde vriendinnen van de Aerobiekes. Ze heeft voor aerobic gekozen om haar 'lijn' min of meer op punt te krijgen. Ze babbelt, babbelt en babbelt en heeft zo haar eigen mening over het leven, seks, kinderen en de gedragingen van anderen. Roddelen doet ze niet. Oh nee! Maar ze wil wel haar ei kwijt. Een uitdaging voor een ervaren actrice die de kunst verstaat het publiek te bespelen. De dame die geen schrik heeft om een hoop tekst in haar hoofd te rammen en guitig voor de dag kan komen, mag eraan beginnen.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Big mouth 

Satire voor 8 dames + 5 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Big Mouth is de held van het Wilde Westen. Alle meisjes vallen voor zijn fonkelende ogen en zijn lange 'gun'. Want hij heeft de langste, dat is algemeen bekend. Black Gabber, de Mexicaanse bandiet, heeft gezworen hem neer te knallen. Darling Filie, het liefje van Lipie de weemoedige rosse cowboy, is eveneens in de ban van Big Mouth. Maar fast Millie is er ook nog. De hoerenmadam en haar meisjes laten zich niet doen. Zatte doc denkt alleen maar aan zijn fles. Dirty Billy heeft goud gevonden en laat de centen rollen. Wie krijgt Darling? Een duel zal het uitmaken.

Uitgegeven bij ALMO 

Bloed op het behang 

Thriller voor 2 dames + 4 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
De familie Vermeiren is geen gewone familie. Misschien is Magda 'ons ma' min of meer normaal. Zeker is men echter nooit. Ze hebben een oud huis gekocht en zijn druk bezig met de opknapbeurt. Wanneer Tuur 'onze pa' alleen thuis is vallen er twee zonderlinge figuren binnen. Die zijn duidelijk op zoek naar iets. Later: Loebas, de hond, heeft groen schuim op zijn bakkes en kan niks doen. Mia geraakt maar niet 'verkracht'. Theo denkt alleen maar aan zijn drumstel. Tuur vloek, want men trekt het nieuwe behang van de muren. Magda blijft maar weg van de 'Slender you'. Is ze vermoord of niet? Alleen BLOED en WORST weten het.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Bolleke Vet en de clown

die niet lachen kon 

Komedie voor 2 dames + 7 heren door Lode Ansoms
Duur: Eenakter (Jeugd)
Korte inhoud:
Er staat een circus in het dorp en Bolleke en zijn vriendjes geraken op een originele manier gratis binnen. Maar ocharme, de directeur is in alle staten. De koorddanseres heeft haar voet gekwetst. Bruin de beer is humeurig, John Kassis de geweldenaar maakt zich belachelijk en tot overmaat van ramp zit de clown voortdurend te janken. De kinderen zullen het circus redden. Maar de toeschouwers vertikken het aanvankelijk om mee te werken.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De aerobiekes 

Tragikomedie voor 7 dames + 1 heer door Lode Ansoms
Korte inhoud:
7 knappe dames besluiten aan lichaamscultuur te gaan doen. Marion brengt de groep samen, ze kiest voor aerobic. Ze huren een zaaltje en starten boordevol enthousiasme. In het begin loopt niet alles zoals het hoort. Probeer maar eens 7 totaal verschillende karakters aan elkaar te koppelen. De leidster ziet alle kleuren van de regenboog. Dames roddelen graag, jaloezie steekt regelmatig de kop op. De mooie Suzie is alleen maar met haar lijf bezig. Katie vindt zichzelf niet zo mooi. Struise Mie doet er geen doekjes om. Conny vindt zichzelf een meer dan goede actrice. Lies, de brave huismoeder, lijmt de brokken. En dan is er nog Leentje, een speciaal geval. Het aerobic is soms bijzaak. Toch doen ze hun best. Gust, de zaalbewaarder, fungeert als bliksemafleider. Een stuk gekruid met muziek en dans. Emotionele momenten afgewisseld met verbale humor. Maar het noodlot heeft men niet in de hand. Dames: sexy danspakje, kleurrijke beenwarmers, zweetband, etc.... zegt jullie dat iets? Probeer dan de aerobiekes. Decor: een leeg podium en zetstukken

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

De bende van moemoe 

Komedie voor 4 dames + 4 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Vier mannen die op zoek zijn naar wat kleur in hun leven, besluiten een bende op te richten. Zowel voor de fun als voor het geld gaan ze dus de misdaadtoer op. De stichting van de bende loopt niet van een leien dakje. Jef wil de leider zijn maar wordt gedwarsboomd door Andreas. Marcel vindt dat hij de geniaalste ideeën heeft. Billy is jong en ambitieus. Het lukt maar niet. Ze besluiten iemand van buitenaf te contacteren. Moemoe, een mens met haar op de tanden, doet haar intrede. In haar kielzog nog drie andere dames van diverse pluimage. Moemoe delegeert, commandeert, breit en heeft wel een bijzondere manier om de steeds groeiende buit op te bergen. De mannen worden regelmatig voor schut gezet en dat ziet ze niet zitten. Ambras is onvermijdelijk. Ze kijken uit naar de dag dat de eerste buit zal verdeeld worden. Nog één grote slag moeten ze slaan. Een fatale dag, dat is gedeeltelijk de schuld van de NMBS.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De houtwormen 

Tragikomedie voor 6 dames + 8 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
1956. Houtzagerij Alaerts en Zoon probeert een graantje mee te pikken van de groeiende economie. Helaas! De bomen zitten nog vol granaatscherven en stalen kogels van de oorlog. Zaag na zaag gaat naar de filistijnen. Miel, de man zonder ruggengraat, durft de boeren niets aanrekenen. De firma zweeft op de rand van het faillissement. Ouwe Jef kijkt vanuit zijn rolstoel werkloos toe. Maar zijn grote mond marcheert nog. Germaine tracht alles in goede banen te leiden en Linda worstelt met een emotioneel probleem. De kinderen hebben last van de hormonen en gaan op hun manier op zoek naar het geluk. 11 jaar na de bevrijding spookt nog steeds de geest van de doodgeschoten Duitser door het huis. De vete tussen de Alaertsen en die van Van Doninck vertroebelt de sfeer nog meer. Maar er komt een ommekeer. Terwijl Elvis de ene na de andere gouden plaat bijeenscharrelt, staat er een redder op en die komt uit onverwachte hoek. Een stuk met emotievolle, ontroerende momenten en een gezonde dosis humor. Nostalgie naar de tijd van de brede rokjes, witte sokjes en leuke paardenstaartjes, vetkuiven en bakkebaarden.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

De kast 

Thriller voor 1 dame + 2 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Een burgerlijk ingenieur, een bouwvakker en een hoertje hebben een advertentie ontdekt in de plaatselijke krant. Ze komen solliciteren. Uiteraard, en dat ontdekken ze vrij vlug, gaat het om 3 verschillende jobs. Ze zijn nog maar net binnen in een geheimzinnige kamer of er gebeuren rare dingen. De deur valt dicht en is niet meer open te krijgen. Een secretaire geeft haar inhoud prijs. Ze ontdekken een camera. Een grote gesloten kast krijgen ze na veel discussie open. Er is een lijk. Wie is het? Iemand speelt een spelletje met hen. Maar wie?

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De muis van tante Sien 

Komedie voor 5 dames + 3 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Willy, een brave vishandelaar, en Juul, beenhouwer, zijn beste maatjes. Samen dromen ze van een grote, doorlopende winkel. Vis en vlees in één zaak! Maar dan moet er vers geld op tafel komen. Tante Sien is waarschijnlijk de oplossing. Maar Sien is niet de eerste de beste. Haar overtuigen zal niet gemakkelijk zijn. Maar de kop van Juul bevalt Sien. De muis doet de rest. Willy heeft nogal wat kopzorgen in verband met zijn vrouw Debbie. De gemiste kans in haar jeugd speelt haar nog parten. Ze heeft een hekel aan de viswinkel. Ze is goed op weg stommiteiten te doen. Haar vriendin, madam Champagne, speelt een vuile rol. Tonia, de oudste dochter, studeert voor dokter. Zal ze dit volhouden? Silvia, de jongste, wil zangeres worden. Misschien lukt het haar. Happy end? Absoluut!

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

De os en de ezel 

Thriller voor 2 dames + 3 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Ver buiten het dorp wonen Gust en Swa, twee vrijgezellen. Alleen Angèle, de buurvrouw, heeft weet van het afschuwelijke geheim dat de broers bindt. Elk jaar tijdens de kerstdagen verdwijnen er mensen. Ze worden nooit teruggevonden. Rond diezelfde periode wordt het kerstfeest bij de broers intens gevierd. Deze keer valt Truus bij hen binnen. Wie is ze? Wat komt ze doen? Houden de 'nonkeltjes' zich van de domme? Angèle weert zich. Karel komt zich ermee bemoeien, maar verdwijnt spoorloos. Moet Swa nog bijkomende doodskoppen maken???

Uitgegeven bij ALMO 

De witte merel 

Komedie voor 4 dames + 4 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Gust is gepensioneerd en zijn vrouw, Roosje, verwacht een rustige oude dag. Maar Gust heeft het in zijn hoofd gestoken om op 64– jarige leeftijd profvoetballer te worden. Gek? Dement? Als een zeer geleerd psychiater Gust volkomen normaal verklaart, weet Roosje het niet meer. De zoektocht naar een club begint. Overal hoongelach. Maar hij traint als een beest. Het gedoe werkt op het systeem van buurman André en zijn madam Angèle. Achiel kan het gedoe van zijn vader maar matig appreciëren. Bovendien heeft hij wat last met vrouw Vera en zoon Stafke. En wonder boven wonder. Op een avond debuteert de 64 jarige tegen Anderlecht en scoort 3 doelpunten! Vrouwen werpen zich aan zijn voeten en Stafke werpt zich op als een gewiekst manager. Angèle schrijft liefdesbrieven en ondertekent die met 'Anonymus'. De wasdraad hangt vol met slipjes en BH's. Roosje verandert in een snob, opgejut door Angèle. Gust is diabeet en moet spuiten en hij is dol op radijzen.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Doe nooit wat onkuisheid is 

Satire voor 4 dames + 4 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
De Tien geboden... maar wel op een speciale manier bekeken. Als men de Tien Geboden nauwkeurig ontleedt, ziet men dat ze in feite opgesteld zijn om alle vuiligheid uit de wereld te helpen. Eens ontdekt, kan men het hele zootje (vuiligheid) doorspoelen door een bidet bijvoorbeeld. De Tien Geboden worden bekeken op een satirische, ludieke manier. Men moet er niet meer achter zoeken. Stap een onguur motel binnen en kijk wat er gebeurt. Zeer geschikt voor kamertheaters.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Duik in de waanzin 

Thriller voor 4 dames + 2 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Drugs vernietigen een veelbelovend jongmens. Guido Lempereur wordt de nieuwe bovenbuur van de jonge Mieke Verstraeten. Er ontstaat iets moois tussen die twee. Maar Guido is onevenwichtig. Hij geraakt aan de drugs door verkeerde vrienden. In Guido's zieke brein duiken deze figuren steeds opnieuw op in diverse gedaanten. Waanzin en realiteit zijn voor de jonge man niet meer uit elkaar te houden. Mieke doet al wat ze kan om te helpen. Het einde is dramatisch. De toeschouwers reizen door het zieke brein van een drugsverslaafde.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Enrico Lo Stiletto 

Tragikomedie voor 3 dames + 5 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
De jonge Rik Verbruggen is een uitzonderlijk voetbaltalent. Onder impuls van zijn vader Staf, brengt hij het zelfs tot de nationale ploeg. Louche figuren ruiken geld. In Italië wordt de jonge Rik beroemd. Kranten en tijdschriften bezingen hem als een jonge god totdat... het noodlot toeslaat. Een jonge moderedactrice, Katja, wordt op pad gestuurd. Vermits de jonge vrouw totaal geen benul heeft van sport, verwacht de redactie een andere visie. Katja wordt echter onderschat. Ze graaft en...graaft. De duistere figuren doen hun werk.

Uitgegeven bij ALMO 

Geen sekspoppen 

Komedie voor 5 dames + 4 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
De firma Suikerbuik–Likterisaan handelt in ballonnen, springkastelen, opblaasbare tenten en andere opblaasbare dingen. Echter, opblaasbare poppen (sekspoppen volgens de baas) worden niet geduld. Gaston hangt de dommerik uit om zijn vrouw te pesten. Alfonsine Likterisaan heeft last met 'haar constitutie'. Trezeke, huishoudster en inwonende zus, gaat op vrijersvoeten met Leon, een werkloze schrijnwerker. Scheelt er iets aan Femke Suikerbuik? Is dat de schuld van vriendin Pascale? Een escortemeisje zet de boel op stelten. Die andere Leon (de kikker) trekt regelmatig zijn bakkes open. De onderpastoor heeft een platonische(?) verhouding met Alfonsine. Springen alleen de ballonnen stuk of ook de onderlinge relaties? Wat heeft Leon (de echte) in zijn kop gehaald? En wat doet die zeehond in de Dijle?

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Geurtjes 

Tragikomedie voor 2 dames + 4 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Frans Van De Walle is een eenvoudig fabrieksarbeider. Samen met Irma en zijn dochter Gaby vormt hij een doorsnee Vlaams gezin. Ze wonen in een bescheiden woning. Er hangen vreemde geurtjes in het huis. Irma wordt er horendol van. Frans zoekt en zoekt. Ondertussen moet hij zijn dochter in 't oog houden, want ze heeft het gemunt op 'dat kakventje van Pieters'. Een deurwaarder komt de boel op stelten zetten. De 'spouwratten' doen hun intrede. Er loopt van alles scheef in het huishouden. Bovendien heeft Ronny iets geflikt bij Gaby. De firma Ratco kan niet alles oplossen.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Groot vuil 

Komedie voor 5 dames + 5 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Heb je al opgemerkt dat wanneer je het groot vuil buiten zet, sommige lui er een sport van maken met een bestelwagen langs te rijden om bruikbare stukken op te halen? Zo ook bij Staf en zijn familie. Sommige snoodaards profiteren ervan om hun rommel bij Staf te dumpen! Lydia's moeder komt logeren, roert haar bebber en slaagt er na een dag al in een vriend aan de haak te slaan. Leen beleeft de schrik van haar leven in de badkamer. Kevin heeft in zijn hoofd gestoken een beroemd acteur te worden. Helaas, blijkt hij geen talent te hebben. Ma Lydia heeft dat wél (denkt ze). Ze produceert aan de lopende band schilderijen en raakt ze voorlopig niet kwijt. Ook de loodgieter zorgt voor tumult. Jef, de vriend van jetje (oma) heeft last aan zijn 'machien'. Alles kan. Echter, wanneer Staf zelf bij 'het groot vuil' wordt gezet, beginnen de problemen pas echt. Hij zoekt naar een oplossing. En die komt er! Happy–end dus.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Happy new year 

Thriller voor 4 dames + 3 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Drie bevriende koppels vieren al jaren 'Van oud naar nieuw'. Beurtelings wordt er een feestvarken gekozen. Dit jaar is het de beurt aan Walter Smits, advocaat. De koppels arriveren een na een in zijn woning. Het begint allemaal netjes en gemoedelijk. Maar de alcohol doet zijn werk. De vrienden blijken niet zo'n goeie vrienden te zijn. Men gaat tot op het bot. Walter is pas zwaar ziek geweest. Het zal hem zuur opbreken. De realiteit verjaagt de droom. Het einde is niet zo fraai. Dat is gedeeltelijk de schuld van de geheimzinnige Marcia.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het fonds 

Thriller voor 3 dames + 6 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Een koude decemberavond in het jaar 1987. Geen bijzonder jaar op wereldvlak, maar wel voor politie–inspecteur Verdonck. Die belandt bij toeval in een afgelegen woning. Er is een bijeenkomst van gearriveerde zakenmensen aan de gang. Onze vriend moet alle zeilen bijzetten, want in dat huis wordt niet op een moord gekeken. De lijken vallen bij bosjes. Jong en ambitieus gaat hij er tegenaan. De kluis baart hem kopzorgen. Hij lost het op, op zijn manier. Spannende momenten. Het slot is verrassend.

Uitgegeven bij ALMO 

Het kaartenhuis 

Tragikomedie voor 5 dames + 5 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Roland Verbruggen, een brave bankbediende, heeft een grote droom: een eigen huis. Maar Marianne, zijn vrouw, ziet dat niet zitten,,, dat vele geld en 'va' die inwoont,,, voor haar hoeft het dus niet. Gekrakeel als gevolg. Dochter en zoon doen hun zegje, al dan niet geholpen door 'het lief'. Tante Joséé moeit zich eveneens. Va leeft in zijn eigen wereldje. Hij bouwt kaartenhuisjes. Ze storten steeds in. Wanneer het noodlot toeslaat in de familie en Rolands 'grote misstap' opnieuw opduikt, dreigt de droom eveneens in te storten. Een lach en een traan, veel humor. Relatie– en generatiestoornissen.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Het Probleem 

Komedie voor 2 dames + 3 heren door Lode Ansoms
Duur: Eenakter
Korte inhoud:
Jan en Greet maken zich op om Kerstmis te vieren. De kerstboom is mooi versierd en er liggen pakjes onder. Plots ontdekken ze een groot pak op de salontafel. Het is zo groot dat het niet door de deur noch door het raam kan. Hoe komt dat ding daar dan? Het blijkt dan nog een groot rotsblok te zijn ook. Ze zitten dus met een probleem. Greet vindt dat het probleem door Jan moet worden opgelost.
Een maffe psychiater, een geschifte legerkapitein, en een bekoorlijke tuinarchitecte willen helpen. De regisseur is over zijn toeren en geeft het op. De acteurs staan er alleen voor. Alles is een kwestie van "bit on of bit off."

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de uitleendienst 

 

Hongkong soep 

Klucht voor 3 dames + 4 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Jack Jones, een voormalige kelner, is een detectivebureau begonnen. Om het geheel wat mysterieus te maken heeft hij een jonge Chinees ingehuurd. Deze heeft een soepje gebrouwen waarvan de cliënten het meer dan op de heupen krijgen. Jack verliest de controle wanneer allerlei cliënten, die uiteindelijk veel met mekaar te maken hebben, zijn hulp inroepen voor hun perikelen. Wanneer Jacks vriendinnetje zich ermee bemoeit, dreigt de boel in het honderd te lopen. De soep van Wong heeft een averechts effect. Jack wordt de dupe van zijn eigen geschapen chaos.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Italia bella… mamma mia 

Komedie voor 5 dames + 10 heren
Korte inhoud:
Italia Bella is een ongewoon Italiaans restaurant. Alles loopt er in het honderd. Pol, de zaakvoerder, is gefrustreerd. De niet al te slimme ober Roberto is een charmeur. Mario, kok en bullebak, haat diepvries. Lily is manziek. Li de Chinees is een dikke zagevent en wil het Italiaans restaurant inpalmen. Oscar zet ongewild de boel nog meer op stelten. Het kijkgat is een bron van ergernis. Een nominatie en een anoniem briefje zaaien verwarring. Niet iedereen houdt van lasagna. Wie stopt daar nu verdorie elastiekjes in? Er komen rare klanten langs. De ene al wat snuggerder dan de andere. Maar de commissaris spant de kroon. De boel staat op springen, totdat een (dode?) man besluit dat het nu maar eens gedaan moet zijn. Is iedereen daar gelukkig mee? Dat had je gedacht.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Immoreel

Blijspel voor 5 dames + 5 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Piet en Stan zijn makelaars. Ze runnen een immo–kantoor. Amanda, niet al te mooi maar goed van de tongriem gesneden, helpt waar ze kan. Ze bemoeit zich met het liefdesleven van beide heren, die het met de moraal niet zo nauw nemen. De heren maken er een sport van om zoveel mogelijk met eu... brave meisjes in het nest te duiken. Zelfs een scorebord komt eraan te pas. Als de vaste vriendinnetjes het niet langer pikken en eigenaardige cliënten op ongepaste momenten komen binnenvallen, dreigen de deugnieten te verzuipen in hun zelfgeschapen chaos.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Jos wil naar Kos 

Tragikomedie voor 4 dames + 4 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Jos, een autoverkoper, wil zo graag naar Griekenland. Zijn energieke vrouwtje Maria echter ziet dit niet zitten. Katie, haar jongere zus, een egocentrische advocate, houdt er wisselende vrijers op na. Urbainke, een goeie sok van een vrijgezel, is haar laatste verovering. Urbainke drinkt regelmatig te veel 'tikwater'. Het loopt slecht af. Niemand begrijpt wat Katie in dat mannetje gezien heeft. Maar hij geeft regelmatig kadokes, 't zal dat wel zijn zeker? Nele, de dochter des huizes, een gevoelig meisje dat echter niet op haar kop laat zitten, komt aanzetten met Jean, een snob van het ergste soort. En Tuur, de buurman, komt niet aan zijn trekken bij zijn madam Angèle. Want die vindt seks maar niks. Zal de reis uiteindelijk doorgaan? Komisch en ontroerend – een lach en een traan – vlotte dialogen – verrassende wendingen. Succes verzekerd!

Uitgegeven bij ALMO 

Liefde en meloenen 

Blijspel voor 2 dames + 5 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Bruno en Philip zijn twee verstokte vrijgezellen. Bruno kweekt meloenen en is daarvan bezeten. Zijn zusje is dol op Philip maar die ziet haar niet staan. Om zich te wreken komt ze met een punker naar huis die ze voorstelt als haar vrijer. Philip amuseert zich met uitzoeken van valabele huwelijkskandidaten voor Bruno. Veerle is het nieuwe proefkonijn. Die laat zich echter niet doen. Met de hulp van een paar vrienden en uiteraard het zusje van Bruno, zal ze de twee kerels eens mores leren. Gekke toestanden, maar einde goed...alles goed.

Uitgegeven bij ALMO 

Nuchter kalf ontmoet romantisch varken

Komedie voor 2 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
De romanticus Hilarius, schrijver en dichter ontmoet in het park François. François, een controleur van de belastingen is een cynisch en naar eigen zeggen zeer nuchter persoon. Hilarius heeft een boek geschreven dat zowat alle Vlaamse spreuken en gezegdes bevat. De twee mannen voeren hierover een felle discussie. Aanleiding is de spreekbeurt die Hilarius voorbereidt. François tracht hem met zijn nuchtere kijk de grond in te boren. Of hem dat lukt is een andere kwestie. Amusant steekspel tussen twee verschillende types.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst
 

Put 

Thriller voor 2 dames + 3 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Drie jonge mensen dalen af in een grot: twee mannen en een vrouw. Een van hen waant zich een echte speleoloog. Zijn de anderen twee geïnteresseerd? Dat is nog maar de vraag. Het botert niet goed tussen de mannen onderling. Het vrouwtje wikt en weegt. Het noodlot (?) slaat toe. Ze zijn opgesloten, de touwladder is weg. Spelende kinderen? Een fout? Het spel begint. Een geraamte, broodjes met krab, het geborrel van een onderaardse rivier, een acute appendicitis (of niet?). Maar bovenal de rivaliteit tussen de twee mannen zijn ingrediënten die een prangende sfeer oproepen. Zullen zij kunnen terugkeren naar de bewoonde wereld? De put beslist!

Uitgegeven bij ALMO 

Rorate caeli 

Komedie voor 5 dames + 7 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Ergens in Vlaanderen ontdekt God twee kloostergemeenschappen. De paters en broeders Frambosianen, volgelingen van de H. Frambosius en de zusters Delicatessen, een orde gesticht door de H. Delicia. Ze leven vreedzaam naast elkaar. Dat proberen ze toch, Maar,,, er is die hoge muur en dat verdomde poortje waar alleen P.O. en M.O. een sleutel van bezitten. Maar ze zijn vindingrijk, onze kloosterlingen. God beziet dit aanvankelijk monkelend. HIJ grijpt echter in, wanneer sommige handelingen uit de hand dreigen te lopen. Rorate Caeli won de ALMO–prijs 1988 voor de origineelste toneeltekst. De kostuums voor dit spel zijn te huur. Contacteer de auteur.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Soep of Stifado, Greta? 

Tragikomedie voor 4 dames + 4 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Na een zwaar ongeval verliest Celine haar man Gust. Jaren later is ze een verbitterd mens. Ze weet dat ze ouder wordt, haar stok en haar scherpe tong zijn een afweermiddel. Ze steekt geen poot meer uit in het huishouden. Soep maken, dat doet ze wel. En hoe? Celine is doodsbang: wat als haar dochter Greta ooit het huis verlaat? Een potentiële vrijer wordt ongenadig afgemaakt. Sonja, de levenslustige vriendin van Greta, probeert haar te koppelen, want Greta heeft ook haar dromen en steekt die niet weg. Sonja krijgt een zware klap. Frans, een vroegere makker van Gust, valt regelmatig binnen. Door zijn zotte kwinkslagen wordt er toch regelmatig gelachen. Op een dag ontmoet Greta, Christos. Plots verandert alles. Christos palmt zowaar Celine in. Kan Frans dit uiteindelijk aan? En jij Greta, kies jij voor soep (moeder) of stifado (Christos)? Het verre Kreta wenkt. Wat doe je, meisje?

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

Toet 

Thriller voor 4 dames + 4 heren + 1 fig. door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Albert, een voormalig archeoloog, heeft zijn huis volgestouwd met allerlei spullen uit het Oude Egypte. Tot grote ergernis van Melanie die alles dagelijks moet afstoffen. Een rechtopstaande kist bevat de mummie van Toet de Derde. Er is nog een andere sarcofaag. Een echt mausoleum dus. Op een dag kondigt Toet zijn wederopstanding aan. Een vloek dreigt werkelijkheid te worden. Toet zint op wraak. Dan begint een ware nachtmerrie. De toevallige bezoekers leggen een voor een op diverse manieren het loodje. Huistoestellen staken of draaien dol. Toet stuurt angstaanjagende boodschappen. Lijken verdwijnen spoorloos. Maar Melanie blijft koken. Zolang er leven is moet er gegeten worden. Ondertussen dwaalt Toet door het huis en kan verdomme niet gevangen worden. Aan de reactie van Toet te zien, maakt Sven misschien kans. Want...die ligt ook goed bij de mannen. Wie overleeft?

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst

Triade 

Eenakters voor 3 dames + 3 heren door Lode Ansoms
Duur: Avondvullend
Korte inhoud:
Voor hen die eens graag afwijken van het klassieke volavondstuk. NUCHTER KALF ONTMOET ROMANTISCH VARKEN (dialoog, 2 heren) HET PROBLEEM (absurde komedie, 3 dames, 2 heren) VADER, MOEDER, ZULT GIJ EREN (satire, 3 dames, 2 heren) Lachen, grinniken en zich soms ambetant voelen. Succes verzekerd!!!

Uitgegeven bij ALMO 

Witte konijntjes met rode oogjes 

Komische thriller voor 3 dames + 5 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
Dokter Brouwers, chirurg, staat zowat bekend als de dekstier van het A.Z. Alle verpleegstertjes, op eentje na, zijn reeds in zijn slaapkamer gepasseerd. De conciërge weet er alles van. Op een dag wordt er een verpleegstertje vermoord. Een chauffagist duikt op en begint zich te moeien. Dokter Goeleven, 'die kwal', loopt in een uit tot wanhoop van de conciërge. Een bebloed konijntje steelt de show. Er wordt nog een meisje gevonden met 'een groot mes in euh,,, haar buik'. De inspecteur moet het maar oplossen. Indien de conciërge haar haar niet had gewassen en haar man niet zo'n mosselgek was, was het hem misschien nooit gelukt.

Uitgegeven bij ALMO 


Zilveruitjes 

Komedie voor 1 dame + 1 heer
Duur: Eenakter
Korte inhoud:
Staf en Maria zijn vandaag 25 jaar getrouwd. Zilveren bruiloft dus. Ze mogen beiden hun zegje doen over de voorbije periode. Ups en downs in een huwelijk, weet je wel. Ze doen dit op een komische, soms satirische en zelfs af en toe ontroerende toon in: MONOLOOG 1: STAF MONOLOOG 2: MARIA Om daarna te eindigen in een korte: DIALOOG Een uitstekende kans voor een ervaren actrice (45) en dito acteur (48) om naar hartelust het publiek te bespelen. Zeer geschikt voor kleinere theaters, bijvoorbeeld.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst 

008 in de knoei 

Klucht voor 3 dames + 4 heren door Lode Ansoms
Korte inhoud:
De Vlaming Gilbert Albert verzeilt onschuldig in een spionageweb. Hij wordt achternagezeten door zowel Franse, Russische als Duitse spionnen, die in onze brave pralineverkoper de beruchte 008 menen te herkennen. Is Gilbert Albert werkelijk onschuldig? Een zot spel met knotsgekke toestanden waarin de draak gestoken wordt met de bekende James Bond 007–films.

Uitgegeven bij ALMO
Beschikbaar in de digitale uitleendienst